Αρχιεπίσκοπος πριν από 400 χρόνια είχε γράψει για τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία

Αρχιεπίσκοπος πριν από 400 χρόνια είχε γράψει για τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
7

Θέλετε να ζήσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια; Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές από της παρατηρήσεις ενός αρχιεπισκόπου που έζησε πριν από 400 χρόνια. Τα μυστικά απλά. Υγιεινή και λιτή διατροφή, καθημερινή άσκηση, λιγότερο άγχος, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, εξωστρέφεια, αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι μερικές από τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Αν, μάλιστα, μπορείτε να τις συνδυάσετε με ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ικαρίας, τότε η μακροζωία είναι ένας εφικτός στόχος.

 

Ο Ιωσήφ Γεωργιρήνης, αρχιεπίσκοπος Σάμου, στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1678 στο Λονδίνο, περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά Σάμος, Νικαριά, Πάτμος και Όρος 'Αθω. Ειδικότερα για την Νικαριά έγραφε:

 

«Τα πλέον αξιοσημείωτα πράγματα της νήσου αυτής είναι ο αήρ και το ύδωρ, τα οποία είναι τόσο υγιεινά, ώστε να καθιστούν τους κατοίκους πολύ μακροβίους. Είναι, επομένως, πολύ συνηθισμένο το φαινόμενον να συναντήσει κανείς εις αυτήν ανθρώπους εκατοντούτεις, πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό, όταν λάβει κανείς υπ' όψιν την σκληραγωγημένην ζωήν που διάγουν... Προ της ορισμένης ώρας του φαγητού, είναι αδύνατον να βρεθεί άρτος, σε όλην την νήσον. Ολίγον μόνον προ αυτής, λαμβάνουν την αναγκαία ποσότητα σίτου, την αλέθουν εις τον χειρόμυλον, ψήνουν την ζύμην εις μίαν πλακωτήν πέτραν, και αφού ψηθεί, ο αρχηγός της οικογένειας μοιράζει την ψημένην αυτήν ζύμην κατά ίσα μέρη εις τα μέλη της οικογενείας. Αν, δε, παρευρίσκεται κανείς ξένος, του προσφέρεται μερίδιον, που αφαιρείται από τους άλλους κατ' αναλογίαν... Νερώνουν τον οίνον κατά το εν τρίτον.... Η δίαιτά τους είναι πτωχή, όμως τα σώματά τους είναι εύρωστα και σκληραγωγημένα και οι άνθρωποι γενικώς είναι μακρόβιοι. Και ζουν ως να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επομένης ημέρας. Ευχαριστημένοι που κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της ημέρας... ». «Αυτή είναι η εικόνα της μικράς νήσου, της πτωχότερης και όμως της ευτυχέστερης από όλες τις άλλες του Αιγαίου Πελάγους» καταλήγει.

 

Είναι γνωστό πως η Ικαρία (ή Νικαριά), το μικρό νησί των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης και προσθέτει:

 

«Με μεγάλη έκπληξη, αλλά συνάμα και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε τη σημαντική αυτή είδηση για τον τόπο μας, πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Ενθουσιασμός, που οδήγησε στη γέννηση της ιδέας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στο νησί, με κύριο σκοπό τη διερεύνηση των ιδιαίτερων δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαντολλογικών και γονιδιακών χαρακτηριστικών, που δίνουν στους κατοίκους της Ικαρίας το πολυπόθητο προνόμιο της μακροζωίας. Πράγματι, η μελέτη "ΙΚΑΡΙΑ", που οργανώθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί, έχει, ως τώρα, δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαντολλογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων, συναφών με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αναγνώρισης από τον διεθνή Τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας».

 

Η δρ. Παναγιώτα Πιέτρη, καρδιολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τονίζει πως «το πιο εντυπωσιακό εύρημα για το νησί της μακροζωίας είναι ότι όλα όσα παρατηρήσαμε για τους κατοίκους μέσα από τη μελέτη "ΙΚΑΡΙΑ", τα είχε ήδη επισημάνει, σχεδόν 400 χρόνια πριν, ένας… αρχιεπίσκοπος!».

 

Σημειώνεται, ότι αυτό το σημαντικό εύρημα για τη μακροζωία στο νησί της Ικαρίας πριν από περίπου 400 χρόνια δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature (Pietri P, Papaioannou T, Stefanadis C. Environment: An old clue to the secret of longevity. Nature 2017;544(7651):416).

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης «ΙΚΑΡΙΑ» αλλά και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες και νέες γνώσεις για τη μακροζωία θα παρουσιαστούν στο ερχόμενο σχετικό διεθνές συνέδριο με τίτλο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 8 και 9 Σεπτέμβρη.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε ένα νησί, που οι κάτοικοι του γλεντούσαν όλη την ώρα, ενώ ήταν ολιγαρκείς και λιτοδίαιτοι. Βέβαια και σε άλλα νησιά του πελάγους έκαναν πανηγύρια και ήταν ολιγαρκείς και λιτοδίαιτοι. Η διαφορά ήταν ότι οι συγκεκριμένοι είχαν μια εχθρική στάση απέναντι στη δουλειά και βαριόταν να δουλέψουν. Και αυτός και ήταν ο λόγος που ηταν και ολιγαρκείς. Γιατί, που να πηγαίνεις να μαζεύεις ελιές και να κάνεις λάδι, δεν βολεύεσαι καλύτερα με λίγο ψωμάκι? Έτσι λοιπόν τα οπωροφόρα λύγιζαν από το βάρος του καρπού και στο τέλος όλος ο καρπός έμενε στο χώμα, ενώ παραδίπλα όλο και γινόταν και κάποιο πανηγύρι.Το νησί τους λοιπόν, ενώ ήταν ευλογημένο από όλες τις απόψεις - καλό κλίμα, εύφορο έδαφος, υπόγεια νερά, πλούσιοι ψαρότοποι, σκιερά δάση - φανταστείτε ότι είχαν ως και ιαματικά νερά - δεν παρήγε τίποτα. Άκου να δεις! Λιγοστά χωράφια, ελάχιστα αμπέλια, ούτε υλοτομία, ούτε κοπάδια, ούτε τίποτα. Τα δε ιαματικά, όπως ήταν πριν μισό αιώνα, έτσι ειναι και σήμερα.Το αποτέλεσμα ήταν ότι πέρα από τη μακροζωία τους, οι κάτοικοι εκείνου του νησιού είχαν ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα της χώρας, κάκιστο επίπεδο ζωής, μηδέν ανάπτυξη, μηδέν παραγωγή. Καμία σχέση με γειτονικά νησιά, όπως στα ανατολικά ένα μεγαλύτερο, με ίδιο κλίμα που έγινε τουριστικός παράδεισος και παράγει εξαιρετικά κρασιά, ούτε με το άλλο στα δυτικά που ενώ ήταν ένας ξερότοπος που το δέρνουν οι άνεμοι και που στο παρελθόν έβγαζε μόνο υπηρέτριες, έγινε παγκόσμια γνωστό σαν τουριστικός προορισμός και έχει το υψηλότερο εισόδημα στη χώρα.Όλα αυτά έσπρωξαν τους νέους να φύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές, όπου με μεγάλη λύπη εγκατέλειψαν την έμφυτη ραθυμία τους και αναγκάστηκαν να εργαστούν όπως όλοι οι άλλοι συμπατριώτες τους, οι οποίοι με τους φόρους τους βοηθούσαν να υπάρχουν έστω και κάποιες στοιχειώδεις υποδομές στο νησί της ιστορίας μαςΠαραδόξως, εμφανίστηκε όμως ένα άλλο φαινόμενο: πολλοί ράθυμοι από τους κατοίκους του κύριου κορμού της χώρας, αλλά και άλλων νησιών άρχισαν να μετοικούν προς το νησί αυτό γιατί ήξεραν ότι εκεί θα ζούσαν το δικό τους παράδεισο, τη δική τους Εύφορη Κοιλάδα και κανένας δεν θα τους κατηγορούσε μια και λόγω τη τεμπελιάς τους, των γλεντιών και του ύπνου θα κέρδιζαν μερικά χρονάκια ζωής παραπάνω και όλοι θα τους ζήλευαν.Βέβαια υπήρχε ακόμα ένα ορεινό νησί πολύ βορειότερα με τα ίδια χαρακτηριστικά, εκείνο είχε και αρχαία μυστήρια επιπλέον, αλλά παρ'όλο εκεί γίνονταν και πολυήμερα πάρτι, ήταν πολύ πιο μακρυά και έχασε τον τίτλο από το δικό μας για το οποίο μιλάμε.Η ιστορία μας φυσικά είναι φανταστική και οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα νησιά είναι απλώς συμπτωματική.
---Η διαφορά ήταν ότι οι συγκεκριμένοι είχαν μια εχθρική στάση απέναντι στη δουλειά και βαριόταν να δουλέψουν---Βγάλαμε και πόρισμα για το νησί και το πόσο εργατικοί είναι οι άνθρωποι. Ζεις στο νησί ? Είσαι νησιώτης? Έχεις περάσει χειμώνα ποτέ σε νησί να δεις τη γλύκα?Να πληρώνεις τους ίδιους πλέον φόρους όπως ολοι ενώ σου προσθέτουν και τα μεταφορικά επιπλέον και ως αποτέλεσμα ειναι να έχεις καράβια που δεν είναι σάπια μόνο το καλοκαίρι. Το χειμώνα όταν έχει απαγορευτικά να μην έχει τπτ στα supermarket. Είμαι απο γειτονικό νησί και οι Ικαριώτες είναι εργατικότατοι και ξέρουν να γλεντάνε. Και το πιο ουσιαστικό είναι οτι δεν είναι μίζεροι και να κακολογούν. (Ασχολήσου με το πως λεγεται η Πλατεία των Τεμενων και ασε τους Ικαριώτες).Καλό καλοκαίρι! Πραγματική ιστορία φυσικά. Όχι έμμεσες αναφορές.
Aυτό που ο καθένας απαντάει σε ένα σχόλιο με εντελώς άσχετα πράγματα, με ξεπερνάει.Μιλάμε για τη ραθυμία κάποιων νησιωτών και πετάγεται ο άλλος και μας λέει για τους χειμώνες, τα μεταφορικά και τις ελλείψεις στα σουπερμάκετ. Αν το άρθρο ήταν για το πως περνάνε οι νησιώτες το χειμώνα, ναι θα είχες ολα τα δίκια. Το άρθρο λεει για τη μακροζωία των Ικαριωτών και επειδή εχω πάει κάμποσες φορές στην Ικαρία, διαπίστωσα συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα πολλά μαγαζιά είναι κλειστά το πρωί γιατι οι μαγαζάτορες κοιμούνται. Ανοίγουν το απόγευμα μέχρι να αρχίσουν τα πιοτά και οι χοροί και άντε πάλι από την αρχή.Και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που τα σουπερ μάρκετ δεν έχουν τίποτα το χειμώνα στα ράφια. Γιατί υπάρχουν άλλα νησιά με χειρότερους χειμώνες και χειρότερα δρομολόγια, που μια χαρά προιόντα έχουν στα μαγαζιά τους τη νεκρή περίοδο.Υ.Γ. Μη ψάχνεις προηγούμενα σχόλια από παλιότερα άρθρα αυτών με τους οποίους μιλάς. Γίνεσαι creepy.
Μαλιστα. Και σου ξαναλεω... πηγες το χειμωνα για να δεις ποσο σκληρα ή οχι εργαζονται? Μιλας για τις Ραχες οπου η πλεοψηφια των κατοικων ανοιγε ταα μαγαζια το απόγευμα διοτι το πρωι ηταν στα χωραφια? Αυτο που παει ο αλλος καλοκαιρι σε ενα νησι και δημιουργει και κοινωνικοψυχογραφημα με ξεπερναει εις διπλουν. για τα supermarket δεν αρκει μονο σκληρη δουλεια αγαπητε ωστε να γεμισουν τα ραφια. θελει να δουλευουν και οι ακτοπλοικες γραμμες. μαλλον σκεφτεσαι simpleton φαση. και στη τελική αν ειχες τοτοια εικονα φιλε μου γιατι πηγες τοσες φορες? για στατιστικους λογους? btw θυμαμαι ονόματα απο αρθρα δε κοιταω πισω. δεν ειναι και δυσκολο το ονομα σου και μου εκανε πολυ εντυπωση (κακη) το τι ανεφερες σε εκεινο το αρθρο...
Όλα τα νησιά μας, παράγουν και από κάτι και είναι γνωστά για αυτό που παράγουν. Μα κουτσό, μα στραβό, μα κουλό, μα χαζό, μα καλό, κάτι παράγουν. Ειδικά τα μεγάλα νησιά που εχουν όλα τα προνόμια της φύσης, έκταση, ψηλά βουνά, εύφορα εδάφη, νερά, δάση, καλό κλίμα κλπ είναι γνωστά για τα προϊόντα τους. Η Λέσβος βγάζει λάδι και ελιές, η Χίος μαστίχα και γλυκά, η Σαμος κρασιά, η Νάξος τυριά, η Λήμνος που ούτε νερά εχει, ούτε βουνά, βγάζει σταφύλια και κρασιά. Η Θάσος μάρμαρα και μέλι. Τα Κύθηρα λάδι, βοτάνια και παξιμάδια. Η Ρόδος, η Κρήτη, η Εύβοια βγάζουν τα πάντα.Η Ικαρία? Τι βγάζει η Ικαρία? Πες μου ένα - ΕΝΑ έτσι για την τιμή των όπλων - ένα προϊόν που την κάνει γνωστή. Ένα νησί με όλα τα εχέγγυα και όλη την ευλογία της φύσης, δεν παράγει τίποτα! Μόνο λιγοστά προϊόντα που το κατεβάζουν στο επίπεδο μικρών νησιών, σαν τη Φολέγανδρο, την Ιο και την Αλόννησο. Αλήθεια έχει πάει χειμώνα στην Αλόννησο? Ή στη Σκύρο? Ή στη Λέρο? Εκεί παραδόξως με το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ικαρίας, τα σουπερ μάρκετ το χειμώνα είναι γεμάτα. Στην αρχή φοβήθηκα ότι το σχόλιο μου θα ήταν προσβλητικό για την Ικαρία. Δεν είναι όμως. Διαπίστωσα οτι τα δικά σου σχόλια όμως είναι προσβλητικά για όλα τα νησιά του Αιγαίου που πραγματικά παλεύουν να επιζήσουν τους χειμώνες και το κατορθώνουν με αξιοπρέπεια.Αν έγραφα κάτι προσβλητικό για τους Ναξιώτες για παράδειγμα, δέκα θα ειχαν βγει μεχρι τώρα να υπερασπίσουν τον τόπο τους. Στην Ικαρία πέρα βρέχει, ε?
boxer,μην εισαι απόλυτος.Δεν ειμαι νησιωτης αλλα εχω επισκεφθει την Ικαρία για πολλες μερες το καλοκαιρι,επι επτα χρόνια,επειδη οικειο μου προσωπο πηγαινε εκει λογο των ιαματικων λουτρων που υπαρχουν στο νησι.Οντος η αισθηση ηρεμιας που εχουν οι ντοπιοι,ειναι κατι που το νιωθεις εντονα σε σχεση με αλλα μερη στην Ελλαδα,ομως ειναι και παραγωγικοι ανθρωποι,διαπιστωσα λοιπον οτι παραγουν και εξαγουν υπεροχα γλυκα κουταλιου,πεντανοστιμο μελι,αλλα εχουν και μικρες φαρμες με ζωντανα και μποστανια για την οικογενεια τους,κατι που τους καθιστά αυταρκεις,χωρις να χρειαζεται να προβουν σε μεγαλη πωληση αυτων των προιοντων,εντος και εκτος νησιου.Επισης η συντριπτικη πλειοψηφια διαθετη ανα οικογενεια ενα μικρο αλιευτικο,ολα αυτα ομως δεν μπαινουν στον αυτοματο πιλοτο,απαιτουν δουλεια και απουσια που οι περισσοτεροι τουριστες εκλαμβανουν ως υπερωριες στον υπνο.Δεν ειναι καθολου ετσι ομως.
Απο ποιο νησι εισαι αν επιτρεπεται? Εγω ειμαι απο Σαμο. Η Ικαρια βγαζει κρασι απο τα δυνατοτερα σε αλκοολη και απο τα παλαιότερα σε ειδος και πολυ καλο μελι θυμαρίσιο και πευκομελο. το οτι δεν εμφιαλωνονται και δεν εξάγονται δε σημαινει οτι το νησι δε παραγει τπτ. και η Σαμος οπως ειπες εξαγει κρασι. εχει και παρα πολυ ωραια πορτοκαλια τα οποια δεν τυποποιουνται σαν χυμοι και δε τα ξερει κανεις. τι σημαινει αυτο? οτι οσοι ασχολουνται με τα οπωροφόρα στη Σαμο ειναι νουχελικοι τεμπεληδες???