Μια δεκαετία μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, παρατηρούνται σε διάφορες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις υπερβολικά υψηλά ποσοστά τερατογενέσεων και αποβολών.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το πρόβλημα αυτό ξεκινάει από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, καθώς οι περιπτώσεις καρκίνου λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012, με τίτλο «Η Μόλυνση των Μετάλλων και η Επιδημία των Γενετικών Ανωμαλιών στις Ιρακινές Πόλεις», τα ποσοστά αυτά είναι ασυνήθιστα υψηλά.
Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται τα τοξικά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το απεμπλουτισμένο ουράνιο και ο υδράργυρος που χρησιμοποιήθηκαν στα πυρομαχικά του αμερικανικού στρατού. Στο Ιράκ ο αμερικανικός στρατός και ο βρετανικός στρατός απελευθέρωσαν πάνω από 2.000 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Dahr Jamail, μετέφερε την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Φαλούτζα, γνώστη και ως ιρακινή Χιροσίμα, ύστερα από πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα και αποκάλυψε ότι τα βρέφη γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, στην καρδιά ή στον σκελετό.
Η Σαμίρα Αλάνι, είναι γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης και υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις τερατογενέσεων ξεπερνούν εκείνες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Μια έρευνα που εξέτασε τον πληθυσμό της Φαλούτζα και συγκεκριμένα 711 νοικοκυριά με πάνω από 4.000 κατοίκους, έδειξε ότι μέσα σε μία πενταετία τα ποσοστά καρκίνου είχαν τετραπλασιαστεί, ενώ η θνησιμότητα των νεογνών έφτανε το 80‰, την ίδια ώρα που το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 19‰ στην Αίγυπτο, 17‰ στην Ιορδανία και 9,7‰ στο Κουβέιτ.
Οι ΗΠΑ δεν παραδέχονται τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ σε ερώτημα που υπέβαλε το ΝΑΤΟ, δεν έλαβε κάποια απάντηση.
σχόλια