Τσίπρας: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για τη σαρία

Τσίπρας: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για τη σαρία Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Ιστορικό βήμα χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη σαρία, το οποίο -όπως αναφέρει- διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» σημειώνει ο κ. Τσίπρας με δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και προσθέτει:

«Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εξαιρώντας τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και ατομικών ελευθεριών που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, σεβόμενη, ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μειονότητας.

Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σαρία δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στην Ελληνική Θράκη όπου οι Μουσουλμάνοι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο ιεροδικείο[8] (Μουφτής[9]) Κομοτηνής, Ξάνθης ή Διδυμοτείχου σε υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, επιτροπείας, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής. Απόφαση του Αρείου Πάγου του 2013 ή μη τι άλλο επεκτείνει την εφαρμογή της Σαρίας.[10]Στη Βρετανία έχουν θεσμοθετηθεί τα "Ισλαμικά Διαιτητικά Δικαστήρια" (Muslim Arbitration Tribunals) στα πλαίσια του βρετανικού Νόμου περί Διαιτησίας του 1996. Οι αρμοδιότητές τους είναι η εξωδικαστική επίλυση διαφορών κυρίως σε θέματα εμπορικά. Επίσης υπάρχουν τα "Συμβούλια Σαρία" (Islamic Sharia Councils) όπου μουσουλμάνοι μπορούν να ζητήσουν συμβουλές για θρησκευτικά θέματα και πιστοποιητικά ισλαμικού διαζυγίου. Αυτά τα συμβούλια έχουν κατηγορηθεί ότι εκδίδουν αποφάσεις κάνοντας διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και παραβιάζοντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.[11]” wikipediaΚάποιος να τους πει πως μπήκαμε προ πολλού στον 21ο αιώνα. Μόλις ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο υπέρ αναχρονιστικων και γκέτοποιητικών τακτικων που ο ίδιος ο μουσουλμανικός κόσμος στη Ευρώπη έχει προ πολλού απορρίψει. Οι ίδιοι δηλαδή που διατυμπανίζουν τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, πανηγυρικά ψήφισαν νόμο όπου ένας θρησκευτικός λειτουργός αποφασίζει και ρυθμίζει οικογενειακά ζητηματα βάση θρησκευτικού νομου. Ας μαζευτούμε γι ακόμη μια φορά στο Σύνταγμα να το γιορτάσουμε με ένα ρετρό πάρτι.