Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian, τονίζοντας όμως ότι την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος.
«Οι τουρίστες δεν σταματούν να έρχονται. Για κάθε έναν από τους πολίτες της Ελλάδας αντιστοιχούν τρεις ξένοι επισκέπτες -32 εκατομμύρια στο σύνολο- που θα φτάσουν στη χώρα φέτος, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα για μία χώρα που αγωνίστηκε κατά της πτώχευσης, η οποία κάποιες περιόδους ήταν περισσότερο γνωστή για τις διαδηλώσεις και τις ταραχές, και μόλις τρία χρόνια πριν μόλις που γλίτωσε την αποπομπή της από την ευρωζώνη. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία που τη βοήθησε να αποφύγει την καταστροφή», προστίθεται.
Ο Guardian τονίζει ότι οι αριθμοί των τουριστών αυξήθηκαν κατά δύο εκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο, τα τελευταία τρία έτη. Μόνο οι αφίξεις από την Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2017. Αλλά καθώς αναμένονται αριθμοί ρεκόρ την επόμενη δεκαετία, όλο και περισσότεροι διερωτώνται: «Μπορεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει;».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε όλο και περισσότερους τουρίστες», δηλώνει στον Guardian ο περιβαλλοντολόγος και πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος.
«Δεν γίνεται μικρά νησιά, με μικρές κοινότητες, να φιλοξενούν ένα εκατομμύριο τουρίστες μέσα σε λίγους μήνες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες οι υποδομές και να γίνει όλο αυτό ένα τεράστιο μπούμερανγκ, αν εστιάσουμε μόνο στους αριθμούς και δεν κοιτάξουμε να αναπτύξουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού», προσθέτει.
Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος. Πέρυσι, στο κυκλαδίτικο νησί έφτασαν δύο εκατομμύρια παραθεριστές, γεγονός που ανάγκασε τον δήμαρχο να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που μπορούσαν να αποβιβαστούν στη Σαντορίνη σε 8.000 ημερησίως.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός τουριστών προέρχεται από τις νεόπλουτες μεσοαστικές τάξεις ασιατικών χωρών, πολλοί εκ των οποίων συρρέουν στο νησί για να παντρευτούν ή να ανανεώσουν τους γαμήλιους όρκους τους με φόντο το διάσημο ηλιοβασίλεμα και τα λευκά σπίτια.
«Η αύξηση (στις αφίξεις) είναι τέτοια που οι τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερο τον τουρισμό ως κατάρα παρά ευλογία. Οι αρχές, φοβούμενες την πίεση που ασκεί στους φυσικούς πόρους και τις υποδομές του νησιού, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Περισσότερες από 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν πέρυσι στο εκτάσεως μόλις 76 τ.χλμ. νησί της Σαντορίνης, με την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται στα ύψη», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
«Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση, που τρέχουμε μονίμως να την προλάβουμε. Έχουμε χτίσει αρκετά εργοστάσια αφαλάτωσης νερού και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της μεγαλύτερης μονάδας στην Ελλάδα, αλλά ανησυχώ ότι σε πέντε χρόνια ακόμα και αυτό δεν θα είναι αρκετό», τονίζει ο Νίκος Ζώρζος.
Ο Guardian σημειώνει πως η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός, παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει ο τουρισμός στην Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες γειτονικές χώρες που είχαν πληγεί έντονα από τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
Επισημαίνεται ακόμη πως ελάχιστοι θα υποστήριζαν ότι ο τουριστικός κλάδος δεν είναι και ευεργετικός για την Ελλάδα, καθώς τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες απασχολούνται σε αυτόν.
Επιπλέον, η βρετανική εφημερίδα διαπιστώνει ότι η εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, καθώς έχουν γίνει πολλά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η τουριστική βιομηχανία έχει γίνει πολυποίκιλη, με τις σεζόν να εκτείνονται μέχρι τον χειμώνα και την άνοιξη.
Τέλος, αναφέρεται ότι έχουν γίνει και ανοίγματα στην ασιατική αγορά, με τις κρατήσεις από την Κίνα να εκτοξεύονται στα ύψη από όταν ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
σχόλια