Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
1

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Προανήγγειλε μάλιστα την αναζήτηση ευθυνών για την απώλεια των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που διατέθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζημίωσε με την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και τις τράπεζες: «Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν και στήριξαν τις τράπεζες αρχικά με 25 δισ. για να μην καταρρεύσουν. Η εύλογη αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν τότε γύρω στα 23 δισ. ευρώ και φαινόταν ότι οι φορολογούμενοι δεν έχαναν τα λεφτά που έβαλαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία επέφερε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, παντελώς αχρείαστη».

«Αποτέλεσμα ήταν ότι τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά με 5,4 δισ. τις τράπεζες και σήμερα η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί, καθώς η αξία τους υπολογίζεται σε 1,7 δισ. Συνολικά οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δισ στις τράπεζες και έχουν απομείνει 1,7 δισ. Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι θέμα Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε: «Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το 2015 ψήφισαν και θα ψηφίσουν πάλι μέτρα λιτότητας που κανείς δεν είχε τολμήσει να ζητήσει από ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται μέτρα αντιαναπτυξιακά με υπερφορολόγηση για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα. Στόχος της κυβέρνησης, να παραμείνει στην εξουσία, μία παραμονή που την πληρώνει ακριβά η χώρα με φτωχοποίηση».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η χώρα δεν αξιοποίησε μία θετική διεθνή συγκυρία. «Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία παρά τις χαμηλές τιμές πετελαίου και την άφθονη φθηνή χρηματοδότηση, την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την αύξηση στον τουρισμό. Οποιαδήποτε σύγκριση άλλες χώρες αποδεικνύει πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που χάθηκε...» είπε και πρόσθεσε ότι γύρω στα 200 δισ υπολογίζει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τις συνέπειες του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις τέσσερις προτεραιότητές του για να γίνει εύρωστο το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας:

- Αποκατάσταση εμπιστοσύνης που μπορεί να προέλθει μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και από μία αποφασισμένη κυβέρνηση που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για το μέλλον, με αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής, ευέλικτο κράτος, ιδωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέθεσε το δικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι για να γίνουν επενδύσεις απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί. «Θέλουμε σταθερό φορολογικό σύστημα για πέντε χρόνια που προηγουμένως θα έχει διευρύνει τη βάση του και θα έχει μειώσει τους συντελεστές» διευκρίνισε. Επανέλαβε δε όλο το πακέτο μείωσης της φορολογίας από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα κέρδη των επιχειρήσεων.

- Νέο ασφαλιστικό, νέα επιχειρηματικότητα με κοινωνική συνοχή.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική από τη μείωση των φόρων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη δέσμευσή του για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με κλειδί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

- Επιστροφή καταθέσεων, με γενικευμένη και καθαρή ρύθμιση, είτε από το εξωτερικό, είτε από τη «στρώμα μπανκ», όπως χαρακτήρισε τα χρήματα που μένουν στα σπίτια. Οι εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 12 δισ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να εμπιστευθούν την επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το αδιάθετο ποσό των 27 δισ. που έχει περισσέψει από το τρίτο πρόγραμμα, αφού άλλωστε έχει δεσμευτεί με μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

- Αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Τα μη εξυπηρετούμενα είναι γύρω στα 100 δισ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σημείωσε ότι απαιτείται η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών -που παραμένει ζητούμενο- ώστε τα στελέχη να μη σκέφτονται τα δικαστήρια, αλλά να κοιτάζουν τη δουλειά τους. Η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν θα αποτελεί απειλή. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να ξεκαθαριστούν. Με σεβασμό του κράτους δικαίου πρέπει να διαγραφούν οριστικά οι ανείσπρακτες οφειλές και να ρυθμιστεί η αποπληρωμή των υπολοίπων.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν αντέχεται το χαμηλό επίπεδο που οδήγησε την χώρα το διχαστικό πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.Και που η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προσωπικά - από ό, τι φαίνεται - έχουν πέσει μέσα ολοκληρωτικά !Κάτι τέτοια - σαν του τίτλου - έλεγε προεκλογικά και ο Τσίπρας.Βέβαια, πολλοί τον πίστεψαν και τον έκαναν πρωθυπουργό. Αλλά υπήρχε το τεκμήριο της αθωότητας της Αριστεράς και ας πούμε ότι αυτό ήταν ελαφρυντικό για την επιλογή των "αυταπατημένων" ως πρώτου κόμματος. Εξαιρώ βέβαια το Δημόσιο, που εντελώς ενσυνείδητα ψήφισε το "μεγαλύτερο κράτος".Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με την ΝΔ και την Δεξιά, που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ! Για αυτό, ας θεωρούμε το κυνήγι των ψήφων από την ΝΔ με τέτοιες εξαγγελίες, σαν προσπάθεια να αποσπάσει ΕΥΚΟΛΕΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ.Αλλά έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα της χώρας.Ας κάτσει η ΝΔ να φτιάξει 5ετές πλάνο ανασυγκρότησης της χώρας, που θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του γίγαντα κ. Σταθάκη με το όνομα. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ !