Στις ελληνικές εκλογές ιδιαίτερο… λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όχι μόνο ορισμένα από τα κόμματα που συνωστίζονται λίγο πάνω από το 0%, αλλά και πολλοί από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, που δεν «κατεβαίνουν» πανελληνίως, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους νομούς. Παλιότερα υπήρχε ρεύμα, και στις πιο πολλές περιφέρειες έβλεπες κι έναν-δυο «ανεξάρτητους μεμονωμένους». Σήμερα δεν ξέρω τι γίνεται, αν και οπωσδήποτε θα υπάρχουν…
Λίγοι απ’ αυτούς τους υποψηφίους, αν όχι ένας μόνο, είδε κάποτε τα κατορθώματά του να γίνονται βιβλίο! Ο Παναγιώτης Μπρης, ο επονομαζόμενος και «Βαλέσα της Ηλείας». Ένα βιβλίο 56 σελίδων, γεμάτο φωτογραφίες και κείμενα, που έγραψε για πάρτη του, για την προεκλογική του εκστρατεία το φθινόπωρο του 1981, ο δημοσιογράφος Γεώργιος Κοσμόπουλος-Σωκράτης.
Ο Μπρης, ο «Βαλέσα της Ηλείας», θα δώσει έναν συγκινητικό αγώνα, με πολλά ευτράπελα στοιχεία (η ομιλία του στην Αμαλιάδα, πάνω στην κουτάλα μιας μπουλντόζας είναι για το αρχείο!), από τον οποίον όμως θα βγει οριστικά χαμένος...
Ο Μπρης ήταν 50 ετών όταν κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές. Ήταν ένα λαϊκό παιδί που είχε διαταχθεί να πολεμήσει στην Κορέα το 1951, που ξενιτεύτηκε στη Γερμανία για 12 χρόνια δουλεύοντας στα ανθρακωρυχεία (1957-1969) και που κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ηλεία, με στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των φτωχών συμπολιτών του. Η δική του ζωή μέσα από τα επαγγέλματα που άσκησε (αγρότης, κουρέας, τζαμάς, φωτογράφος, ψαράς, κηροπλάστης, μηχανικός αυτοκινήτων, σαμαράς, πεταλωτής κ.λπ.) φαίνεται πως τον είχε εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να βγει, να εκτεθεί και να μιλήσει για τα προβλήματα των πολλών.
Και εκτέθηκε ο Μπρης στις δημοτικές εκλογές του ’78, πάντα ως ανεξάρτητος, παίρνοντας περί τις δυο χιλιάδες ψήφους (ουκ ολίγες), χάνοντας όμως τη δημαρχία του Πύργου από τον τότε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ (στην πράξη ήταν τρίτος με ποσοστό γύρω στο 20%).
Δεν απογοητεύεται… και στις βουλευτικές εκλογές του ’81, τις εκλογές της «Αλλαγής», κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος έχοντας απέναντί του… ισχυρούς αντιπάλους, με πρώτον όλων τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο (τον γνωστό οικονομολόγο και υπουργό αρχικά της Ένωσης Κέντρου και μετά της Νέας Δημοκρατίας).
Ο Μπρης, ο «Βαλέσα της Ηλείας», θα δώσει έναν συγκινητικό αγώνα, με πολλά ευτράπελα στοιχεία (η ομιλία του στην Αμαλιάδα, πάνω στην κουτάλα μιας μπουλντόζας είναι για το αρχείο!), από τον οποίον όμως θα βγει οριστικά χαμένος…
Το… σύστημα, το γλείψιμο και το ρουσφέτι θέλω να πω, υπέταξαν το πάθος, την ψυχή και το όραμα του ανεξάρτητου υποψηφίου, υπενθυμίζοντας τα όρια των «σωστών» αγώνων…
σχόλια