Ανατρέπονται τα στερεότυπα της «μεγαλοκοπέλας» μάνας και της ασυμβατότητας μητρότητας- καριέρας

Ανατρέπονται τα στερεότυπα της «μεγαλοκοπέλας» μάνας και της ασυμβατότητας μητρότητας- καριέρας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
5

Η παλιά αντίληψη, που θεωρούσε τη μητρότητα ασύμβατη με τις σπουδές και την επαγγελματική σταδιοδρομία μίας γυναίκας, φαίνεται πως σταδιακά ανατρέπεται.

Η μελέτη των στοιχείων για τις γεννήσεις στη χώρα επιβεβαιώνει ότι σήμερα οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ανώτατη μόρφωση και είναι εργαζόμενες επιδιώκουν να γίνουν μητέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια η ομάδα με το συγκεκριμένο «προφίλ» είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα, στην οποία καταγράφεται σταθερή αύξηση των δεικτών γονιμότητας.

Αντίστοιχα, φαίνεται να εμπεδώνεται ως συνειδητή και η επιλογή της μητρότητας μετά τα 35 έτη, καταρρίπτοντας ένα ακόμη στερεότυπο, αυτό της «μεγαλοκοπέλας» και της «προσεχώς στο ράφι».


«Από το 2010, η γονιμότητα μειώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι όμως μεταξύ των γυναικών άνω των 35 ετών, όπου διατηρείται. Επιπλέον, οι δείκτες γονιμότητας όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντίθετα αυξάνουν μεταξύ των απασχολούμενων γυναικών με τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την περίοδο 2010-2015. Αντίθετα στο παραπάνω διάστημα μειώνεται η γονιμότητα των μη απασχολουμένων γυναικών χαμηλού μορφωτικού επιπέδου» λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρα Τραγάκη, η οποία έχει κάνει έρευνα για τη γονιμότητα στην Ελλάδα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.


«Σταδιακά διαφαίνεται μια αναστροφή της αρνητικής μέχρι τώρα συσχέτισης της γονιμότητας με τη γυναικεία απασχόληση και μόρφωση. Η τάση αυτή εντείνεται τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια, εξηγώντας πως η αναγνώριση αυτής της εξέλιξης υποδηλώνει έμμεσα και πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη ή και ανάκαμψη της γεννητικότητας στην Ελλάδα.


Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές τάσεις της γεννητικότητας σημειώνει ότι «οι γυναίκες στην Ελλάδα επιλέγουν το πρότυπο "λίγα και αργά", κάνοντας λίγα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, αφού κατά μέσο όρο αποκτούν το πρώτο παιδί μετά το 30ο έτος ηλικίας».


«Γεννήσεις σε καιρούς κρίσης»


Πώς όμως αλληλεπιδρούν γονιμότητα και οικονομία; Οι δείκτες τους ακολουθούν παράλληλες πορείες ή εξελίσσονται με διαφορά φάσης;

«Η συρρίκνωση των γεννήσεων και η μείωση του αριθμού παιδιών ανά γυναίκα, που καταγράφονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν με ασφάλεια να αποδοθούν σε αυτήν», απαντά η κ. Τραγάκη, διευκρινίζοντας ότι «η πτωτική τάση της γονιμότητας είναι σημαντικά προγενέστερη της κρίσης και ξεκίνησε και εξελίχθηκε σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και σχετικά χαμηλής ανεργίας».

Κατά την εκτίμησή της το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι η αντίδραση της γονιμότητας στους κύκλους της οικονομίας δεν είναι προβλέψιμη. Σημειώνει, ωστόσο, πως «από την άλλη πλευρά, διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού φαίνεται ότι υιοθετούν διαφορετική δημογραφική συμπεριφορά κατά τα χρόνια της ύφεσης».


«Από τα 2,2 στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα»


Η μείωση της γονιμότητας στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια, «ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα».


Ευρύτερα χρησιμοποιούμενοι δείκτες μέτρησης της γονιμότητας είναι ο αριθμός των γεννήσεων και ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 1980 αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά ανά γυναίκα ηλικίας 15-49 ετών, αριθμός οριακά υψηλότερος του ορίου αναπλήρωσης των γενεών, που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.


Ο δείκτης αυτός έπεσε στο 1,4 παιδιά ανά γυναίκα το 1990 και στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 1,29 παιδιά ανά γυναίκα το 1999. Την παραπάνω περίοδο, ο συνολικός αριθμός γεννήσεων μειώθηκε από τις 148.000 το 1980, στις λίγο περισσότερες από 100.000 το 1999.


«Η γονιμότητα παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μετά το 2000, παρά τη μικρή αύξηση των γεννήσεων που καταγράφηκε κατά την περίοδο 2004-2009, η οποία "ανέβασε" στο 1,5 τον μέσο αριθμό παιδιών ανά γυναίκα.

Σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στην παρουσία αλλοδαπών γυναικών», διευκρινίζει η κ. Τραγάκη, ενώ σε ό,τι αφορά την περίοδο της κρίσης επισημαίνει: «Ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται σταθερά καταγράφοντας αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά από το 2012 μέχρι και το 2015 οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων το 2015 οριακά ξεπερνά τις 91.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,3 παιδιά ανά γυναίκα».


«Ελληνικό φαινόμενο;»


Τελικά, όμως, πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί η πορεία των δεικτών γονιμότητας στην Ελλάδα; Αποτυπώνουν μία πραγματικότητα διαφορετική από εκείνη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;


«Η χαμηλή γονιμότητα είναι κοινό χαρακτηριστικό του συνόλου σχεδόν των χωρών της Ευρώπης που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες κάτω από το όριο αναπλήρωσης των γενεών, τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Ωστόσο, τα επί μακρύ χρονικό διάστημα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας αποτελούν ιδιαιτερότητα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και της Ελλάδας πιο συγκεκριμένα», απαντά η κ. Τραγάκη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Souzy Tros.Δεν αντιλέγω καθόλου πως τα όσα γράφετε ισχύουν.Ισχύει όμως και το γεγονός,πως πλέον η δημιουργία οικογένειας και ο γάμος δεν είναι μονόδρομος για την ζωή μίας γυναίκας.Είναι πολλές που απλώς δεν τους ταιριάζει ιδιοσυγκρασιακά η φάση ή έχουν άλλες προτεραιότητες,ενδιαφέροντα ισχυρά,και προτιμούν να ζούν με τρόπο που δεν τους δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις.Γιατί κακά τα ψέμματα όσο υποστηρικτικός και να είναι ένας σύζυγος ,στο οικοδόμημα οικογένεια,αν είναι να στηθεί σωστά,η γυναίκα πρέπει να καταθέσει το μεγαλύτερο ενεργειακό δυναμικό που μπορεί.Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται φίλη καλή, που ζει μόνη της, σε απόλυτη αρμονία με την επιλογή της.
Δυστυχώς ποτέ στις έρευνες δεν συμπεριλαμβάνουν τις συμπεριφορές των ανδρών. Ευτυχώς οι τελευταίοι, ειδικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τα 90'ς ως προς τη συμμετοχή τους στα οικιακά και την από κοινού ανατροφή των παιδιών. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του νότου: το σκέφτεται πολύ σοβαρά μια γυναίκα πριν μεταβληθεί σε υπηρέτρια παιδιών και συζύγου
Ομολογώ πως συχνά βλέπω γύρω μου νέες γυναίκες,υψηλού μορφωτικού επιπέδου είναι αλήθεια,να μην ενδιαφέρονται διόλου για την δημιουργία οικογένειας.Κάποιες μάλιστα αδιαφορούν ακόμη και για την ύπαρξη μόνιμης μακροχρόνιας σχέσης στην όποια μορφή της.Δεν κρίνω το γεγονός,απλή διαπίστωση κάνω.
no-body, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις διάθεση να κρίνεις και απλά διαπιστώνεις, όπως λες, ωστόσο κι εσύ φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πάρα πολλές αυτές οι νέες γυναίκες που δίνουν την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία οικογένειας ή για την ύπαρξη μακροχρόνιας σχέσης, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν βρει τον κατάλληλο γι την καθεμία σύντροφο για να δημιουργήσουν μακροχρόνια σχέση ή οικογένεια με τους όρους και τις συνθήκες που αυτές επιθυμούν! Στην πραγματικότητα είναι γυναίκες που δεν συμβιβάζονται λόγω ανασφάλειας, γιατί γι' αυτές η οικογένεια ή η μόνιμη σχέση δεν είναι λύσεις ανάγκης ή κοινωνική αναγκαιότητα!