Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσει στη Γη το κινεζικό διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1
Με πάνω από 10 μέτρα μήκος και βάρος 8,5 τόνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά αντικείμενα που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η Κίνα έχασε κάθε επικοινωνία με το σταθμό και έτσι η κάθοδος θα είναι ανεξέλεγκτη.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος, για όποια από τα κομμάτια του Tiangong δεν καούν από την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, να καταλήξουν σε κατοικημένη περιοχή.
«Η πλειοψηφία των κομματιών του σταθμού αναμένεται να καεί κατά την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα, με οποιαδήποτε συντρίμμια από το δορυφόρο δεν καταστραφούν να είναι πιθανότερο να καταλήξουν στη θάλασσα», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Κράουδερ, επικεφαλής μηχανικός της διαστημικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Tiangong-1 εκτοξεύθηκε το 2011 και σχεδιαζόταν να τεθεί εκτός λειτουργίας με πιο προγραμματισμένο τρόπο.
Η πρόθεση ήταν να χρησιμοποιηθούν οι προωθητήρες του σταθμού για να οδηγηθεί προς μία απομακρυσμένη ζώνη πάνω από τον Νότιο Ωκεανό. Όμως η επικοινωνία χάθηκε απότομα το 2016 και πλέον η πτώση του είναι ανεξέλεγκτη.
Δεκατρείς διαστημικές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία της ESA, παρακολουθούν την πορεία του Tiangong και μελετούν τη συμπεριφορά του καθώς πλησιάζει στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η Επιτροπή συντονισμού διαστημικών απορριμμάτων, Inter-Agency Space Debris Coordination Committee (IADC), προσπαθεί να προβλέψει την πιθανότερη ώρα και τοποθεσία επανεισόδου του διαστημικού σταθμού στην ατμόσφαιρα.
Οι πολλές μεταβλητές παράμετροι σημαίνουν ότι οι πιο ακριβείς προβλέψεις μπορούν να γίνουν μόνο λίγη ώρα πριν το τέλος της πτήσης του Tiangong.
«Η σιγουριά της μίας ώρας για την πρόβλεψη, θα γίνει μόλις τέσσερις ώρες πριν. Και μία ώρα σημαίνει σχεδόν μία περιστροφή γύρω από τη Γη» είπε ο επικεφαλής του γραφείου διαστημικών απορριμμάτων της ESA, Χόλγκερ Κραγκ.
«Αλλά και αυτό είναι αρκετά καλό για να αποκλειστούν πολλές χώρες και ακόμη και ορισμένες ηπείροι», ανέφερε.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια είναι, ότι oι περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν συντρίμμια του Tiangong-1 βρίσκονται στη ζώνη με γεωγραφικά πλάτη από 43 μοίρες βόρεια έως 43 μοίρες νότια του Iσημερινού.
Αυτό περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Μεσόγειο μέχρι και κάτω στην Τασμανία, για παράδειγμα. Εξαρτάται από την κλίση στην οποία ξεκίνησε ο Tiangong.
Μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες βρίσκεται και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος, με την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία. «Περιοχές εκτός αυτών των γεωγραφικών πλατών μπορούν με ασφάλεια να αποκλειστούν», εξηγούν επιστήμονες του κέντρου επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας
Παρόλο που περίπου 5,2 δισ. άνθρωποι ζουν ανάμεσα στη ζώνη επανεισόδου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής αποτελείται από θαλάσσιες περιοχές εξηγώντας έτσι τη μεγάλη πιθανότητα των συντριμμιών να πέσουν στο νερό.
«Γνωρίζουμε από παρόμοια περιστατικά, ότι κατά μέσο όρο, το 20 με 40% της αρχικής μάζας έχει την πιθανότητα να μην καταστραφεί από την επαείσοδο στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο δρ. Κραγκ.
Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις «αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,5 με 3,5 τόνοι έχουν την πιθανότητα να πέσουν στη Γη», είπε στο BBC News.
Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο.
Αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα:
- Η γνώση της ώρας τοποθεσίας επανεισόδου θα αργήσει να γίνει γνωστή
- Οι ειδικοί θα είναι σίγουροι την τελευταία ώρα
- Τα περισσότερα συντρίμμια θα καούν από την θερμοκρασία κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα
- Περίπου το 20-40% μπορεί να φτάσει την επιφάνεια της Γης - αυτό σημαίνει από 1,5 έως 3,5 τόνους
- Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι τα συντρίμμια θα καταλήξουν στον ωκεανό
- Κομμάτια που αναμένεται να πέσουν στην επιφάνεια της Γης, θα είναι σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους
- Ο διαστημικός σταθμός Tiangong είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που επανεισέρχεται στην τροχιά της Γης ανεξέλεγκτο.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια