Oι μαθητές στην Τουρκία επιστρέφουν στο σχολείο τη Δευτέρα όπου θα διδαχθούν εξέλιξη για τελευταία φορά στις τάξεις βιολογίας τους. Την επόμενη χρονιά η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου θα έχει αφαιρεθεί εντελώς από τα βιβλία τους.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την αναθεώρηση περισσότερων από 170 θεμάτων στο σχολικό πρόγραμμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης όλων των άμεσων αναφορών στην θεωρία της εξέλιξης από τα μαθήματα βιολογίας των γυμνασίων.
Οι επερχόμενες αλλαγές προκάλεσαν ανησυχία, με πολλούς να ασκούν κριτική κατά της συντηρητικής, ισλαμικής κυβέρνησης. Τα κόμματα και τα συνδικάτα της αντιπολίτευσης έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες ενάντια στις αλλαγές, ζητώντας από την Τουρκία να προσφέρει μια επιστημονική, κοσμική εκπαίδευση στους μαθητές της. Οι νομοθέτες αντιτάχθηκαν επίσης στο νέο πρόγραμμα σπουδών στο κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ismet Yilmaz δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα έχει απλοποιήσει τα θέματα και είπε ότι η εξελικτική βιολογία, την οποία το υπουργείο θεωρεί υπερβολικά προχωρημένη για το γυμνάσιο, θα εξακολουθεί να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.
Η εξέλιξη διδάσκεται στην 12η τάξη βιολογίας σε ένα κεφάλαιο που ονομάζεται «Η αρχή της ζωής και η εξέλιξη». Το μάθημα θα αντικατασταθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 από ένα άλλο που θα λέγεται «Ζωντανά Όντα και Περιβάλλον» όπου οι εξελικτικοί μηχανισμοί βιολογίας θα διδάσκονται χωρίς αναφορά στην εξέλιξη ή τη θεωρία του Δαρβίνου.
Άλλες αμφισβητούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν τη διδασκαλία για το τζιχάντ και τον ιερό πόλεμο στα μαθήματα θρησκείας ενώ λιγότερη θα είναι η έμφαση στον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας που λατρεύεται από τους κοσμικούς της Τουρκίας. Ο Ατατούρκ θέσπισε τον διαχωρισμό του κράτους και της θρησκείας, αλλά το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε αυτόν τον αυστηρό διαχωρισμό με μια πιο θρησκευτική προσέγγιση.
Οι σπουδαστές θα μάθουν επίσης για τους αντιπάλους της Τουρκίας όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ή το ΡΚΚ και το δίκτυο του κληρικού Γκιουλέν, που εδρεύει στις Η.Π.Α. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας θα αφομοιώσει επίσης την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και το νέο σχολικό πρόγραμμα υπογραμμίζει τη νίκη της κυβέρνησης ως «θρυλική, ηρωική ιστορία».
Περισσότεροι από 33.000 από τους δασκάλους του έθνους -περίπου το 4%- έχουν απομακρυνθεί από την κυβερνητική καταστολή μετά το πραξικόπημα ενώ περίπου 5.600 ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί και περίπου 880 σχολεία έχουν κλείσει για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες.Πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως τρόπο να σιωπήσει τους επικριτές της.
Η πίστη στην θεωρία ότι η ζωή ξεκίνησε και μεταβλήθηκε μέσω θεϊκής δημιουργίας είναι ευρέως διαδεδομένη στην Τουρκία. Πολλοί εκπαιδευτικοί ανησυχούν επειδή οι Τούρκοι φοιτητές κατατάσσονται παγκοσμίως κάτω από το μέσο όρο στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την ανάγνωση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο Μεχμέτ Σόμελ, επικεφαλής της Εταιρείας Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας της Τουρκίας, λέει ότι οι Τούρκοι φοιτητές δεν θα μπορούν να κατανοήσουν ούτε βασικές επιστήμες, εάν οι σπουδές τους δεν κάνουν άμεση αναφορά στην εξέλιξη. «Δεν θα είμαστε σε θέση να παράγουμε καλούς γιατρούς και καλούς επιστήμονες, όταν οι φοιτητές αποφοιτούν από το γυμνάσιο με αυτό το επίπεδο άγνοιας», δήλωσε.
Αρκετοί επιστήμονες και άνθρωποι του πολιτισμού καλούν τους γονείς να διδάξουν μόνοι τους την θεωρία της εξέλιξης στα παιδιά τους και κάνουν λόγο για «ύπουλη αλλαγή που λαμβάνει χώρα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας». «Ο στόχος είναι να μεταμορφωθεί η κοινωνία πολιτικά και ιδεολογικά παρά να αναπτυχθεί μέσα από την επιστήμη», ανέφερε η φαρμακοποιός Orkide Kuleli «Μια γενιά που δεν αμφισβητεί είναι εκείνη που υπακούει τυφλά» πρόσθεσε.
σχόλια