Μερικοί ιδιοκτήτες μπαρ παραμένουν κουτοπόνηροι

Facebook Twitter
35

 To λεμόνι ήταν προσφορά του μαγαζιού. Όχι, να τα λέμε αυτά!

Χθες, φεύγοντας από ένα μπαρ του κέντρου, η σερβιτόρα μας ενημέρωσε ότι το τζιν που είχαμε πιει, δεν κόστιζε όσο αναγραφόταν στην απόδειξη(6,50 ευρώ) αλλά ένα ευρώ παραπάνω. Ο λόγος ήταν ότι «Το τζιν με τόνικ θεωρείται κοκτέιλ!». Μετά από λίγα λεπτά είχα βρει και όνομα για το κοκτέιλ: «Γελάει ο κόσμος». Διότι πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις την κουτοπονηριά του ιδιοκτήτη που χρεώνει λίγο τόνικ με ένα ευρώ και το ονομάζει «κοκτέιλ» όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού;

Δεν είναι η χειρότερη κουτοπονηριά που έχω συναντήσει  σε μαγαζί του «πολύπαθου κέντρου της Αθήνας». Αρκετές φορές παίρνοντας την «τσιγγούνικη ποσότητα Drambuie που μου αναλογεί» και μάλιστα νερωμένη, ανακάλυπτα με έκπληξη ότι στον κατάλογο το Drambuie σε μπαρ της Κολοκοτρώνη, θεωρείται «σπέσιαλ» και η τιμή του είναι 9 ολόκληρα ευρώ! Δεν μπορώ να βρω άλλη δικαιολογία για το συγκεκριμένο αγαπημένο μου ποτό παρά μόνο μια: Οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου μπαρ θεωρούν ότι πρέπει να το χρυσοπληρώσουμε, γιατί με κάθε γουλιά μεταμορφωνόμαστε σε κινηματογραφικούς ήρωες όπως στα διαφημιστικά!

Πριν λίγες μέρες παραγγέλνοντας πίτσες στο σπίτι και ζητώντας την απόδειξη μου είπαν ότι ήταν κάπου μέσα στην σακούλα. Του είπα να κρατήσει τα ρέστα (1 ευρώ) για να ανακαλύψω αργότερα ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη των 19,10 ευρώ μέσα. Και tip το ντελίβερι και κερδισμένος στην εφορία ο ιδιοκτήτης. Και κερατάς και δαρμένος!

Την πάτησα και με τους δυο πρώτη φορά. Φυσικά ήταν και η τελευταία. Δεν θα ξαναπατήσω στο μπαρ και εννοείται ότι το φυλλάδιο της πιτσαρίας πήγε στα σκουπίδια. Δεν βλέπω άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Δεν χρειάζεται να μεταμορφωθούμε σε καχύποπτους με το κάθε μπαρ που πάμε πρώτη φορά, ούτε σε τσιγκούνηδες και να μην ξαναδώσουμε φιλοδώρημα. Αλλά δεν χρειάζεται να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία. Δεν βρίσκω και το λόγο. Θα αλλάξει ο κουτοπόνηρος μέσα στην οικονομική κρίση; Μάλλον θα γίνει χειρότερος.

Κάποιος θα πει: «Kαι γιατί δεν γράφεις τα ονόματα των μαγαζιών ώστε να προφυλαχθούμε εμείς;». Απαντώ. Αρχικά δεν συμφωνώ με την δημοσίευση ονομάτων σε τέτοιες περιπτώσεις στην αρένα του ίντερνετ, διότι η κουβέντα πάντα ξεφεύγει και ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Συνήθως η ουσία του θέματος χάνεται και αρχίζουν οι προσωπικές άγριες επιθέσεις.

Εκτός από αυτό πρέπει να φας να τα μούτρα σου μόνος σου για να μάθεις. Ότι και να σου πουν οι άλλοι αυτά που σε ενοχλούν θα τα ανακαλύψεις μόνος σου. Τέλος, θεωρώ ότι το τι μας ενοχλεί είναι και υποκειμενικό. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να πει: «Δεν με ενοχλεί για λίγο τονικ να πληρώσω ένα ευρώ παραπάνω αφού είμαι στο σωστό μερός, με την vintage διακόσμηση και ο dj παίζει αυτή την χιπστερική ελληνική λούπα. Έσυ έχεις το πρόβλημα. Έξω από εδώ!» (σ.σ  Υπάρχει ένα ελληνικό κομμάτι όπου η αοιδός επαναλαμβάνει μόνο μια λέξη: «Βαριέμαι». Πρέπει να ήταν μεγάλο χιτ εκεί μέσα που το τζιν τονικ θεωρείται κοκτέιλ γιατί όταν ο dj το έβαλε όλοι λικνιζόντουσαν σαν τις καλαμιές στον κάμπο, όταν φυσάει αεράκι)

Εκτός από την λίστα με τα αγαπημένα μας ας κάνουμε και μια μαύρη λίστα με αυτούς που μας κοροϊδεύουν στα μούτρα. Ας την διαδώσουμε σε γνωστούς και φίλους.

Πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη μήπως και βάλουν μυαλό. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ