Πάνω που εξοικειωθήκαμε κάπως με τις διατροφικές απαιτήσεις των χορτοφάγων φίλων και συγγενών και με τη βοήθεια της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης κατορθώσαμε να είμαστε αξιοπρεπείς οικοδεσπότες που σέβονται τις ανάγκες των ανθρώπων με τους οποίους θέλουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καλούμαστε να λύσουμε έναν νέο και πιο δυσεπίλυτο μαγειρικό γρίφο: τους vegan συνδαιτημόνες.
Μια πρώτη (και χιουμοριστική) προσέγγιση είναι απλά να μην τους καλέσουμε καθόλου. Πέρα από την πλάκα, η αλήθεια είναι πως, παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, ένας vegan κατά πάσα πιθανότητα θα ζοριστεί πολύ αν παρευρεθεί σε γεύμα στο σπίτι παμφάγων. Η εικόνα του ψητού χοιρινού, της γαλοπούλας, των τυριών και των αλλαντικών στις πιατέλες είναι απεχθής για κάποιον που έχει επιλέξει να μην καταναλώνει προϊόντα που είναι αποτέλεσμα θανάτωσης ή βίαιου εξαναγκασμού έμβιων όντων να υπηρετήσουν τις ανθρώπινες γαστριμαργικές επιθυμίες.
Σίγουρα οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να δειπνήσουν χωρίς να εκτίθενται σε τέτοια εδέσματα ή στα πειράγματα των γνωστών και συγγενών που νιώθουν πάντα ότι τους πέφτει λόγος για το τι θα φάει, τι θα πιει και τι θα φορέσει ο άλλος αφού πρώτα ρωτήσουν τους ανύπαντρους πότε θα νυμφευθούν, τους παντρεμένους πότε θα κάνουν παιδιά και ούτω καθεξής.
Τις ημέρες αυτές όμως θέλουμε να απολαύσουμε τη συντροφιά των κοντινών μας ανθρώπων και γι' αυτό όλοι κάνουμε υποχωρήσεις και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε άπαντες στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.
Κάτι που ελάχιστοι μη vegans γνωρίζουν είναι ότι ούτε τα περισσότερα κρασιά καθώς και κάποιες μπίρες δεν είναι κατάλληλα για όσους ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
Έστω λοιπόν ότι κάποιοι από τους πιο αγαπημένους σας έχουν υιοθετήσει τον βιγκανισμό. Πώς μπορείτε να τους φροντίσετε ώστε να ανταποκριθούν με χαρά στο κάλεσμά σας και να μείνουν ικανοποιημένοι από το φαγητό;
Η πρώτη συμβουλή μου είναι να φανείτε απόλυτα ειλικρινείς σχετικά με το πόσο πολλά ή -το πιθανότερο- λίγα γνωρίζετε για τη διατροφική τους επιλογή και τους περιορισμούς που αυτή συνεπάγεται και πρέπει να λάβετε υπόψιν.
Πολλοί για παράδειγμα έχουν τη λάθος αντίληψη πως οι πατατούλες, τα πράσα, τα δαμάκηνα και τα κυδώνια πάνω στα οποία ψήνεται το ροδαλό τους γουρουνόπουλο είναι κάτι που άνετα θα μπορούσαν να σερβίρουν σε vegans. Ή ότι η νοστιμότατη σούπα κολοκύθας που έχει μόνο λίγη κρέμα γάλακτος είναι μια αποδεκτή επιλογή.
Τίποτα από αυτά όμως δεν ισχύει. Το λίπος του χοιρινού που έχει ποτίσει τα λαχανικά και η γεύση της κρέμας γάλακτος τα καθιστούν απαγορευτικά.
Ωστόσο τι πιο εύκολο από το να ετοιμάσετε ένα δεύτερο ταψί με τα ίδια ακριβώς συστατικά και φυσικά ελαιόλαδο αντί για ζωικό λίπος, το οποίο θα σερβίρετε παράλληλα με την κρεατοφαγική εκδοχή. Επίσης σκεφθείτε να βάλετε στην άκρη σε ένα άλλο κατσαρολάκι μια ικανή ποσότητα σούπας (αρκεί να μην την έχετε ετοιμάσει με βούτυρο αλλά φυτικό έλαιο) πριν προσθέσετε ζωικής προέλευσης υλικά και να την ζεστάνετε όταν έρθει η ώρα.
Σε περίπτωση που επιλέξετε μια τέτοια λύση θα είναι σκόπιμο να υποδείξετε με σαφήνεια στους υπόλοιπους καλεσμένους ότι μπορεί τα φαγητά να μοιάζουν πανομοιότυπα αλλά κάποια προορίζονται για εκείνους που έχουν λιγότερες επιλογές. Μια τέτοια διευκρίνιση είναι πιο σημαντική απ' ό,τι φαντάζεστε γιατί συχνά, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μπουφές και οι καλεσμένοι σερβιρίζονται μόνοι τους, οι μη χορτοφάγοι αποφασίζουν να δοκιμάσουν τα πιάτα που αρκετά συχνά κοροϊδεύουν και οι vegans μένουν νηστικοί.
Αν ωστόσο η τσέπη και ο χρόνος που διαθέτετε για την προετοιμασία του τραπεζιού σας το επιτρέπουν, μπορείτε να αποτανθείτε στα ειδικά καταστήματα διατροφής ώστε να αγοράσετε vegan υποκατάστατα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και να αντικαταστήσετε με αυτά τα παραδοσιακά συστατικά του μενού σας. Αν επιλέξετε αυτή την εναλλακτική, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα υποκατάστατα απαιτούν διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος και οι συνταγές που ακολουθείτε θα πρέπει να τροποποιηθούν.
Το ιδανικό στην περίπτωση αυτή είναι να ζητήσετε από το προσωπικό του καταστήματος που θα επισκεφθείτε να σας καθοδηγήσει με συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να αποφύγετε έναν χριστουγεννιάτικο γαστρονομικό εφιάλτη όπου θα μείνουν όλοι νηστικοί.
Κάτι που ελάχιστοι μη vegans γνωρίζουν είναι ότι ούτε τα περισσότερα κρασιά καθώς και κάποιες μπίρες δεν είναι κατάλληλα για όσους ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Παρότι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή τους είναι βύνη, κριθάρι και σταφύλι, σε κάποια φάση της διαδικασίας οινοποίησης προστίθεται ιχθυόκολλα για τη διαύγαση και τη σταθεροποίηση των ποτών αυτών.
Αν λοιπόν οι καλεσμένοι σας αρνηθούν να καταναλώσουν τα οινοπνευματώδη ποτά που προσφέρετε, μην επιμείνετε, σίγουρα εκείνοι ξέρουν καλύτερα.
Τα επιδόρπια είναι ίσως το ευκολότερο κομμάτι του μενού καθώς, την εποχή αυτή, φρούτα όπως μήλα, αχλάδια και κυδώνια και άλλοι συγγενείς τους όπως η γλυκοπατάτα μπορούν χωρίς κόπο να ετοιμαστούν, να ψηθούν στον φούρνο με λίγη ζάχαρη και κανέλα και να αποτελέσουν μια υγιεινή και πολύ γευστική επιλογή για όλους. Βέβαια και εδώ υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτείτε έτοιμα vegan γλυκά και να ξενοιάσετε μια και καλή.
Πέρα από τα εδέσματα όμως και τα ποτά, εξίσου σημαντικό είναι να φροντίσετε να μη φέρει κανείς σε δύσκολη θέση τους vegan καλεσμένους σας, ιδίως αν στο τραπέζι συμμετέχουν διαφορετικές γενεές και άνθρωποι που δεν έχουν το ίδιο στενές σχέσεις. Γιατί θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον φίλο σας από το πανεπιστήμιο να αναγκαστεί όλο το βράδυ να εξηγεί και να υπερασπίζεται στη θεία σας τις προσωπικές του επιλογές και σίγουρα το κλίμα κάποια στιγμή θα ενταθεί και είναι κρίμα να αισθανθεί κανείς παρίας σε μια συντροφιά που γιορτάζει την γέννηση της ελπίδας και την προσμονή μιας νέας καλύτερης χρονιάς.
σχόλια