Η Ιταλία βυθίζεται σε πρωτόγνωρη πολιτική κρίση

Η Ιταλία βυθίζεται σε πρωτόγνωρη πολιτική κρίση Facebook Twitter
EPA
12

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απέναντι στην άρνηση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να εγκρίνει τον διορισμό του υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος επελέγη από τον συνασπισμό ακροδεξιών-λαϊκιστών, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εκλογές και μία πρωτόγνωρη πολιτική κρίση για την Ιταλία, την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιθανότατα για να του αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης του προέδρου» που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών.

Υποστηριζόμενος από την ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ο Τζιουσέπε Κόντε παρουσίασε απόψε την λίστα των μελών της κυβέρνησής του, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να διορίσει έναν ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Πάολο Σαβόνα , 81 ετών, υποστηρίχθηκε με μεγάλη επιμονή από τον αρχηγό της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προτίμησε να ρισκάρει την πρόκληση θεσμικής κρίσης με τον πρόεδρο της χώρας παρά να υποχωρήσει.

«Είτε μπορούμε να εργασθούμε καλά για να ξαναδώσουμε ένα μέλλον στην χώρα αυτή και στα παιδιά μας ή τότε στην δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη σε δημοκρατία, δεν υπάρχει παρά ένα πράγμα για να γίνει: να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς», δήλωσε ο Σαλβίνι πριν ακόμη ο Κόντε καταθέσει την εντολή.

«Πάντα οι ίδιοι»

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυστηρός τοποτηρητής του Συντάγματος, αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτό που ήδη από την Πέμπτη θεωρούσε «επιβολή» των πολιτικών κομμάτων, αντίθετη κατά την γνώμη του με τα συμφέροντα της Ιταλίας.

«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», εξήγησε ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους.

«Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία... που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε.

Ο Ντι Μάιο θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Ματαρέλα

Η αυστηρή στάση του προέδρου προκάλεσε τη οργή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την άρνηση του προέδρου και αργά το βράδυ δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία δεν τελείωσε στην πραγματικότητα ποτέ και προδιαγράφεται πολύ σκληρή.

«Il palazzo contre la piazza» (τα παλάτια της εξουσίας κατά του δρόμου»: αυτό θα είναι, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές το leitmotiv μίας καμπάνιας που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ήδη ο Σαλβίνι έδωσε τον τόνο σε αποψινή συγκέντρωση: «Εάν ένας υπουργός ενοχλεί τις ισχυρές εξουσίες που μας κατέσφαξαν, αυτό σημαίνει ότι είναι ένας καλός υπουργός».

«Μείνετε στο πλευρό μας, έχουν εναντίον μας ανθρώπους στους επάνω ορόφους, αλλά και πολλούς άλλους που μας υποστηρίζουν», είπε ο Ντι Μάιο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Μία ατμόσφαιρα που καθόλου δεν καθησυχάζει τις αγορές, εξαιρετικά νευρικές ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 1,54%. Το spread έφθασε κατά την διάρκεια της ημέρας τις 217 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, για να κλείσει στις 206 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δεν ακυρώνεται η Δημοκρατία--αυτά είναι συριζέικες κουτοπονηριές--ξαναστέλνουν των ανώριμο λαό να ψηφίσει από την αρχή. Το "πουτάνα όλα" δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Όταν είσαι τόσο ανεύθυνος σου αξίζει να ακυρωθεί η ψήφος σου και να σε ξαναστείλουν στην κάλπη.
Προς όσους φίλους αγωνιούν για τα δικαιώματά τους κι ίσως μπερδεύουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με την άμεση, να ξέρουν πως η βάση της δημοκρατίας μας είναι η διάκριση των εξουσιών, κι όχι η επιθυμία μιας στιγμιαίας πλειοψηφίας, την οποία το Σύνταγμα υπάρχει για να περιορίζει, θέτοντας δικλίδες ασφαλείας. Αν ο Ιταλός πρόεδρος ενήργησε με βάση την αρμοδιότητά του, τότε αυτό είναι το δημοκρατικό. Κι αν οι Ιταλοί επιμείνουν πως θέλουν κάτι άλλο, τότε θα γίνει το άλλο. Πλούσιοι και υγιείς ή φτωχοί και άρρωστοι; Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ!
Οι εκλογες ειναι παρωχημένη πλεον συνθήκη.σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομια,οι λαοί μεμονωμένα,δν γνωρίζουν τα συμφεροντα τους.ο διορισμός κυβερνήσεων τεχνοκρατών,απ ευθείας απ το δντ,την παγκόσμια τραπεζα ή την εκτ,στελεχωμένων με έμπειρα κ καταξιωμένα μέλη τους,που ακολουθούν ακριβως την γραμμη των παραπανω ιδρυμάτων,που γνωρίζουν το καλο σας,ειναι το μελλον.
Πάντως δεν έχουν όλα αυτά τα ιδρύματα την ίδια γνώμη, όπως το παρουσιάζεις. Οι συγκρούσεις μεταξύ επιστημόνων, να ξέρεις, είναι σφοδρότερες των συγκρούσεων στα καφενεία. Και φυσικά πιο ενδιαφέρουσες.
"Υποστηριζόμενος από την ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ο Τζιουσέπε Κόντε παρουσίασε απόψε την λίστα των μελών της κυβέρνησής του, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να διορίσει έναν ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας "Πηγή : www.lifo.gr Πόσες ομοιότητες αλλα και μια τεράστια διαφορά , ο Πρόεδρος κάνει σοβαρα τη δουλειά του προστατεύοντας τη χώρα απο περιπέτειες τύπου made in Greece 2015 .
Ενω ο συνασπισμός ακροδεξιών-λαϊκιστών ειναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας ??Ειναι ξεκάθαρο, ο Πρόεδρος αναφέρει: "Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία... που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ"Απαντά με λίγα λόγια στην εμμονική απόφαση των λαϊκιστών φασιστών για επιλογή υπουργού οικονομικών με αποκλειστική ατζέντα την έξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη. Δηλαδή το σωστό θεσμικά θα ήταν να παραμείνει αδιάφορος μέχρι να γίνουν Ελλάδα ? Καλώς λοιπόν έπραξε και ειναι το καλύτερο παράδειγμα θεσμικής θωράκισης μιας χώρας απέναντι στη δύναμη του καιροσκοπισμού .
Σκέψου λίγο ποια θα ήταν η άποψή σου και τι θα γινόταν στην Ελλάδα(χωρίς να ξέρεις βέβαια τα πεπραγμμένα για τρια χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)αν ήμασταν στο 2015 και έλεγε ο πρόεδρος πάμε πάλι σε εκλογές γιατί δεν μου αρέσουν οι απόψεις του Βαρουφάκη.Θα μιλάγαμε για γερμανοτσολιά πρόεδρο που ακυρώνει την λαική ψήφο κτλ κτλ.