Eκτίναξη στο ενδιαφέρον για μια θέση στο Δημόσιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΑΣΕΠ

Eκτίναξη στο ενδιαφέρον για μια θέση στο Δημόσιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΑΣΕΠ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
3

Για την ετήσια έκθεση του 2016, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραβοκύρης, το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα και 12.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Όπως ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσοι προσλήφθηκαν αλλά πόσοι συμμετείχαν» και αυτό διότι «ενώ η αναλογία παλιά, ήταν ένας προς τέσσερις ή ένας προς πέντε, για μια θέση, τώρα είχαμε φαινόμενα να έρχονται 20 με 30 άτομα για μια θέση».

 

Ενδεικτικά, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, για 404 θέσεις προσήλθαν 31.000 υποψήφιοι. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ βρίσκεται αντιμέτωπο και προ ενός καινούργιου φαινομένου. «Συνήθως οι υποψήφιοι δήλωναν στην περιοχή τους ή σε κάποιο όμορο νομό την προτίμησή τους. Είχαν μια δύο, τρεις προτιμήσεις. Τώρα οι περισσότεροι προκειμένου να βρουν μια θέση, δηλώνουν 40 ή και 50 προτιμήσεις και αυτό κάνει το έργο της Αρχής δυσκολότερο. Το πληροφοριακό σύστημα είχε κάποιες αντοχές και λόγω της υπερφόρτωσης έπεφτε με συνέπεια να δίνεται παράταση ώστε να μην στερηθεί κάποιος πολίτης του δικαιώματος», είπε ο κ. Καραβοκύρης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος προκειμένου να είναι δυνατό να ανταποκριθεί ιδίως σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως διαγωνισμούς για προσλήψεις στην Υγεία ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Καραβοκύρης, η απαγόρευση των προσλήψεων και οι περιορισμοί οδηγούν σε φαινόμενα δυσλειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί με την κινητικότητα αν υπάρχουν φορείς με πλεονάζον προσωπικό.

 

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, απαντώντας σε θέματα που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε ότι το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αποτελεί στοίχημα της σύγχρονης Πολιτείας που θέλει να φύγει από παλιό του πελατειακού κράτους και να περάσει σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα με στελέχη που να έχουν υποδομή. Μέχρι χθες είχαν καταθέσει αιτήσεις 1.451 άτομα και ο κ. Καραβοκύρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι που έχουν καταθέσει αιτήσεις είναι στελέχη ήδη της διοίκησης.

 

Ο κ. Καραβοκύρης ερωτηθείς για τους γραπτούς διαγωνισμούς, είπε πως το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να αποτελεί πάγιο κριτήριο, πολύ περισσότερο που σήμερα στερείται η εκπαίδευση αριστούχους πτυχιούχους. «Ο γραπτός διαγωνισμός είναι ένα από τα στοιχεία αξιοκρατίας», είπε ο κ. Καραβοκύρης ενώ για τη συνέντευξη ανέφερε ότι «το ΑΣΕΠ έχει εγκαινιάσει τη δομημένη συνέντευξη, τη συνέντευξη με επιστημονικά κριτήρια, για προσλήψεις προσωπικού αυξημένων προσόντων, για προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού».

 

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε επίσης ότι η Πολιτεία πρέπει με ένα κεντρικό όργανο να κάνει έναν προγραμματισμό των προσλήψεων, προκειμένου και να μην υπάρχει ζήτημα προϋπολογισμού και να μην έχει ελλείψεις το Δημόσιο.

 

Ο κ. Καραβοκύρης αναφέρθηκε και στο «προσοντολόγιο» σημειώνοντας ότι απαιτείται να επανεξεταστεί με βάση τις σημερινές συνθήκες, και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

 

Ειδικά για το εποχικό προσωπικό, είπε ότι στο στενό δημόσιο τομέα είναι περισσότερο πειθαρχημένη η κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με φορείς που μπορεί να κάνουν και ευκαιριακές προσλήψεις.

 

Για το ζήτημα των συμβασιούχων και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καραβοκύρης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Σύνταγμα, σημείωσε όμως και ότι «εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις περιπτώσεις που τελικά συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

 

Για δε τη διάκριση εργατών και υπαλλήλων, ο κ. Καραβοκύρης είπε πως είναι καλό όλες οι προκηρύξεις να περνούν από το ΑΣΕΠ, έστω και αν είναι επείγουσες, ώστε να προστατευθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM
maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Ελλάδα / maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Πώς μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το ακίνητό του οφείλει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και να λύσει την σπαζοκεφαλιά - Πώς λειτουργεί ο χάρτης maps.ktimatologio.gr
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προβλέψεις, τι θα δημιουργηθεί στον χώρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Παρουσιάζεις ένα δίπολο που δεν ισχύει απόλυτα και αυτό επειδή μάλλον σε βολεύει. Η αλήθεια όμως είναι κάπου ενδιάμεσα. Εγώ και η αδερφή μου και ο άντρας μου και ο άντρας της και οι δυο κολλητές μου και ο κολλητός του άντρα μου και η αδερφή του και ο φίλος της ( μέτρησα 9 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άτομα του πολυ στενού μου κύκλου) δουλέυουμε στοοον... μπρρρρρρ κακο...ιδιωτικο τομέα εδώ και max δυο δεκαετίες min 4ετια περίπου, και δεν θα το πιστέψεις όλοι μας έχουμε εργασιακά δικαιώματα ,φυσιολογικό μισθό και ωράριο σχετικά νορμάλ. Σαφώς υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας που περιγράφεις. Εσύ και οποιοσδήποτε άλλος ομως άμα θέλει μπορεί να σέρνεται πίσω απο 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις στους δήμους και υπηρεσίες και να εμπλουτίζει το βιογραφικό του με το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ. Τι; έχεις μπάρμπα που θα σε μονιμοποιήσει; ε εντάξει τότε αλλάζει το πράμα. Καλή σταδιοδρομία.