Στην κατακόρυφη αύξηση των νεοαφιχθέντων μέσω Έβρου προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Neue Zürcher Zeitung.
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα που επικαλείται στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Απρίλιο οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν περισσότεροι μέσω Έβρου παρά δια θαλάσσης.
Πώς όμως εξηγείται αυτή η μετατόπιση των ροών; Όπως αναφέρει η ΝΖΖ, «όποιος το προσπαθεί μέσω Έβρου, έχει περισσότερες πιθανότητες να μπορεί να κινείται ελεύθερα στη χώρα μετά την ταυτοποίηση. Οι μετανάστες, αντίθετα, που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου, κρατούνται συνήθως επί μήνες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής (hot spots)».
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «η χερσαία διαδρομή (σσ. δια μέσω του ποταμού Έβρου) έχει γίνει πιο ελκυστική και λόγω των προφανώς πιο χαλαρών ελέγχων.
Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τη γειτονική χώρα ότι σκοπίμως κάνει τα στραβά μάτια, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις στην ΕΕ.
Η Άγκυρα αισθάνεται ότι εξαπατήθηκε, διότι οι Βρυξέλλες και λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ανέβαλαν επ' αόριστον την απελευθέρωση της βίζας για τούρκους υπηκόους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ αλλά και αυτόπτες μάρτυρες όμως, και οι έλληνες συνοριοφύλακες είναι συγκρατημένοι. Αφορμή αποτέλεσε προφανώς η σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Στις αρχές Μαρτίου ένας ανθυπολοχαγός και ένας λοχίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και έπεσαν στια χέρια περιπολίας επί τουρκικού εδάφους. Περιμένουν τη δίκη τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Μετά από αυτό η Ελλάδα προφανώς δεν θέλει να ρισκάρει να γίνουν και άλλοι αξιωματικοί δυνητικοί όμηροι. Απροκάλυπτα ο τούρκος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής με τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα».
Απροετοίμαστες οι ελληνικές αρχές
Πάντως, όπως σημειώνει η ΝΖΖ, «οι μαζικές αφίξεις προσφύγων στην ανατολική Ελλάδα βρήκαν τις αρχές απροετοίμαστες. Στο Φυλάκιο υπάρχουν υποτυπώδεις δομές φιλοξενίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιγράφει την εκεί κατάσταση ως αφόρητη».
Την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται με αυξημένη ένταση και οι προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο περίπου 8.000 άνθρωποι επιχείρησαν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι λόγοι της συνεχιζόμενης εξόδου είναι πολυδιάστατοι: Πολλοί Σύροι που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία φοβούνται το ενδεχόμενο αναγκαστικού επαναπατρισμού τους, πόσο μάλλον που διαθέτουν προσωρινή άδεια παραμονής και δεν έχουν προοπτικές. Επιπλέον οι συγκρούσεις στη Συρία προκαλούν νέα προσφυγικά κύματα».
πηγή: Deutsche Welle
σχόλια