ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
13.6.2017 | 16:52

Ισως με κραξετε αλλα...

Εχω μια φιλη η οποια ειναι 23 χρονων, οταν ηταν 16 ο πατερας της δυστυχως πεθανε. Καταλαβαινω οτι αυτο ειναι πολυ δυσκολο και οτι δεν το ξεπερνας ευκολα ειδικα οταν σου συμβαινει σε τοσο μικρη ηλικια ομως αυτη ανεβαζει αρκετα συχνα στο facebook διαφορες εικονες η κειμενακια που αφορουν τους νεκρους και λεει πανω κατω οτι της λειπει, οτι η ανθρωποι πεθαινουνε μονο οταν τους ξεχασουμε κτλπ ενω το ιδιο κανει και στις συζητησεις μας. Εμενα εχει αρχισει να με ενοχλει αυτο και πιστευω πως εχει ερθει η ωρα να το ξεπερασει και να προχωρησει, εξαλλου οπως λεει και ο λαος: "οι ζωντανοι με τους ζωντανους και οι πεθαμενοι με τους πεθαμενους". Το θεμα ειναι πως να θιξω ενα τοσο λεπτο ζητημα χωρις να θυμωσει?
10
 
 
 
 
σχόλια
Ίσως χρειάζεται να μιλήσει σε κάποιον επαγγελματία. Μας λες τι κάνει στο facebook αλλά δε μας αναφέρεις πώς λειτουργεί στην καθημερινότητά της, αν μιλάει συχνά γι'αυτό, αν στην οικογένειά της το συζητάνε ή το έχουν ψιλοθάψει. Αν δε μιλάει γι'αυτό, μπορεί έτσι να ξεσπάει. Ο καθένας αντιδράει διαφορετικά στο πένθος. Ίσως αν απευθυνθείς σε φόρουμ ψυχολογίας, να σου πουν ιδέες για το πώς να προτείνεις ψυχολόγο χωρίς να την πιέσεις και χωρίς να την προσβάλεις. Δέξου όμως και την πιθανότητα να έχετε μεγαλώσει διαφορετικά πλέον και να μην ταιριάζετε πια.
Μα πώς είναι δυνατόν να επέμβεις στο τρόπο και στο χρόνο που χρειάζεται να πενθήσει ο άλλος; Από τη μία σκέφτομαι ότι θέλεις όντως να βοηθήσεις τη φίλη της να το αφήσει πίσω, πράγμα αδύνατον στην πράξη εξομολογούμενη γιατί την απώλεια οποιουδήποτε κοντινού σου προσώπου την κουβαλάς μαζί σου για όσο ζεις και από την άλλη έχω την αίσθηση ότι οι λόγοι που ενοχλείσαι είναι λίγο πιο εγωιστικοί τύπου είμαστε 23, ωχού για νεκρούς θα μιλάμε; Εγώ, προσωπικά, θα θύμωνα αν μου έκανες τέτοια κουβέντα και το πιθανότερο είναι ότι θα έκοβα και τα πολλά πολλά μαζί σου.
Καλώς ή κακώς το πότε θα το ξεπεράσει ή όχι έγκειται καθαρά στην ιδιοσυγκρασία της και η μεταξύ τους σχέση.Οπότε δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να τη βοηθήσεις σε κάτι τέτοιο.Αντιθέτως, μπορείς σαν φίλη της να την κάνεις να αισθάνεται άνετα και να είσαι μαζί της στα εύκολα και στα δύσκολα.
Kαλύτερα να μην το θίξεις. Εφόσον πιστεύει ότι οι νεκροί συνεχίζουν όσο τους μνημονεύουμε το κάνει για να κρατήσει την μνήμη του. Που γι'αυτήν είναι πολύτιμη. Δεν μπορείς να το καταλάβεις τώρα επειδή οι γονείς σου ζουν. Ο θάνατος ενός γονιού (ή ενός παιδιού ακόμα χειρότερα) δεν ξεπερνιέται ποτέ. Οπότε όλα αυτά που σκέφτεσαι να της πεις απλώς θα χαλάσουν την φιλία σας. Εφόσον η ίδια εκτός αυτών των φαινομένων δεν έχει καταθλιπτικά συμπτώματα (δηλαδή τρώει-κυκλοφορεί-πλένεται-εργάζεται) τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Διαφωνώ κάθετα κ ειμαι άτομο που έχασα γονιό σε μικρή ηλικία. Σίγουρα δεν ξεπερνιέται αλλά η κατάσταση της φίλης της μάλλον απαιτεί κάποια βοήθεια ..
Από πού προκύπτει αυτό Lena; Eπειδή τον θυμάται στο FB; Δεν μας λέει ότι είναι προβληματική η ζωή της κι εμποδίζεται η καθημερινότητά της. Κι έπειτα όπως εσύ έχεις χάσει γονιό κι έχεις την Χ αντίδραση άλλος που επίσης έχει χάσει γονιό έχει την Ψ αντίδραση. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Γι'αυτό η διακριτική στάση είναι και η ασφαλέστερη και ευγενέστερη. Και το πιο πρακτικό: πώς ακριβώς θα την βοηθήσει η φίλη που αναρτά την εξομολόγηση; Λέγοντάς της ότι "πρέπει να προχωρήσει"; Kάνοντας τον ψυχολόγο;Τι είναι ο γονιός; Γκόμενος και θα βρει άλλον αλλού; Ας έχουμε λίγο συνείδηση του τι λέμε και πώς και με τι σκοπιμότητα. Από αυτήν την πλευρά έκανε πάρα πολύ καλά που ανάρτησε την εξομολόγηση η εξομολογούμενη.
Από ότι κατάλαβα η φίλη της συνεχώς αναρτά τέτοια κείμενα και συνεχώς στις κουβέντες τους μιλάει για νεκρους . Το πιο πιθανό είναι να τα σκέφτεται αυτά διαρκως και επομενως να έχει αρκετούς προβληματισμούς γι αυτό έχει προβληματιστεί και η εξομολογουμενη . Στην τελική το καλό της θελει Η εξ είναι λιγο δύσκολο να τη βοηθήσει . Εγώ μιλούσα για βοήθεια από κάποιον ειδικο
Ξέρεις...θα πω κάτι κι ίσως ξενίσει. Αλλά ακούστε το. Κάτι μπορεί να μείνει στο τέλος. Υπάρχει διάχυτη μια τάση στον πολιτισμό μας η οποία θέλει να "στρογγυλέψει" την ζωή. Μαλώνουμε τα παιδιά όταν συγκρούονται μεταξύ τους. Μαλώνουμε με τον σύντροφο όταν έχει νεύρα και ξεσπάει. Μαλώνουμε τα ζευγάρια που είναι γονείς και διαφωνούν μπροστά στα παιδιά (δεν εννοώ κακοποίηση και τέτοια τραγικά φυσικά!)."Είναι κακό να θυμώνεις". "Είναι κακό να νιώθεις λύπη και μοναξιά. Σκέψου θετικά κι όλα θα έρθουν". "Είναι κακό να στεναχωριέσαι. Τραβάς αρνητική ενέργεια". "Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς" κλπ. Με την θεωρία ότι σκεφτόμαστε "θετικά" εξοβελίζουμε (θα θέλαμε!) ένα τεράστιο κομμάτι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και το κλείνουμε σε ένα ξεχασμένο ντουλάπι έρεβους και λησμονιάς. Όμως μην αποδεχόμενοι τις σκοτεινότερες πλευρές της ζωής (με όλα όσα αυτή εμπεριέχει) επιλέγουμε να "αποστειρώνουμε" τις εμπειρίες μας και να απ-ανθρωπίζουμε την βιωματική αλήθεια μας. "Νιώθω σκατά αλλά δεν πρέπει να νιώθω σκατά επειδή η ζωή είναι ευλογία μπλα μπλα μπλα". Νιώσε κι ενοχές από πάνω που δεν νιώθεις καλά! Μπράβο!Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απελευθερωτικό να μπορέσει κάποιος να βιώσει (και να βιώσει απρόσκωπτα κι ανερυθρίαστα εφόσον δεν βλάπτουν τον συνάνθρωπο) τις αρνητικές και σκοτεινές πλευρές της ύπαρξής του. Η ανθρωπότητα εδώ και μερικές χιλιετίες έχει εφεύρει διάφορους τρόπους για να το πετύχει αυτό: Τέχνες. Δράμα. Υπέρβαση ορίων. Σεξ με εγκεφαλικό υπόβαθρο. Δραστηριότητες με έκκριση αδρεναλίνης. Τελετουργίες.Καθένας επιλέγει αυτό που τον ανακουφίζει. Και καθένας είναι μόνος του σε αυτή την ανακούφιση. Κι αν κάποια στιγμή κάποιος συνειδητοποιήσει ότι ο άλλος κατανοεί ότι η επιλεγμένη τελετουργία του έχει ακριβώς ανακουφιστικό σκοπό τότε ένα κύμα ζέστης και ανθρώπινης ενσυναίσθησης τον περιλούζει. Η ανακούφιση του να κοιτάξεις την άβυσσο για λίγο και να επιλέξεις κατόπιν μετά λόγου γνώσης να μείνεις πέραν του χείλους του γκρεμού είναι μια συνειδητότητα που δεν έρχεται εύκολα. Θέλει να την εφεύρεις από την αρχή. Εσύ για τον εαυτό σου. Αλλά όταν έρθει σου δίνει μια δύναμη που ελάχιστα πράγματα μπορούν να σου δώσουν. Αυτά τα ολίγα από εμένα.
Scroll to top icon