Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι!

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Στην τελική, δεν ξέρω αν τους συμφέρει να ψωνίζουν τόσο ακριβά υλικά, αλλά, αν κάνεις τον λογαριασμό, το κέρδος είναι στον πελάτη. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
1

H βίγκαν τάση είναι πλέον κάτι σαν καταιγίδα που όσες ομπρέλες και να κρατήσεις, πάλι θα σκάσει στο κεφάλι σου. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Το συνειδητοποιώ σε κάθε μενού που πέφτει στα χέρια μου, όταν ακόμα και ο σουβλατζής της γειτονιάς μου σημειώνει με πράσινο τα βίγκαν(;) πιάτα του, ήτοι πίτα με κρεμμύδι και ντομάτα, ή στην κάθε ταβέρνα που θεωρεί υποχρέωσή της να υποσημειώσει τους γίγαντες και τη φάβα ως «suitable for vegans», προκειμένου να προσελκύσει ένα κοινό που δεν πρόκειται ποτέ να παραγγείλει παϊδάκι.


Με τα μαγαζιά βίγκαν προσανατολισμού να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο, το πρώτο αμιγώς ντελιβεράδικο για τους οπαδούς του βιγκανισμού μόλις άναψε τις φωτιές του σε μια πάροδο της Μιχαλακοπούλου. Που είναι και γειτονιά μου, οπότε έσπευσα να το ανακρίνω πάραυτα και εκ των έσω.


Μια κουζίνα από αυτές που πάντα ονειρευόσουν: ντιζαϊνάτη, απαστράπτουσα, μίνιμαλ και απόλυτα εξοπλισμένη με ό,τι χρειάζεται μια raw γεύση, με τον αποχυμωτή της ψυχρής πίεσης που δεν σκοτώνει τις βιταμίνες και έναν σεφ, τον Ανδρέα Τζουανόπουλο, ντυμένο στα μαύρα, με το απόλυτο styling «είμαστε έτοιμοι για τηλεοπτικό shooting» κάπου στην Αγγλία.

Ένα μενού την ημέρα κυκλοφορεί στο site και τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν και το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα ή να σε αναλάβουν κανονικά, σε μια ακτίνα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς.


Η Νταϊάνα Βούγεση είναι δικηγόρος, με δικό της γραφείο εδώ και 16 χρόνια. Όταν αποφάσισε να αλλάξει διατροφική όχθη, ίσως να μην είχε φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρη τη ζωή της. Όπως κάθε άνθρωπος που ακολουθεί μια διατροφή με πολλές γωνίες και απαιτήσεις, έτσι κι αυτή, με όλους τους βίγκαν της πόλης να συμφωνούν, αντιμετώπισε γρήγορα το εξής κενό: καλά όταν είσαι σπίτι σου και μπορείς να μαγειρέψεις, τι γίνεται όμως όταν είσαι στη δουλειά και θέλεις κάτι έτοιμο που να το εμπιστεύεσαι, επειδή σκέφτεται όπως εσύ; Ο Ανδρέας, βίγκαν κι αυτός, αφού πέρασε από πολλές κουζίνες της Αθήνας, ταυτίστηκε με το όραμά της. Κι έτσι συνδυάστηκαν σε ένα ντελιβεράδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Ο σεφ Ανδρέας Τζουανόπουλος, ντυμένος στα μαύρα, με το απόλυτο styling «είμαστε έτοιμοι για τηλεοπτικό shooting» κάπου στην Αγγλία. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Στον αέρα μυρίζεις το σοκολατένιο άρωμα του τσίζκεϊκ, τη βανίλια Μαδαγασκάρης, τη ζεν γαλήνη της βίγκαν φιλοσοφίας που θέλει όλους τους ανθρώπους να ζουν αρμονικά μαζί: ο χρόνος που η Νταϊάνα αφιερώνει σε κάθε τηλεφώνημα, τα ακριβότατα υλικά στους πάγκους, τίποτα εδώ δεν βιάζεται, δεν αγχώνεται, δεν θυμίζει «γρήγορο» φαγητό. Όλα διηγούνται χαμηλόφωνα έναν πολιτισμό που περνά στο στήσιμο των πιάτων, στη λεπτή-λεπτεπίλεπτη-δαντελένια γεύση.


Ένα μενού την ημέρα κυκλοφορεί στο site και τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν και το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα ή να σε αναλάβουν κανονικά, σε μια ακτίνα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς.

Δοκιμάζω μια βελουτέ από γλυκοπατάτα με τζίντζερ, καρότο και κάρι με ψητά καραμελωμένα καρότα και σιρόπι σφενδάμου (5 ευρώ), κόκκινες πιπεριές γεμιστές με φαγόπυρο και λαχανικά (7 ευρώ), ένα μεξικάνικο μπέργκερ με μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι και μεξικάνικα μπαχαρικά σε ψωμάκι ολικής που σερβίρεται με μια πράσινη σαλάτα (8,10 ευρώ), η εντύπωση μιας αιθέριας κουζίνας που θα έστεκε σε πανάκριβο εστιατόριο. Αυτή που αφορά κι εσένα που δεν είσαι βίγκαν, αλλά θες να προσέξεις τη διατροφή σου, να μη φορτωθείς θερμίδες, να φας κάτι υγιεινό.

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Αν θα μου μείνει κάτι ως εντύπωση, είναι τα υλικά. Ό,τι πιο ακριβό στην αγορά, πολλά βιολογικά, πολλά raw, ολόφρεσκοι χυμοί − αξίζει η ολόφρεσκη λεμονάδα με λάιμ, δυόσμο και σιρόπι αγαύης. Στην τελική, δεν ξέρω αν τους συμφέρει να ψωνίζουν τόσο ακριβά υλικά, αλλά, αν κάνεις τον λογαριασμό, το κέρδος είναι στον πελάτη, ακόμη και αν το ακριβότερο εβδομαδιαίο πακέτο κοστίζει 65 ευρώ.


Αν δεν είσαι για μια σαλάτα καρότο με σάλτσα ταχίνι και βιολογικό tempeh (συμπιεσμένα φασόλια σόγιας που, σύμφωνα με μια τεχνική της Ιάβας, έχουν υποστεί ζύμωση που αυξάνει τη διατροφική τους αξία) ή για μια μακαρονάδα raw λογικής με ηλιόσπορο, κολοκύθι και λιαστή ντομάτα, υπάρχουν και τα απλά σνακ, πίτσα με τυρί από αμύγδαλο χωρίς γλουτένη (6,50 ευρώ), σάντουιτς με λαχανικά (4,50 ευρώ) και μπάρες και γλυκά χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι! Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

www.crudo.gr

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ προσωπικά το εκτιμώ να λέει κάπου κάπως ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι για vegan ή τουλάχιστον χορτοφάγους. Μου εξοικονομεί χρόνο και γλυτώνω την αμήχανη ερώτηση αν αυτό το πιάτο είναι με κρέας ή χωρίς ζωικά παράγωγα.Πιστεύω πως απ' την στιγμή που αναγράφεται δίπλα από ψαρικά αναγράφεται το ότι είναι κατεψυγμένο ή δίπλα απ' τα κρέατα αναφέρεται αν είναι μοσχαρίσιο ή χοιρινό το κρέας, έτσι θα μπορεί να αναγράφεται σε κάποια πιάτα ότι είναι οκ για χορτοφάγους.Μακάρι να πάνε καλά οι δουλειές του και κυρίως να έχει προσιτές τιμές και καλές ποσότητες.