Στο σημερινό «Α μπα»: αν το παίρνεις προσωπικά

Στο σημερινό «Α μπα»: αν το παίρνεις προσωπικά Facebook Twitter
65

 


__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα,

Σου έχω στείλει κι άλλες φορές και πάντα μου απαντάς πολύ σωστά, υποδεικνύοντας κάτι που αγνοούσα ή δεν ήθελα να δω όταν έστελνα την ερώτηση. Εκτιμώ πολύ τον ευθύ τρόπο γραφής σου και τη διορατικότητα σου. Η ερώτηση μου αυτή τη φορά είναι η εξής: Πριν ένα χρόνο είχα γνωρίσει κάποιον στο tinder (αν έχει σημασία) με τον οποίο συνάψαμε μια σύντομη σχέση, τόσο που δε μπορώ να τη χαρακτηρίσω καν σχέση για να λέμε την αλήθεια. Ήταν όμως έντονη για μένα και όχι επειδή είχε πάθος ή υπερβολή, απλά είχαμε πολύ ωραία χημεία. Την έληξε εκείνος ξαφνικά και άγαρμπα και στενοχωρήθηκα πολύ, ειδικά γιατί για καιρό έστυβα το μυαλό μου να δω τι έκανα λάθος εγώ. Με τον καιρό κατάλαβα ότι ακριβώς αυτή η κατάληξη δείχνει πως δεν ταιριάζαμε με αυτό τον άνθρωπο και έτσι άρχισα να βλέπω και τα ελαττώματά του. Τον απομθυθοποίησα εντελώς. Παρότι θεωρώ ότι τον έχω ξεπεράσει και δεν έχω καμία απολύτως επαφή μαζί του, ακόμα κάτι με ενοχλεί. Νομίζω το όλο συμβάν με επηρέασε πολύ ψυχολογικά για λόγους που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ναι, δέχομαι ότι μάλλον πήρα την απόρριψη εγωιστικά και δε δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι για κάποιον ήμουν αρκετά ιδιαίτερη για να μείνει μαζί μου. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ένα χρόνο μετά δεν έχει τύχει να μου αρέσει ούτε ένας άνθρωπος που έχω γνωρίσει (έχω ανοιχτό κύκλο και παρέες, ξεκίνησα μεταπτυχιακό και δουλειά και έχω γνωρίσει αρκετό κόσμο). Το κακό είναι ότι δεν κοιτάω κανέναν! Σα να έχει μπει ενα pause στη ζωή μου στον ερωτικό τομέα, αν και μου λείπει η συντροφιά και το ερωτικό στοιχείο. Και ταυτόχρονα δεν περνάει μέρα που να μη σκεφτώ έστω και λίγο αυτόν, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά έχει γίνει συνήθεια. Όλα αυτά ανάμεσα σε έντονους ρυθμούς ζωής που δεν έχω παράπονο ότι κάτι δε μου πάει καλά. Απλά ανησυχώ γιατί έχει περάσει καιρός και δεν ξέρω πώς να με βοηθήσω να το ξεχάσω και να προχωρήσω. Να περιμένω να γνωρίσω κάποιον κατά τύχη? Γιατί νιώθω ότι φοβάμαι να ξαναμπώ στο τριπάκι των dating sites. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν συμβαίνει τίποτα ιδιαίτερο αν δεν έχεις βρει κάποιον να σου αρέσει επί ένα χρόνο. Είσαστε λίγο καλομαθημένοι μερικοί, δεν είναι εύκολο να σου κινήσει κάποιος το ενδιαφέρον. Σκέφτεσαι εκείνη την ιστορία επειδή σε έτσουξε και επειδή δεν έχεις κάτι άλλο να ασχολείσαι. Δεν χρειάζεται να ξεχάσεις αυτή την ιστορία «για να προχωρήσεις», σιγά το τραύμα, αφού λες ότι καταλαβαίνεις γιατί έληξε (το καταλαβαίνεις ή όχι;). Μπορείς να περιμένεις να γνωρίσεις κάποιον κατά τύχη, ή μπορείς να ξαναμπείς στα dating sites, αλλά ό,τι και να κάνεις, να ξέρεις ότι την απόρριψη δεν την γλιτώνεις, δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτό. Δεν ήταν το μέσο που σου προκάλεσε τον πόνο, η χυλόπιτα ήταν.

__________________
2.

Αγαπητή Αμπα και σχολιαστές,
Είμαι φανατική αναγνώστρια της στήλης επί σειρά ετών πλέον, οπότε ξεκινώ με το να σας συγχαρώ όλους για τις συμβουλές και την ατμόσφαιρα οικειότητας που επικρατεί συνήθως μεταξύ στήλης και σχολίων. Χρειάζομαι τα φώτα σας στο παρακάτω θέμα:
ετοιμάζομαι να μετακομίσω για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ευρωπαϊκή πανεπιστημιούπολη για δουλειά. Η προοπτική της ξενιτιάς με τρομάζει πολύ, γιατί ποτέ δεν έχω ζήσει εκτός Αθήνας, ούτε και το επιδίωξα ποτέ, απλά έτυχε και το είδα σαν ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρίες και να αντιμετωπίσω το φόβο μου. Η ερώτησή μου είναι η εξής και την απευθύνω τόσο σε σένα, όσο και στους σχολιαστές: Θα μπορούσατε όλοι οι ξενιτεμένοι να φτιάξετε μια λίστα (τύπου τοπ 10) συμβουλών ξενιτιάς? Για παράδειγμα πως να φτιάξεις τη βαλίτσα σου ή πως να γνωρίσεις καινούριο κόσμο εκεί που θα πας, η άλλες συμβουλές που εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ.. Επειδή ξέρω ότι είμαι κάπως ασαφής, θα το διατυπώσω και αλλιώς: Τι θα συμβουλεύατε τον εαυτό σας να προσέξει πριν ξενιτευτεί, με την εμπειρία που έχετε τώρα?
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα δούμε τι θα πουν οι άλλοι, θα έχει ενδιαφέρον. Από τη μεριά μου συνιστώ να μην προσπαθήσεις να αναπαραστήσεις εκεί την ζωή που ξέρεις από την Ελλάδα. Δεν γίνεται, θα λειτουργήσει μόνο με υποκατάστατα, και θα είσαι μόνιμα δυσαρεστημένη γιατί τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Αυτό που πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου είναι η βεβαιότητα ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, και την περιέργεια να μάθεις και να γνωρίσεις το διαφορετικό.



__________________
3.


Ηρθε η ώρα κ για το δικό μου πρόβλημα.. ελπίζω να το δημοσιεύσεις γιατι θελω πραγματικά την γνώμη σου. Λοιπόν, πριν απο ένα αλφα διαστημα έκανα κάτι με τον κολλητό του αδερφού. Τίποτα το σοβαρό 2-3 φορές έγινε μόνο, χωρίς να θέλουμε κάτι παραπάνω (αν κ εκείνος είχε προτείνει να βγαίνουμε-βρισκόμαστε περισσότερο κ να κοιμηθώ σπίτι του, το λέω σε περίπτωση που χρειαστεί). Το είχαμε εννοείται κρυφό για να μην μάθει κανείς τίποτα, γιατί κ οι γονείς οικογενειακοί φίλοι κ ο αδερφός μου κλπ κλπ. Δυστυχώς ο αδερφός μου είδε μια μέρα στο κινητό μου, που του το 'χα αφησει να παρει ενα τηλέφωνο, μηνυματα που μου εστελνε ο αλλος στο μεσεντζερ να παω σπιτι του. Δεν μου πε κάτι, η κοπέλα του μου ειπε για αυτο. Από τότε έχουν απομακρυνθεί (έχουν γίνει κ αλλα, αλλά κ αυτο δεν βοήθησε) για αρκετους λόγους κ οι δυο μεριές έχουν απομακρυνθεί κ αυτο ε στενοχωρεί πολυ. Σκέφτομαι να πιάσω τον αδερφό μου να του μιλήσω κ να κανονίσω να βγούμε οι 4 μας να μιλήσουν να τα λυσουν. Τι λες είναι καλή ιδέα ή να τους αφήσω μόνους τους? Εχει περάσει πάνω απο χρόνος κ αρχίζω να ανησυχώ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν μπορώ να κρίνω την βαρύτητα των «άλλων» συνθηκών ή γεγονότων που τους έκαναν να απομακρυνθούν, αλλά αυτό που έγινε μεταξύ σας δεν είναι λόγος απομάκρυνσης. Το κρυφό του πράγματος θα μπορούσε να είναι, όμως. Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε να το μάθουν οι γονείς, αλλά για τον αδερφό σου δεν δέχομαι ότι είναι θέμα για να κρατηθεί κρυφό, και λυπάμαι που το θεωρείς αυτονόητο. Από πίσω υπάρχει η θεωρία «μου μαγάρισες την αδερφή», που όπως φαίνεται, συμμερίζεσαι, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείς. Δεν ακυρώθηκε κάτι ιερό εξαιτίας σου, οπότε δεν χρειάζεται να νιώθεις υπεύθυνη. Δεν μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα η μεσολάβηση, ούτε να γίνει τέτοια κουβέντα παρουσία σου και παρουσία της άλλης κοπέλας (ειδικά αυτή, τι δουλειά έχει;) Εσύ με τον αδερφό σου έχεις τη στενή σχέση, άρα με αυτόν πρέπει να μιλήσεις.

__________________
4.

Γεια σου αμπιτσα.Η στήλη σου ειναι η συνήθεια που έγινε λατρεία, εδώ και χρόνια.
Λοιπον σου γράφω μετα απο έναν τηλεφωνικό καυγά που ειχα με το φίλο μου.Να σημειωσω ότι είμαστε μαζί από απόσταση εδω και ενα χρονο,σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.
Λοιπόν ολα ξεκίνησαν οταν μου ειπε οτι οι γονεις του του θύμισαν μια παλιά συμμαθήτριά του στην κιθαρα κι ότι αυτη τωρα παιζει με έναν γνωστό τραγουδοποιό στην πόλη του.Και μου λέει να παμε να την ακούσουμε . Οπότε εγώ επειδη ουτε για αστείο δεν ακούω τετοια μουσική και το ξερει και τις σπάνιες μέρες που βρισκόμαστε θελω να κανουμε πράγματα που αρέσουν και στους δυο του το ξεκοψα με τη μια.Και μου λεει καλα θα πάω μόνος.Οποτε εγω του λέω πήγαινε,ετσι κι αλλιώς ο,τι και να πω αυτο που θες θα κάνεις.
Και φυσικά ειχα ενα σκεπτικο γύρω από αυτό,γι αυτο και το ειπα.
Γενικα,αυτο το θέμα το ειχα από την αρχη της σχεσης , οτι ειναι υπερβολικά ανοιχτός, κοινωνικός, βοηθητικος όπως θες πες το σε σημειο παρεξηγήσεως.Το ίδιο είχε συμβεί και σε μενα, επειδή είμαστε αρχαιοι συμμαθητές με αυτόν και τον αδερφό μου και επιδίωξε επικοινωνία κάποια στιγμη μετά από χρόνια . Εγω από την πρώτη στιγμη νόμιζα οτι με φλερταρει, πριν καν βρεθούμε. (μιλούσαμε φεισμπουκ).Και ο αδερφός μου το ίδιο κατάλαβε οταν βρεθηκαμε χωρις να του έχω πει κατι εγω, ουτε για την επικοινωνία που ειχαμε. Αυτος το αρνείται, και τον πιστεύω. Ομως νομιζω οτι αυτο το μοτιβο κανει και αλλους (αλλες δηλαδη)να σκέφτονται το ίδιο με μενα και αυτο με ενοχλεί.
Με εκνευριζει να σκέφτομαι οτι ειναι σε μια παρέα και η κοπελα που της μιλάει καταλαβαινει πως την φλερταρει.Κι ίσως όχι μόνο αυτη,αλλα και οι γύρω τους.(Κατι αντίστοιχο είχε συμβεί και με μας).
Στο δια ταυτα,πιαστηκα απο αυτο και του ελεγα ποιος ο λόγος να πας σε ένα μαγαζί να ακούσεις ένα άτομο με το οποίο δεν εχεις καμία επικοινωνία και να επιδιώξεις να το ξαναδείς.Ξερω οτι σαν μεμονωμένο περιστατικό φαίνεται γελοίο,αλλα μαζι με άλλα ανάλογα δεν ειναι.
Οπότε τον ρωταω αυτο το πράγμα να θεωρούν κοπέλες οτι τους την πέφτεις σου εχει ξανασυμβεί;Σου συμβαίνει συχνά; Η μόνο εγω ειμαι παράλογη;;
Και μου λέει πως ναι, έχει συμβεί καποιες φορές. Αρκετες.
Για να μη μακρυγορησω κι άλλο ,μου είπε οτι αυτος ετσι ειναι ,οτι ενδιαφερεται για τους ανθρώπους , ότι είναι κοινωνικος κλπ.Και ειναι αλήθεια, δεν υποκρινεται.Αλλα στην ουσία εβγαλε ολους τους άλλους κομπλεξικους η φαντασιόπληκτους ή ψώνια.Στο μόνο που του δινω δίκιο είναι που μου λεει και με τους άντρες φιλους-γνωστούς ετσι ειμαι αλλά αυτοί δεν παρεξηγούν. Όντως , κάπως ετσι είναι.
Μα ακόμα κι αν αυτός δεν το ονομαζει φλερτ αυτο που κανει ,οταν οι αλλοι το εκλαμβάνουν ετσι και μάλιστα του συμβαίνει συχνα δεν πρέπει να αναρωτηθεί κατι για τη συμπεριφορά του;Οτι δίνει λάθος μύνημα;
Και ασχέτως όλων αυτών,το οτι με ενοχλει εμενα δε θα έπρεπε να τον ταρακουναει όπως και να χει;Αυτο το έτσι είμαι και σε όποιον αρεσω εδώ μου κάθεται!
Δεν ξέρω ισως κι εγώ ξεπέρασα τα όρια,γιατι του είπα τι γίνεται με σενα θες ολοι να σε αγαπούν;Θες να σε συμπαθούν και να σε γουστάρουν οι κοπέλες;
Πες μια γνωμη ρε α,μπα ,ειμαι στο τσακ να σε ρωτήσω : "μήπως είμαι υπερβολικη ; "
-Κοτσύφι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μάλλον συμφωνώ μαζί σου. Από τον τρόπο που τα περιγράφεις φαίνεται σα να θέλει να τον αγαπούν όλοι, να τον συμπαθούν και γιατί όχι, και να τον γουστάρουν. Όμως αν είναι έτσι, δεν μπορεί να έχει μόνο το σύμπτωμα της κοινωνικότητας. Όσο κοινωνικός και να είναι, δεν θα είναι συμπαθής σε όλους. Τι παθαίνει όταν τον απορρίπτει κάποιος; Δηλαδή, πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ηρεμία του; Και αν είναι σημαντικό, εσύ τον ξέρεις: από πού έχει προκύψει; Με ποια άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κουμπώνει αυτή η ανάγκη;


Από τον τρόπο που τα γράφεις όμως μου φαίνεται ότι είτε το κάνει εσκεμμένα, για να φλερτάρει, είτε επειδή έχει αυτή την εσωτερική ανάγκη να είναι αρεστός σε όλους, εσύ τον απορρίπτεις. Δεν σε αδικώ, απλώς επισημαίνω. Οπότε, πόση σημασία έχει για σένα να καταλάβεις τι από τα δύο συμβαίνει; Ελπίζεις ότι αν καταλάβεις τι συμβαίνει, θα τον κάνεις να αλλάξει; Ή ότι αν καταλάβει αυτός τι του συμβαίνει, θα προσπαθήσει να αλλάξει από μόνος του;

__________________
5.

κορίτσι 25 γνωρίζει παντρεμενο 47αρη από κοινό γνωστό. μιλάνε μεσω fb και τηλ, τον ψιλοερωτευεται, και αυτός της λεει ΤΟ παραμύθι: δεν ενδιαφέρεται για σχέση, έρωτες κλπ, μόνο για σαδομαζοχισμό (τύπου 50Greys), γιατί ΚΡΑΤΗΣΟΥ "έχει χορτάσει από έρωτες και αγάπες και ρισκάρει την οικογενιακή του ηρεμία μόνο για οτι τον τραβάει πολύ" (είναι σαδιστής "Κυρίαρχος" από ότι κατάλαβα). Φυσικά αρνηθηκα, αυτός απομακρύνθηκε διακριτικά, αλλά ρωτάω: είναι δυνατόν ένας 47αρης να μην είναι πεινασμένος για μία 25χρονη και να λεει τέτοιες μπούρδες;;;; και επίσης υπάρχουν άντρες που τη βρίσκουν στα αλήθεια έτσι; είναι τρελός, ψυχοπαθής ή γκέι;
-mythbuster


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μου φαίνεται κάπως ανησυχητικό που στα 25 σου αναρωτιέσαι «αν υπάρχουν άντρες που την βρίσκουν στα αλήθεια έτσι». Και έτσι, και αλλιώς, και άντρες, και γυναίκες, παρεμπιπτόντως, και η ηλικία δεν έχει σχέση με αυτά τα πράγματα. Δεν είναι παραμύθι. Αν θεωρείς αυτό παραμύθι, έχεις πολύ λίγη φαντασία για το πώς μπορεί να την βρίσκει ο κόσμος χωρίς να είναι τρελός, ψυχοπαθής ή γκέι (και δεν μου αρέσει καθόλου που τα βάζεις αυτά σε μια πρόταση). Και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το «είναι δυνατόν ένας 47ρης να μην είναι πεινασμένος για μια 25χρονη». Φυσικά και είναι δυνατόν. 25 είσαι, δεν είσαι το Άγιο Δισκοπότηρο.

 

Κορίτσι 25 χρονών, σου λείπουν εμπειρίες, γνώση, μόρφωση, και μάλλον και περιέργεια. Από την άλλη, η έλλειψη εμπειριών δεν σε εμπόδισε να φλερτάρεις και να "ψιλοερωτευτείς" παντρεμένο. Για κοίτα λίγο τις προτεραιότητες σου σχετικά με το τι θεωρείς αποδεκτό.

__________________
6.

Αγαπητή Α μπα
Σε διαβάζω εδώ και καιρό και είπα και εγώ να σου στείλω για ένα θέμα που με απασχολεί. Είμαι σε μια σχέση εδώ και έναν χρόνο. Τα πράγματα μεταξύ μας είναι πολύ καλά τον περισσότερο καιρό. Υπάρχει όμως κάτι που με πειράζει...
Όταν είναι με τους φίλους του ''πίνουν'' τσιγάρα λαϊκιστή χασίς. Είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά δεν παύει όμως να με ενοχλεί. Μου λέει θα πάω για κανένα τετράωρο και το τετράωρο γίνεται 10ωρο. Και όταν του τηλεφωνώ σχεδόν δεν τον αναγνωρίζω είναι φτιαγμένος και πραγματικά δεν μπορώ να συνεννοηθώ.
Θέλω να βγαίνει έξω με τους φίλους του εννοείται!!! Αλλά χάθηκαν οι καφετέριες; τα μπαράκια; Οι φίλες μου μού λένε και δε χαίρεσαι τουλάχιστον ξέρεις που είναι και τι κάνει. Εγώ δεν το βλέπω έτσι και δεν έχω τέτοια προβλήματα μαζί του. Μπορεί να μην συμβαίνει συχνά αλλά συμβαίνει . Τον γνώρισα σε μία περίοδο της ζωής μου που ήμουν έτοιμη για σχέση γιατί και δεν είχα ποτέ στάνταρ απαιτήσεις και γενικά δεν είμαι πιεστική στις σχέσεις μου.
Αυτό όμως με ενοχλεί, του το έχω πει και οι απαντήσεις που παίρνω είναι ''μα δεν είναι τίποτα, έχω τον πλήρη έλεγχο'' , ''όλοι κάνουν'' , ''χορταράκι του Θεού είναι'' . Είναι ο κύριος λόγος που μαλώνουμε . Και το μεγάαααααααααααλο ερώτημα. Είμαι υπερβολική; Είμαι τόσο πίσω και είναι εκείνος τόσο μπροστά; Τον αγαπάω πάρα πολύ και δεν θεωρώ πως είναι λόγος για να χωρίσω αλλά κάποιος από εμάς πρέπει να αλλάξει μυαλά.
Please help.
-έιμλες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κανείς δεν χρειάζεται να αλλάξει μυαλά. Δεν είναι προχωρημένο να καπνίζεις χασίς, ούτε «κάνουν όλοι». Εσύ δεν κάνεις. Και ναι, φυσικά είναι αυτός λόγος για να χωρίσεις, και δεν είναι από τους ασήμαντους. Μιλάμε για παράνομη ασχολία που είναι εθισμός. Δεν είναι μπάντζι τζάμπινγκ.

 

Οι φίλες σου πιστεύουν ότι αν «τουλάχιστον δεν ξενοκοιτάει», είναι κελεπούρι; Τον βλέπουν τον πήχη από εκεί που είναι η χρειάζεται να προσλάβουν την Total για γεώτρηση;

_________________
7.


Όταν παρουσιάζω ένα πρότζεκτ και μου κάνουν αρνητική κριτική, το παίρνω πάντα προσωπικά. Τι κάνω λάθος ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ως προς το ότι το παίρνεις προσωπικά, δεν κάνεις κάτι λάθος, προσωπικά πρέπει να το πάρεις. Δεν είναι κριτική για την συνολική σου παρουσία στη γη, είναι όμως κριτική για την παρουσίαση που έκανες εσύ, που είναι δική σου, άρα σε σένα προσωπικά απευθύνεται. Δεν γίνεται να μην σε πειράζει (αν δεν σε νοιάζει, δεν σε νοιάζει η δουλειά σου, φαντάζομαι δεν θέλεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο). Όπως δεν γίνεται να μην ενοχλείσαι, δεν γίνεται να περιμένεις να σου λένε μόνο καλά λόγια. Όταν παρουσιάζεις κάτι, πρώτα τα αρνητικά θα ακούσεις, γιατί τα θετικά δεν θα σχολιαστούν. Αν κάτι δεν σχολιαστεί, θα πει ότι είναι εντάξει. Θέλω να πω ότι η παρουσίαση γίνεται για να εντοπιστούν τα προβλήματα, όχι για να λέμε ο ένας συγχαρητήρια στον άλλον. Είναι δουλειά, δεν είναι παιδικό ρεσιτάλ πιάνου.

 

Το πώς αντιδράς στην κριτική και τι κάνεις με αυτή είναι αυτό που έχει σημασία. Και στην κριτική μπορείς να αντιδράσεις με αυτοπεποίθηση που αφοπλίζει. Ακούς; Βελτιώνεσαι; Αυτά έχουν περισσότερη σημασία για τους άλλους, και για τους ανώτερους σου, και για τους συνεργάτες σου. Δοκίμασε το.

65

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Νομίζω ότι όλες οι οδηγίες που αφορούν την μετανάστευση ήταν καθολικές και χρήσιμες, έτσι ώστε να εκδοθεί ένα βιβλιαράκι, για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν την οδό γκλομπάλιτι....... (καθόλου ειρωνικά).
#2Αγαπητή φίλη, σου απαντώ τη δικιά μου λίστα με κάποια από τα πράγματα που μπορώ να να μοιραστώ ύστερα από δέκα χρόνια σε τέσσερις χώρες του εξωτερικού, οι τρεις στην ευρώπη. Λόγω δουλειάς μετακομίζω συχνά, αλλά δεν μου αρέσει το συναίσθημα ότι είμαι κάπου προσωρινή. Γι αυτό σου γράφω τι κάνω εγώ ώστε να νιώσω όσο το δυνατό πιο οικεία όσο το δυνατό πιο γρήγορα στο εκάστοτε καινούριο μου σπίτι.1.Μη μείνεις σπίτι. Ειδικά τον πρώτο καιρό που ίσως να μην έχεις και πολλές παρέες, ίσως να είναι μία εύκολη λύση, αλλά δεν θα σε βοηθήσει στο να εξερευνήσεις το καινούριο σου περιβάλλον. Μην φοβηθείς να πάς για καφέ, για μία μπύρα, για μεσημεριανό ή σε μία έκθεση μόνη σου. Το λέω αυτό γιατί στην Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι χωρίς παρέα δυσκολευόμαστε να κάνουμε πράγματα εκτός σπιτιού.2.Τις πρώτες μέρες, βγές και περπάτα στη γειτονιά σου και γενικά στην πόλη. Βρές τα σημεία που σου άρεσουν, πχ. ένα καφέ, ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, σινεμά, κτλ. Ανακάλυψε τα μαγαζιά, τα σουπερμαρκετ, τα μπακάλικα – πιθανώς να βρεις αγορές και κουζίνες διαφόρων πολιτισμών. Προτίμησε να δουλέψεις σε ένα καφέ με τον υπολογιστή σου αντί να κάτσεις σπίτι.3.Πειραματίσου: πχ. αν εχεις μια ερώτηση για την γειτονιά, ρώτα κάποιον, μην επαναπαφτείς στο ίντερνετ. Αυτά ειναι μοναδικές ευκαιρίες να γνωρίσεις κόσμο και να πάρεις πληροφορίες που μόνο οι ντόπιοι θα σου δώσουν. Πειραματίσου στο σούπερμαρκετ όπως σου ταιριάζει, πχ. μπορείς κάθε φορά να παίρνεις κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει. Μην φοβάσαι να φας κάτι που δεν θα σου αρέσει. Το ίδιο και στα εστιατόρια. Αν δεν σου αρέσει, απλά δεν θα το ξαναπάρεις.4.Βρες τον χώρο στον οποίο μπορείς να ασχοληθείς με το αγαπημένο σου χόμπι/δραστηριότητα. Αν έψαχνες αφορμή να ξεκινήσεις ένα χόμπι, ίσως τώρα να είναι η ώρα. Θα γνωρίσεις κόσμο που έχετε κοινά ενδιαφέροντα και έχεις πιθανότητες να κάνεις φίλους. Πας σε πανεπιστημιούπολη, σίγουρα θα βρεις κατι.5.Αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα της χώρας στην οποία πας, ακόμα και αν είναι για μικρό διάστημα, ξεκίνα μαθήματα γλώσσας. Συνήθως πολλά πανεπιστήμια έχουν φτηνά(-οτερα) μαθήματα για το κοινό. Μπορεί και το κράτος να παρέχει δωρέαν μαθήματα σε νεοαφιχθείς - ψαξε το. Στα μαθήματα θα γνωρίσεις κόσμο και η γλώσσα θα σε φέρει πιο κοντά στους ντόπιους.6.Λες ότι πας για ορισμένο διάστημα. Αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο σε πολλά πρακτικά θέματα, αλλά μην αφήσεις αυτό το γεγονός να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι για την πόλη και τους ανθρώπους της, καθώς και την εμπειρία σου. Αν και για μικρό διάστημα, μπορεί να κάνεις φίλους για μια ζωή και να ζήσεις ιστορίες που θα σε σημαδέψουν. Να είσαι ανοιχτή σε όλα.7.Μην γκετοποιηθείς στην τοπική ελληνική κοινότητα. Παράλληλα, επειδή κάποιος είναι της ίδιας εθνικότητας με σένα δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και ένα ιδιαίτερο άτομο με το οποίο έχετε επικοινωνία. Οπότε θέλω να πω, μην επαναπαφτείς στις ‘ελληνικές βραδυές’, και από την άλλη μην σνομπάρεις του υπόλοιπους Έλληνες.8.Αν ο καιρός ειναι διαφορετικός από τον ελληνικό, επένδυσε σε κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό.9.Κάνε κοντινές εκδρομές τα σαββατοκύριακα για να γνωρίσεις και την γύρω περιοχή.10.Σχετικά με τη βαλίτσα: σίγουρα πάρε λίγοτερα από όσα υπολογίζεις. Επίσης, δώσε δικαιολογίες στον εαυτό σου να αγοράσει καινούρια πράγματα στην νέα σου πόλη – δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Αλλά τα ψώνια είναι κι αυτά ευκαιρία να γνωρίσεις την πόλη.Καλή αρχή :)
#2 Αν εχεις καποιο θεμα υγειας μην ξεχασεις να παρεις τα απαραιτητα, τουλαχιστον για ενα ευλογο διαστημα μεχρι να μαθεις πως λειτουργει το συστημα υγειας της χωρας που πας. Πχ αν εχεις ασθμα παρε τις εισπνοες σου, καποια συγκεκριμενη κρεμα προσωπου (αν εχεις ευαισθητο δερμα) σε περιπτωση που δεν την εχουν εκει που πας κ.ο.κ. Παρε καποιο (μικρο) αγαπημενο αντικειμενο για να νιωθεις ανετα αλλα μην κουβαλησεις τα παντα απο το πρωτο ταξιδι γιατι οταν ερθει η ωρα να γυρισεις πισω θα αναρωτιεσαι μα γιατι τα κουβαλησα ολα αυτα και το μαζεμα θα ειναι μεγαλο πακετο απο ολες τις αποψεις. Αν σου δωσουν οι γονεις (ή αν παρεις) τροφιμα (πχ λαδι) να παει στη βαλιτσα που θα κανεις τσεκ-ιν και να ειναι παρα πολυ καλα συσκευασμενο. Στη χειραποσκευη σου επιτρεπονται υγρα μονο ως 100ml. Οι περισσοτερες εταιρειες επιτρεπουν 20-23 κιλα για τη βαλιτσα και γυρω στα 10 για τη χειραποσκευη. Εξαρταται με ποια πετας. Στο αεροδρομιο αν εχεις ανταποκριση καπου, να κοιτας για τις ταμπελες που λενε Flight Connections ή κατι με παρεμφερες νοημα και να μην αφηνεις την τσαντα σου απο τα ματια σου. Για το τι να προσεξεις οταν θα φτασεις στην καινουρια σου πολη, νομιζω εισαι ηδη σε πολυ καλο δρομο. Εννοω που αναρωτιεσαι πως να το προσεγγισεις. Οπως εχει συμβουλεψει και η Αμπά πολλες φορες, ακολουθα το ενστικτο σου σε οτι εχει να κανει με εντυπωσεις και συνδιαλλαγες με κοσμο. Τα ατομα που θα γνωρισεις στην καινουρια σου δουλεια ειναι ενα καλο ξεκινημα στη δημιουργια φιλων/κυκλου. Θα δεις πολλα πραγματα και νομιζω γυριζοντας πισω σιγουρα θα νιωσεις πιο γεματη απο εμπειριες, πιθανοτατα και με περισσοτερη κατανοηση για ανθρωπους και φαινομενα. Τελος προτεινω να παρεις ζεστα αλλα και ελαφρια ρουχα για παν ενδεχομενο. Α, και ενα μαντηλι ή σκουφακι για το αεροπλανο σε περιπτωση που σε ενοχλησει ο ψευτικος αερας της καμπινας. Καλη αρχη!
No 2Να μη θεωρείς τον εαυτό σου ενα ξενιτεμένο ξενιτόπουλο που έφυγε από την πατρίδα και τρώει το πικρό ψωμί της ξενιτιάς.Θα ήταν μια καλή αρχή.Τα τηλέφωνα μέσω διαδικτύου είναι πλέον δωρεάν και μπορείς να πηγαίνεις να βλέπεις τους δικούς σου όσο συχνά αντέχει η τσέπη σου και η περιβαλλοντική σου συνείδηση.
Όταν διαβάζω τις ερωτήσεις, προσπαθώ να μαντέψω ποιές θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα σχόλια. Σήμερα ήταν εύκολο: το #2 και το #5!#2: πρόσεχε παιδί μου, και εις τας Ευρώπας υπάρχουν "Κυρίαρχοι"
#5 Ασχέτου ηλικίας, το σαδομαζό,όσο προβεβλημένο και αποδεκτό κι αν έχει καταστεί, υποκρύπτει ψυχοπαθολογία. Μια πληροφορία για όλους εσάς τους προχώ...
Αυτοί που μιλάνε για την ψυχοπαθολογία, είναι οι ίδιοι που θεωρούσαν τους ομοφυλόφυλους άρρωστους ως το '74 ή άλλοι? "Ιατρογεννής ζήτηση".. Τουτέστιν έχουμε πολλούς από μια συγκεκριμένη ειδικότητα και κάτι πρέπει να τους κάνουμε. "Τώρα μπορείς κι ΕΣΥ να ανακαλύψεις την ψυχοπαθολογία σου. Προσφέρουμε προνομιακά πακέτα με σίγουρη θεραπεία." Κι ένα χέρι να δείχνει από την οθόνη προς τον θεατή.(2ο πρόσωπο γενικότητας, μην το παρεις προσωπικά)
2.Here goes: 1. Το κρύο αντιμετωπίζεται όχι με χοντρά ρούχα αλλά με πολλά στρώματα από λεπτότερα ρούχα - που μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα σε κλειστούς χώρους (γιατί το καλοριφέρ είναι συνήθως στο φουλ). Καλοκαιρινό μπλουζάκι + ζακέτα (εννοείται κάτω από το παλτό) είναι πολύ καλύτερη επιλογή από χοντρό πουλόβερ.2. Όπου και να πας, θα βρεις τα πάντα (μην έχεις άγχος να πάρεις μαζί σου το αγαπημένο σου σαμπουάν). Επίσης, πάντα παίζει να το παραγγείλεις στην αμαζον και θα έρθει σε χρόνο μηδέν, ή άλλη σχετική υπηρεσία.3. Γενικώς μην το ρίξεις στα ψώνια πριν φύγεις. Θα βρεις εκεί ό,τι θέλεις, το πιθανότερο φθηνότερα (εξαρτάται με την πόλη, βέβαια). Επίσης περπατώντας για το shopping, θα γνωρίσεις καλύτερα και γρήγορα την νέα σου πόλη.4. Να προσπαθήσεις να γνωρίσεις όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς, σιγά σιγά θα γίνει και το "ξεσκαρτάρισμα". Μην κολλήσεις στους πρώτους 2-3 που γνωρίσεις και απομονωθείς, γιατί μπορεί να τσακωθείτε σε κανά εξάμηνο και να μείνεις μόνη. 5. Στις κοινωνικές σου επαφές δείξε ενθουσιασμό και περιέργεια, αντιστάσου στην τάση που έχουν πάρα πολλοί τον πρώτο καιρό να θέλουν να μιλάνε συνέχεια για τον εαυτό τους (για να εξηγήσουν ποιοι είναι... δεν χρειάζεται, άσε να σε μάθουν οι άλλοι με τον τρόπο τους) και τη χώρα τους (κλασικό θέμα για τους νεο-μετανάστες, βαθύ χασμουρητό για τους υπόλοιπους).6. Αν διαπιστώσεις ότι δυσκολεύεσαι με την γλώσσα, βάλε τα δυνατά σου να βελτιωθείς. Γενικά, ό,τι σε δυσκολεύει να το δεις σαν μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθεις κάτι καινούριο, να βελτιώσεις τις ικανότητες σου, να δοκιμάσεις μια νέα εμπειρία κτλ.7. Στη δουλειά να ακούς συμβουλές και να ζητάς feedback. 8. Μην ποστάρεις συνεχώς φωτογραφίες με τη νέα σου ζωή στο φεισμπουκ, θα σε μισήσουν οι εδώ (κλάσικ).9. Διάλεξε μια ασφαλή γειτονιά, ακόμα και αν δεν είναι η πιο φθηνή (εξαρτάται και η πόλη, βέβαια), με καλή συγκοινωνία.10. Αν πηγαίνεις Παρίσι, να προσέξεις ιδιαίτερα τα πράγματα σου, ιδίως στο μετρό!!
#2 Αγαπητή φίλη, σε καταλαβαίνω απολύτως. Έχοντας ζήσει σε 2 διαφορετικές Ευρωπαικές πόλεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια (η μία σε Αγγλόφωνη χώρα και η άλλη όχι), νομίζω πως έχω αρκετά που θα ήθελα να πω τόσο σε κάποιον που σκοπεύει να μετακομίσει, άλλα και στον (νεότερο) εαυτό μου, που έφυγε πρώτη φορά από το σπίτι του, έχοντας ζήσει μέχρι τότε στην Αθήνα. Επίσης, βλέποντας και άλλους φίλους μου να φεύγουν στο εξωτερικό, κάποιοι γύρισαν, κάποιοι έμειναν- αυτοί που πέρασαν καλά είναι αυτοί που έκαναν "seize the opportunity" όπως λέμε.1. Μην πακετάρεις και πάρα πολλά πράγματα, αφού ρώτησες και για βαλίτσα. Έχω φίλους που έφεραν βαλίτσες με λάδια, μαστίχα, ντολμάδες, χαρτομάντιλα.. ενός η μάνα έβαλε και ένα σεμεδάκι μέσα στη βαλίτσα, δεν κάνω πλάκα. Μην αγχώνεσαι καθόλου, οι ξένες πόλεις έχουν τα πάντα και περισσότερα. Πάρε ένα ζεστό παλτό/μπουφάν.2. Όταν βρεις σπίτι, είτε αυτό είναι σε εστία είτε όχι, φτιάξε τον "χώρο σου". Βάλε μία λάμπα, ένα ραδιόφωνο, μία αφίσα, φωτογραφίες, τα αγαπημένα σου σεντόνια- ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα χώρο στον οποίο να χαίρεσαι να κοιμάσαι το βράδυ. Πολλοί γνωστοί μου είχαν στο κεφάλι τους οτι θα γυρίσουν σύντομα και δε χρείαζεται να κάνουν τίποτα και γενικά αυτό σε βάζει σε ενα "grey area"3. Μάθε τη γειτονιά σου.. και κάνε βόλτες μόνη σου. Σε μία πόλη σαν την Αθήνα, κάτι τέτοιο δε συνηθίζεται ιδιαίτερα. Πάντα θα υπάρχει ένας φίλος κάπου γύρω. Πάρε ένα χάρτη/το κινητό και ξεκίνα. Μάθε τα πάντα- πού είναι το σουπερμάρκετ, ποιά λεωφορεία περνάνε απέξω απτο σπίτι και που πάνε, ποια μέρα είναι ανοιχτά μέχρι αργά τα μουσεία. Και άλλα παρόμοια..Είναι εύκολο να μην ξέρεις απο πού να αρχίσεις. Ακόμα και άμα δεν έχεις κάνει κάποια παρέα, βάλε στόχο να πας κάπου (πχ στην τάδε περιοχή) και κάντο.4. Να είσαι ανοιχτή σε όλους- εννοείται πως θα "κολλήσεις" με κάποιους Έλληνες, το κοινό background θα σε "δέσει" με εκείνους. Αλλά οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις (δε χρειάζεται να είναι Λονδίνο) έχουν ανθρώπους από πολλές κουλτούρες. Ρώτα, και μάθε για αυτούς. Σε όλους αρέσει να μιλάνε για τη χώρα τους, τον πολιτισμό τους. Θα μάθεις απίστευτα πράγματα.5. Μην συγκρίνεις τα πάντα με την Ελλάδα. Νομίζω αυτό είναι κάτι που κάνουμε ΟΛΟΙ. Κάποιοι καταφέρνουν να το ξεπεράσουν, άλλοι ξημεροβραδιάζουν και σκέφτονται "τι ωραία είναι στην Ελλάδα που πηγαίνεις στις 7 για καφέ". Θα υπάρχουν πολλά που θα σου κακοφανούν, και άλλα τόσα που "λειτουργούν καλύτερα" στο εξωτερικό. Μάθε τους τρόπους ζωής, σκέψου την ιστορία της χώρας, πως αυτή έχει διαμορφώσει την καθημερινότητα, τους ανθρώπους.6. Συνεχίζοντας από το 6, προσπάθησε και εσύ να μπεις σε αυτήν την κουλτούρα. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται είναι το "pub culture" στην Αγγλία. Μπορεί στην αρχή οι pub να σου φαίνονται βρώμικες, ότι βρωμάνε μπύρα και κάτουρο, αλλά άμα καταλάβεις τη νοοτροπία των Άγγλων και γιατί είναι κάποιου είδους ritual (όπως ο καφές στην Ελλάδα) τότε θα σου φανεί πολύ πιο γνώριμο. Αυτό ισχύει για όλες τις συνήθειες των ανθρώπων σε μία ξένη χώρα.7.Είναι η ώρα να καλλιεργήσεις και άλλα ενδιαφέροντα σου.. ένα από τα πράγματα που πραγματικά με εξέπληξε στο εξωτερικό είναι η οργάνωση και η διαθεσιμότητα πολιτισμικών εκδηλώσεων, μαθημάτων, σεμινάριων.. Πολλά είναι δωρεάν για μαθητές, για ανθρώπους κάτω των 25, ή πολύ φθηνότερα. 8. Κράτα επικοινωνία με τους φίλους σου στην Αθήνα, αλλά προσπάθησε να κάνεις άλλους. Μην απογοητευτείς άμα δε βρεις κατευθείαν κάποιον με τον οποίο ταιριάζεις. Όσο περισσότερο κάνεις πράγματα που σε ενδιαφέρουν, τόσο περισσότερο θα γνωρίζεις ανθρώπους. 9. Να ξέρεις πως όλοι, σε γενικές γραμμές, βρίσκονται στην ίδια θέση με σένα (τουλάχιστον οι περισσότεροι ξένοι). Είναι στο χέρι σου!10. Φύγε γνωρίζοντας ότι στην τελική, έχεις ενα σπίτι στην Αθήνα που μπορείς να γυρίσεις ανα πάσα στιγμή. Εντούτοις, προσπάθησε να βγεις από το comfort zone σου.
Χθες ο αρσενικος, σημερα το 25 κορίτσι το μοιραίο....κατα τα άλλα ο 47χρονος είναι ο προβληματικος (περαν του ότι κερατώνει αλλά αυτο δεν την απασχόλησε καθόλου)Επειδη επι της ουσίας λες πως ο "γερος" δεν έπαθε γεροντοερωτα με το σαν τα κρυα τα νερα 25χρονο κορτσουδι...τι δουλεια έχεις εσυ το κοτζαμ μοιραίο κορτσουδι να λιγουρευεσε πειναλεους παντρεμενους 47χρονους;Ααα και δεν σε παραμυθιασε, ειλικρινως σου μιλησε και το τηρησε.
Αγαπητή 6, αχ πόσο σε νιώθω. Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με σύντροφο, μόνο που αντί για "τσιγάρο" έπινε ποτό. Από την πλευρά μου σου λέω ότι και νόμιμο να ήταν αυτό που κάνει -όπως είναι το αλκοόλ-, το πρόβλημα παραμένει. Γιατί δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα με το να χάνει την επαφή (με τη λογική, με την πραγματικότητα, μαζί σου) τακτικά, ακόμη κι αν δεν είναι πολύ συχνά. Ειδικά το επιχείρημα "το κάνουν όλοι" με κάνει έξω φρενών, διότι σε βγάζει και τρελή που διαφωνείς μ' αυτό που κάνει. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι να σκεφτείς ή να μάθεις τι είναι αυτό που τον κάνει να νιώθει την ανάγκη να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο και μάλιστα τακτικά: είναι αδύναμος χαρακτήρας και θέλει να ταιριάζει πάντα στην ομάδα που ανήκει; Έχει μεγαλώσει με διαφορετικές αρχές από σένα; Έχει γενικώς ροπή στον εθισμό, θα μπορούσε να το πάθει αυτό και με άλλα πράγματα, αλκοόλ, τζόγος ή ό,τι άλλο; Στην περίπτωση του δικού μου πχ είχε πρόβλημα με την οικογένεια, ένιωθε πάντα απόρριψη από την οικογένειά του κι από μικρός έπινε είτε γιατί έτσι έκαναν οι φίλοι του, είτε επειδή ένιωθε ότι μια μπύρα με τους συναδέλφους του ήταν ο τρόπος να "συνδεθεί" μαζί τους κι έτσι να γίνει αποδεκτός. Και δεν καταλάβαινε ότι με ενοχλούσε η αλλαγή στη συμπεριφορά του όταν έπινε, το ότι κάθε φορά δεν ήξερα ποιο πρόσωπό του θα δω γυρίζοντας από τη δουλειά ή ότι αν μου συνέβαινε κάτι κακό δεν μπορούσα να βασίζομαι σ' εκείνον, διότι ΑΝ απαντούσε στο τηλέφωνο δεν καταλάβαινε τίποτε. Ακόμη κι αν τώρα όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του σου φαίνονται εντάξει, αναλογίσου αν δέχεσαι το γεγονός ότι αναλαμβάνει ευχαρίστως το ρίσκο του να μην είναι εκεί για σένα αν πάθεις κάτι.
Αγαπητή 5 θα σοκαριστείς τώρα, αλλά υπάρχουν "εκδιδόμενες" που πληρώνονται για BDSM και ΧΩΡΙΣ να κάνουν σεξ. Προφανώς υπάρχει αγορά γι' αυτό. Μου θύμισες ένα γερμανικό ντοκυμαντέρ, όπου έπαιρναν συνεντεύξεις από πετυχημένες τέτοιες "αφέντρες", οι οποίες ήταν όλες σαφώς άνω των 25, εμφανισιακά καμία σχέση με μοντέλα, και μάλιστα η μια έλεγε πως είχε 4 παιδιά και πως ο άντρας της βεβαίως και ήξερε τι δουλειά κάνει. Ο 45άρης ξέρει πολύ καλά τι θέλει, δεν μπορεί να το έχει από τη γυναίκα του και το ψάχνει αλλού. Το γεγονός ότι μόλις απέρριψες την πρότασή του απομακρύνθηκε, δε σε έπεισε ότι έλεγε την αλήθεια δηλαδή; (Btw gay;; Ό,τι τι, γκέι καταπιεσμένος σε γάμο-βιτρίνα δεν ψάχνει άντρα για εξτραδάκι αλλά γυναίκα για σαδομαζοχισμό;; Μισώ τις γυναίκες, ας τις βασανίσω με τη θέλησή τους φάση;) *Επίσης, για τους άντρες με την ίδια νοοτροπία με σένα όχι μόνο δεν είσαι Ιερό Δισκοπότηρο, αλλά είσαι ήδη "μεγάλη". Σου λέει, γκομενίτσες μέχρι 24 ψάχνουμε, οι μεγαλύτερες ψάχνουν κάποιον να τον τυλίξουν για να κάνουν παιδιά μέχρι τα 30 τους.
#6.Το ξέρεις,ότι είναι αρκετός αυτός ο λόγος,για να χωρίσεις.Το ζεις και δε σου αρέσει.Σε στεναχωρεί αυτή η κατάσταση,σε πιέζει,μαλώνετε για αυτό.Τι άλλο πρέπει να γίνει;Όσο έχει αυτή τη συνήθεια,δε θα είναι καλή η σχέση σας.Δεν μπορείς να τη δεχτείς,δεν τη θεωρεί καν πρόβλημα.Βλέπεις να κάνετε χωριό;Και δεν είναι υπερβολική η απαίτηση να θέλεις δίπλα σου έναν άνθρωπο,που δε χάνει την αίσθηση του χρόνου,που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του και να συνεννοηθείς.Οι φίλες σου ελπίζω αυτά να τα λένε μόνο επειδή νιώθουν άβολα να σου πουν να χωρίσεις.
#6: Αν έπινε μπύρες με τους φίλους του θα σε ενοχλούσε; Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί τόσο πολύ με το χόρτο; Η συμπεριφορά του ή ότι κάνει κάτι που είναι παράνομο κ μη κοινωνικά αποδεκτό από την πλειοψηφία; Εφόσον δεν γίνεται συχνά δεν τίθεται θέμα εθισμού, αν κ αυτό είναι μεγάλο θέμα γιατί με την υπερκατανάλωση μπορείς να εθιστείς στο ο,τιδήποτε. Το ότι είναι παράνομο είναι κάτι προσωρινό κ τοπικό. Δλδ αν βρισκόσασταν στην Ολλανδία ή ΗΠΑ ή τόσα άλλα μέρη που είναι νόμιμο κ την έπινε στα μπαράκια δεν θα σε ενοχλούσε; Έχεις πλήρη ενημέρωση για το θέμα ή θεωρείς ότι το αγόρι σου έχει πέσει στα ναρκωτικά κ θα καταλήξει ηρωινομανής; Η μήπως το πρόβλημα έγκειται στο ότι κάνει κάτι το οποίο ανεξαρτήτως του τι είναι εσύ δεν εγκρίνεις άρα αφού δεν σε ακούει είναι λάθος κλπ κλπ. Αν είναι το τελευταίο τότε πρέπει να λύσεις θέματα με τον εαυτό σου. Σκέψου τι είναι αυτό που σε σε ενοχλεί επακριβώς στη συμπεριφορά του κ συζήτησέ το μαζί του αλλά χωρίς να στηρίζεσαι στο χόρτο ως επιχείρημα επιβολής των απόψεών σου.
Μια χαρά εθιστικό είναι το χόρτο του Θεού, μια χαρά ψυχώσεις μπορεί να προκαλέσει όπως και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ας πούμε και για να μην πω για την πλήρη αποσύνδεση με τα συναισθήματα σου μετα από μακροχρόνια χρήση. Δεν κατάλαβα εν τελη γιατί πρέπει να απολογηθεί η ίδια που δεν της αρέσει κάτι . Στην κοπέλα της ερώτησης #4 γιατί δείχνουμε κατανόηση πχ γι αυτο που δεν της αρέσει και δεν της κάνουμε 100 ερωτήσεις με σκοπο να βρούμε από που "πηγάζει" η ανασφάλεια της. Δεν της αρεσει. Απλά. Δεν χρειάζεται να ρωτάει καν αν αυτός είναι αρκετός λόγος για να χωρίσει. Αμα δεν της αρέσει εννοείται ότι είναι αρκετός λόγος. Και όχι δεν είναι υπερβολική.
2. Αυτό με τη βαλίτσα είναι τελείως προσωπικό το πώς θα το κάνεις. Έχω δει άλλους να τα πετάνε όλα μέσα όπως λάχει και άλλους στην εντέλεια όλα με ταμπελίτσες. Προσωπικά για τη βαλίτσα πχ με βολεύει το εξής (επειδή ταξιδεύω συχνά και εντός Ηνωμένου Βασιλείου που είμαι, και σε διπλανές χώρες): έχω ένα τσαντάκι με τα απαραίτητα (οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, ενυδατική, σερβιέτες, μπατονέτες, τσιμπιδάκια, κορδελάκια, ταξιδιωτικές συσκευασίες σαμπουάν κτλ) και ένα άλλο με 3 αλλαξιές εσώρουχα και 2-3 σουτιέν, και τα 2 πάντα στη βαλίτσα για να μην αγχώνομαι ότι θα τα ξεχάσω. Αν πάω μεγάλα ταξίδια -πανω από 7 μέρες- απλά παίρνω και τα 2 στη μεγάλη βαλίτσα και βαζω και κάποια άλλα εσώρουχα. Γενικά πάντως μετά απο 6 χρόνια ταξιδιών έχω μάθει να μην αγχώνομαι ιδιαίτερα. Αν μου λείπει κάτι -ένα φούτερ πχ ή μια μπλούζα- απλά πάω σε ένα μαγαζί τύπου Zara και αγοράζω. Για τα άλλα τώρα, το τοπ τεν (τερερέν!!) μου είναι:1. Προσπάθησε να βγεις έξω και να γνωρίσεις κόσμο που μένει εκεί. Μην προσκολλάσαι στους Έλληνες, κάνε παρέα με όλους.2. Κράτα επαφή με τους φίλους στην Ελλάδα, αλλά όχι σε σημείο που να πρέπει να τα παρατήσεις όλα για να πάρεις την κολλητή σου στο σκάιπ να τα πείτε αντί να βγεις έξω για ποτό με την καινούρια παρέα. Κράτα ισορροπίες γενικότερα3. Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα που θα σε καλούν και μη φοβάσαι να προτείνεις τίποτα. Το πολύ πολύ να αρνηθούν. Είτε αυτό είναι ταινία, είτε θέατρο, είτε φαγητό να λες ναι για την εμπειρία, χωρίς όμως να θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο (μην πεις ναι στο να σνιφάρεις κόκα πχ)4. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξεσκαρτάρεις το με ποιους θες να κάνεις πιο κολλητή παρέα. Μίλα με όλους για θέματα που σε απασχολούν και σιγά σιγά θα καταλάβεις με ποιούς ταιριάζετε. Αν έχεις κάποιες κόκκινες γραμμές και κάποιος της πατήσει μη φοβάσαι να τον/την απομακρύνεις (πχ εγώ έχω θέμα με τους ομοφοβικούς και αν κάποιος είναι ομοφοβικός παίρνει πόδι από τη ζωή μου)5. Αν είναι εύκολο και οικονομικό γράψου σε κάποιο σύλλογο για ένα άθλημα που δεν έχεις κάνει ξανά ή κάποια δραστηριότητα. Θα γνωρίσεις και άλλα άτομα και θα περνάς καλά. Κάπως έτσι κατέληξα να κάνω κωπηλασία, τοξοβολία, σάλσα και θέατρο, και γνώρισα πολύ αξιόλογα άτομα, ειδικά στο θέατρο. 6. Αν δεν πας κάπου όπου τα αγγλικά είναι πρώτη γλώσσα , πχ Ολλανδία, ξεκίνα κατευθείαν να μαθαίνεις τη γλώσσα εκεί, αν δεν την ξέρεις ήδη. Αν οι παρέες σου είναι διεθνείς και είσαι στην Αγγλία μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις μια από τις γλώσσες τους για πλάκα. Θα περάσεις καλά. Αν κάποιος σε κοροϊδέψει ποτέ για την προφορά σου ή το λεξιλόγιο σου μη ντραπείς καθόλου, συνήθως αυτός/η που το κάνει δεν ξέρει καν μια δεύτερη γλώσσα. Απάντα κατευθείαν με την κλασική φράση ότι εσύ τουλάχιστον μιλάς x (όπου x=2,3 ή δεν ξέρω πόσες) γλώσσες. Θα έχεις τη στήριξη και των γύρω σου7. Στο εξωτερικό υπάρχει αρκετά η κουλτούρα των microwave meals. Προσπάθησε να αποφεύγεις να το κάνεις συστηματικά γιατί δεν είναι καλό για το σώμα σου, ειδικά για το έντερο. Όσο πτώμα και να είσαι από το μάθημα/έξοδο/διάβασμα ένα stir fry με noodles είναι πολύ εύκολο να μαγειρευτεί και πολύ καλύτερο. Σε αυτό το θέμα, προσπάθησε να μάθεις να μαγειρεύεις διεθνή κουζίνα (πχ βιετναμέζικα ρολά ή πιάτα με κάρι). Έχει πλάκα :) 8. Απόφυγε να κάνεις παραπάνω από όσο χρειάζεται για το σπίτι, χωρίς να καταλήξεις όμως να ζεις και σε τρώγλη. Πχ μην κάτσεις και κάνεις τα τζάμια μια φορά την εβδομάδα, έχεις και άλλα πράγματα να ασχοληθείς9. Αν δεν έχεις αγόρι/κοπέλα μην απορρίπτεις τα dating apps. Δεν είναι στην κουλτούρα της Ελλάδας ακόμα, αλλά πολύς κόσμος έχει γνωριστεί μέσω dating apps. Δύο φιλικά ζευγάρια γνωρίστηκαν από το plenty of fish & το tinder, κι εγώ έχω γνωρίσει το αγόρι μου από το τίντερ10. Τελευταίο και βασικό: επειδή το έχουμε αρκετά στην Ελληνική κουλτούρα, απόφυγε δια ροπάλου φράσεις τύπου "Ιου, πώς τρως φαλάφελ ρε? Είσαι από την Ελλάδα, ξέρεις να τρως κρέας και πας και τρως βλακείες?" και άλλους αντίστοιχους αφ υψηλού αφορισμούς για οτιδήποτε που υποτίθεται οι Έλληνες το κάνουν καλύτερα. Προσοχή: δε θέλω να σε προσβάλλω λέγοντας αυτό, αλλά έχει εντυπωθεί τόσο πολύ μέσα μας που το ακούμε 20 χρόνια που το κάνουμε αυτόματα. Συνήθως θέλει συνειδητή προσπάθεια για να το αποβάλλεις+1: ο τρόπος ντυσίματος, ο τρόπος συμπεριφοράς, το μακιγιάζ και ο τρόπος διασκέδασης είναι διαφορετικός από αυτό που έχεις συνηθίσει. Μην προσπαθήσεις να μιμηθείς αυτό που ξέρεις, κράτα όμως το προσωπικό σου στιλ και προσάρμοσε τη συμπεριφορά σου. Συνήθως αυτό γίνεται αυτόματα αν κάνεις διεθνείς παρέες. Αν κάτι σε ξενίζει ρώτα αν είναι φυσιολογικό για τα εκεί στάνταρ. Τέλος, αν πας μόνο για σπουδές απόλαυσέ το όσο μπορείς. Αν πας για να μείνεις μόνιμα έχε στο μυαλό σου την πιθανότητα δουλειάς ή διδακτορικού κατευθείαν. Καλό πακετάρισμα και στο καλό, είσαι πολυ τυχερή που σου δίνεται αυτή η δυνατότητα :) Θα σου αλλάξουν τα μυαλά, προς το καλύτερο :D PS : το δίπλωμα οδήγησής σου χρησιμοποιείται σαν ταυτότητα - η ελληνική ταυτότητα δεν είναι και το καλύτερο έγγραφο για έξω. Οπότε αν θέλουν αποδεικτικό ηλικίας έχε το δίπλωμα μαζί σου.PS #2: όπου πας ρώτα αν έχει φοιτητική έκπτωση και έχε τη φοιτητική σου κάρτα πάντα μαζί. Ένα 10-15% έχει παντού :)
Τέλειες όλες οι συμβουλές, να συμπληρώσω ότι αν δουλεύει σε πανεπιστημιακό χώρο μπορεί να συμμετάσχει στα προγράμματα tandem για να μάθει μια γλώσσα, όπου ουσιαστικά βρίσκεις έναν ισπανό partner πχ που σου μαθαίνει ισπανικά κι εσύ του μαθαίνεις ελληνικά (ή όποια γλώσσα ξέρεις και θέλει εκείνος να μάθει).Και για το +1 σου: θυμάμαι όταν είχα πρωτοέρθει Γερμανία, συνόδευσα τον φίλο μου σε φοιτητικό πάρτι. Είπα να το παίξω σέξυ, έβαλα το φορεματάκι μου το ωραίο και μόλις φτάσαμε, μάθαμε ότι το σύνηθες είναι να βγάζουμε τα παπούτσια σε ένα ξένο σπίτι. Το πάρτυ το πέρασα με το σέξυ φορεματάκι από πάνω κι από κάτω τα καλτσάκια hello kitty :)
Ιιι, καλά που μου το θύμισες !!Αν θέλει να είναι και πιο δραστήρια και να μετρήσει καλά στο βιογραφικό της μπορεί να δοκιμάσει να γίνει και student ambassador για το πανεπιστήμιο
#2 πολύ ωραία ερώτηση!Μου άρεσε πολύ και η απάντηση της Α,μπαΗ συμβουλή που θα έχεις από μένα είναι να ζεις την κάθε μέρα σου στο full. Κάνε όσο πιο πολλές εκδρομές και δραστηριότητες μπορείς, δοκίμασε όσο πιο πολλά "ξένα" φαγητά μπορείς, περπάτα αλύπητα στην πόλη πέρα από τα τουριστικά και τη γειτονιά σου και πάει λέγοντας. Και συνοδευτική συμβουλή: μη διστάσεις να κάνεις πράγματα μόνη σου, ακόμα και μακρινές εκδρομές πχ που συνήθως οι περισσότεροι θέλουν να βρουν παρέα για να τα κάνουν.