Ο Μακρόν έλαβε το βραβείο Καρλομάγνου - Κάλεσε τη Μέρκελ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη

Ο Μακρόν έλαβε το βραβείο Καρλομάγνου - Κάλεσε τη Μέρκελ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA/SASCHA STEINBACH
1

Με το βραβείο Καρλομάγνου, στο όνομα του Καρόλου του Μέγα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών που θεωρείται «Πατέρας της Ευρώπης», τιμήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή απονομής, ο Μακρόν κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και επέκρινε τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. 

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Η απονομή έγινε στην γενέτειρα του αυτοκράτορα Aix la Chapelle (Άαχεν). Το βραβείο «Charlemagne» είναι η παλαιότερη και η πλέον σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση. Την παραδοσιακή ομιλία που συνοδεύει την απονομή (laudatio), εκφώνησε η Μέρκελ, αποδεχόμενη τη σχετική πρόταση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν τιμάται για «τη δυναμική που δόθηκε στην Ευρώπη κατά την προεκλογική του εκστρατεία» και για τη θέλησή του «να στεριώσει εκ νέου την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα στην καρδιά των κοινωνιών, με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες» (συμμετοχική δημοκρατία). Στη δράση του υπογραμμίζεται και η πρωτοβουλία του για το κλίμα με τον περίφημο αντίλογο προς τον πρόεδρο Τραμπ: «Make our planet great again».

Ο Γάλλος πρόεδρος εντάσσεται σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που έχουν τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο, το οποίο απονέμεται από το 1950. Σημειώνονται μεταξύ άλλων οι εξής: Ζαν Μονέ και Ρόμπερτ Σούμαν επονομαζόμενους «πατέρες της Ευρώπης», Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, αλλά και πιο πρόσφατα τους Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν, Άνγκελα Μέρκελ και Σιμόν Βέιλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια