Το μυστηριώδες «άστρο της Τάμπι» που αναβοσβήνει δεν οφείλεται σε εξωγήινους

Το μυστηριώδες «άστρο της Τάμπι» που αναβοσβήνει δεν οφείλεται σε εξωγήινους Facebook Twitter
Φωτό: NASA
1

Οι εξωγήινοι δεν έχουν βάλει το «χεράκι» τους στο ασυνήθιστο άστρο που σποραδικά αυξομειώνει τη φωτεινότητά του και έχει αποκληθεί «το πιο μυστηριώδες άστρο στο σύμπαν».

Η υπόθεση ότι η αυξομείωση της ακτινοβολίας του άστρου οφείλεται σε κάποια τεράστια εξωγήινη κατασκευή γύρω του δεν έχει καμία βάση, αποφάνθηκαν οι επιστήμονες μετά από συστηματική μελέτη του άστρου το 2016 και το 2017 από τηλεσκόπια της Χαβάης και των Καναρίων Νήσων.

Ως πιθανότερη αιτία για την περίεργη συμπεριφορά του, οι αστρονόμοι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters», θεωρούν την ύπαρξη μεγάλων νεφών σκόνης που παρεμβάλλονται ανάμεσα στη Γη και σε αυτό.

Το άστρο KIC 8462852 είναι ευρύτερα γνωστό ως «άστρο της Τάμπι» από το υποκοριστικό τής αστροφυσικού Ταμπίθα Μπογιατζιάν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, η οποία πρώτη το παρατήρησε 2015.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.280 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στον αστερισμό του Κύκνου και είναι περίπου 40% μεγαλύτερο και 1.000 βαθμούς Κελσίου πιο καυτό από τον Ήλιο μας. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανίσει μείωση της φωτεινότητάς του έως κατά 22%.

«Η σκόνη αποτελεί την πιθανότερη αιτία που το φως του άστρου φαίνεται τη μία πιο αχνό και την άλλη πιο φωτεινό. Οτιδήποτε μεσολαβεί ανάμεσα σε μας και στο άστρο, δεν είναι αδιαφανές, όπως θα ήταν ένας πλανήτης ή μία εξωγήινη κατασκευή» δήλωσε η κ. Μπογιατζιάν, η οποία ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης.

Αυτή η ετυμηγορία συμφωνεί με εκείνη μίας άλλης ερευνητικής ομάδας, η οποία στο τέλος του 2017 είχε αποφανθεί ότι γύρω από το εν λόγω άστρο βρίσκεται ένα νέφος σκόνης που ολοκληρώνει μία πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο κάθε 700 γήινες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Φυσικά και είναι σκόνη. Πήγαμε εκεί και το έιδαμε με τα ίδια μας τα μάτια μας!!... Μάλλον αστειευόμαστε. Όλα αυτά είναι εικασίες. Ακόμα και Dyson Sphere να ήταν πάλι δεν θα είμασταν 100% σίγουροι. Οπότε γιατί αυτή η βιασύνη να δηλώσουμε κάτι. Τα 1280 ετη φωτός είναι απαγορευτικά για τέτοιες σιγουρίες. Ας δόσουμε λοιπόν μια πιθανότητα 20% στη σκόνη και ας το κρατήσουμε στη μνήμη μας σαν κάτι ξεχωριστό στο σύμπαν, όπως θα κάνουν σίγουρα και οι φοβεροί επιστήμονες μας... ( Σκόνη πολύ κοντά σε άστρο από τη δημιουργία του δεν γίνεται να υπάρχει μια που ο ηλιακός άνεμος και ειδικά την στιγμή της πρώτης ανάφλεξης θα πρέπει να καθάρισαν τον χώρο γύρο του για τουλάχιστων 3-ρεις αστρονομικές μονάδες. Στο δικό μας άστρο δεν υπάρχει σκόνη και αέριο μέχρι τον Δία. Μακρύτερα θα έπρεπε να έχει σχηματίσει μια φόρμα όπως δίσκο ή πλανήτη εκτός και αν κάποιο συνοδό άστρο εξεράγει και έχει αφήσει σκόνη, μόνο που τότε η κα Tabby θα είχε δει την υπογραφή του. Το 20% λοιπόν είναι πολύ αλλά ας είμαστε καλόπιστοι... )