«Handelsblatt»: Η Ελλάδα χρειάζεται "κούρεμα" χρέους, όπως εμείς το 1953

«Handelsblatt»: Η Ελλάδα χρειάζεται "κούρεμα" χρέους, όπως εμείς το 1953 Facebook Twitter
1

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως τον Γάλλο Τομά Πικετί και τον Αμερικανό Τζέφρι Σαξ, υπενθυμίζει τη Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της.

 

«Ιστορικοί της οικονομίας είναι πεπεισμένοι ότι το κούρεμα χρέους συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσει η οικονομικά γονατισμένη Γερμανία τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρότι επωφελήθηκαν περισσότερο από το σχέδιο Μάρσαλ, όπως τονίζει βρετανοαμερικανική ερευνητική ομάδα» σημειώνεται στο άρθρο, που παραπέμπει σε διαπιστώσεις του Άλμπρεχτ Ρίτσι από το London School of Economics ότι η Γερμανία οφείλει το οικονομικό θαύμα, το σταθερό μάρκο και την ευνοϊκή θέση των δημοσιονομικών της στο δραστικό «κούρεμα» χρέους.

 

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε με ποιο τρόπο η Συμφωνία του Λονδίνου επηρέασε τις δημόσιες δαπάνες και διαπίστωσε ότι με το «κούρεμα» του χρέους βελτιώθηκε η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας. Η κυβέρνηση ήταν σε θέση να παίρνει νέα δάνεια με χαμηλά επιτόκια, ενώ από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα μέσα του 1951 μέχρι την κατάληξή τους τα επιτόκια κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από 3% σε 1,8%. Από αυτήν τη μείωση επωφελήθηκαν επίσης και οι επιχειρήσεις μειώνοντας παράλληλα τα έξοδά τους σε ξένο νόμισμα.

 

Και ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Αυτό που η Γερμανία έπραξε με επιτυχία, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πιστοληπτική αξιοπιστία της για να πάρει νέα δάνεια, χρησιμοποιείται σήμερα από τη γερμανική πλευρά ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα επωφελώς. Αλλά και τότε υπήρχαν επικριτές της συμφωνίας που εξέφραζαν το φόβο ότι το κούρεμα χρέους θα οδηγούσε τη γερμανική κυβέρνηση σε ασταθή δημοσιονομική πολιτική».

 

Στην έρευνα επισημαίνονται ωστόσο και οι διαφορές ανάμεσα στην μεταπολεμική Γερμανία και τη σημερινή Ελλάδα. Ότι τότε στο επίκεντρο τέθηκε η αποδοτικότητα της γερμανικής οικονομίας, ενώ σήμερα κυριαρχούν η εξυπηρέτηση του χρέους και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Οι διαφορές οφείλονται επίσης στο ότι τότε η Γερμανία ήταν σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο με τους Σοβιετικούς, ενώ η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική χώρα στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζέφρι Σαξ, το αποφασιστικό δεν είναι εάν αξίζει μια χώρα ένα «κούρεμα» κι αν πληροί τους όρους, κάτι δευτερεύον στις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Γερμανίας, αλλά εάν μια χώρα χρειάζεται ένα «κούρεμα», όπως ακριβώς τότε η Γερμανία – και σήμερα η Ελλάδα.

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κένεντι διέταξε έρευνα για την αιτία της «επιδημίας αυτισμού» και θέλει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Ο Κένεντι διέταξε έρευνα για την αιτία της «επιδημίας αυτισμού» και θέλει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο

Όντας μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι τα εμβόλια ενδέχεται να προκαλούν αυτισμό 
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Η δήλωση ήρθε ως διόρθωση σε προηγούμενα σχόλια που είχε κάνει ο ίδιος μέσω της TMZ, όπου φάνηκε να ταυτίζεται με τον Μπαλντόνι, εξαιτίας, όπως ισχυρίστηκε, «ανάρμοστης μεταχείρισης από τους New York Times»
LIFO NEWSROOM
Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο εκτοξεύουν τον χρυσό – Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα $3.200 η ουγγιά

Διεθνή / Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο εκτοξεύουν τον χρυσό – Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα $3.200 η ουγγιά

Ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο επιβεβαιώνουν την τάση: όσο εντείνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συγγραφέας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο Λος Άντζελες - Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

Διεθνή / ΗΠΑ: Συγγραφέας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο Λος Άντζελες - Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

Αστυνομική καταδίωξη κατέληξε στην αυλή της Τζίλιαν Λόρεν, με αποτέλεσμα η 51χρονη να εμφανιστεί κρατώντας όπλο, θεωρώντας ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η διαφορά είναι ότι τα χρέη που σας διαγράψαμε ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρέη που δημιουργήσατε καταστρέφοντας την Ευρώπη δύο φορές μέσα σε 40 χρόνια, ενώ τα δικά μας χρέη είναι απλά νούμερα σε οθόνες υπολογιστών. Κανένας άνθρωπος εκτός Ελλάδας δεν υπέφερε εξαιτίας των ελληνικών χρεών, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για εσάς.