"Αν μάθαιναν για μένα, θα με λιντσάριζε είτε το κράτος, είτε οι συγγενείς μου"

"Αν μάθαιναν για μένα, θα με λιντσάριζε είτε το κράτος, είτε οι συγγενείς μου" Facebook Twitter
1

 

[Επιμέλεια: Παναγιώτης Κοτροκόης]

O Χαμίντ Ζαχέρ είναι ένας φαρμακοποιός που ζει πλέον μόνιμα στο Τορόντο και αποφάσισε να απαρνηθεί την αφγανική παράδοση για να αποκαλύψει την ταυτότητά του, καθώς και την εμπειρία του από την καταπίεση των ομοφυλοφίλων στο Αφγανιστάν, μέσα από ένα βιβλίο.

Όπως αναφέρει το BBC, το βιβλίο αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει στο Αφγανιστάν, καθώς η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Ο Χαμίντ αποκαλύπτει ότι ανέκαθεν γνώριζε ότι ήταν διαφορετικός, μεγαλώνοντας σε ένα χωριό της επαρχίας στις αρχές της δεκαετίας του '80. Στο βιβλίο περιγράφει την παιδική του ηλικία, ως μία πικρή ανάμνηση καθώς ήταν υποχρεωμένος να κρύψει τα πραγματικά συναισθήματά του.

«Όσο μεγάλωνα με είλκυαν ορισμένες φορές άλλοι άντρες»  συμπληρώνει, «αλλά δεν είχα καταλάβει πραγματικά το σεξουαλικό μου προσανατολισμό, μέχρι τα δεκαπέντε μου». Προσθέτει ότι όταν έπαιζε στο χωριό του αισθανόταν πιο άνετα με τα κορίτσια: «Ήθελα να προσποιούμαι ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά δεν ήταν πραγματικότητα, ζούσα πίσω από μία μάσκα».

O ίδιος αναφέρει ότι τα θηλυκά του χαρακτηριστικά άρχισαν να ενοχλούν τους φίλους και συγγενείς του, που δεν δίσταζαν να κάνουν αρνητικά σχόλια.

Ο Χαμίντ εξομολογείται ότι οι συγχωριανοί του, τον αποκαλούσαν κοροϊδευτικά Χαμίντα, ενώ και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων κρατούσε κρυφή τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Όταν ήταν 25 ετών, η μητέρα του επιχείρησε να τον παντρέψει, αλλά επειδή δεν άντεχε την καταπίεση αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα και να πάει στο Πακιστάν, στη συνέχεια στο Ιράν, στην Τουρκία και τέλος εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Καναδά, το 2008.

Το βιβλίο του Χαμίντ γίνεται συγκλονιστικό όταν περιγράφει πώς ένας ομοφυλόφιλος στο Αφγανιστάν δεν απειλείται μόνο από το κράτος, αλλά και από τους ίδιους του συγγενείς του, οι οποίοι δεν αποκλείεται να τον λιντσάρουν.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τον αριθμό των ομοφυλοφίλων στο Αφγανιστάν είναι ελλιπή, ενώ πριν τη δημοσίευση του βιβλίου, ο αδερφός του Χαμίντ, τον ικέτευε να σιωπήσει, αλλά εκείνος ήταν αποφασισμένος να μιλήσει και να βάλει τέλος στην αφόρητη καταπίεση.

To βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια