Σκοπιανό: Σήμερα η ώρα της συμφωνίας - Ποιο όνομα «κλειδώνει»

Σκοπιανό: Σήμερα η ώρα της συμφωνίας - Ποιο όνομα «κλειδώνει» Facebook Twitter
4

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μάθουμε το όνομα της συμφωνίας για το Σκοπιανό μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης ενώ λέγεται πως το όνομα που έχει κλειδώσει είναι το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Στη συνομιλία Τσίπρα-Ζάεφ συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρει το γραφείο του Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε μια ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση από τα γραφείο του πρωθυπουργού της γείτονος.

Οι εξελίξεις έχουν φέρει έντονη κινητικότητα στην Ελλάδα καθώς σήμερα ο Πάνος Καμμένος θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι εκτιμούν πως θέμα θα είναι η ονομασία αν και από τους ΑΝ.ΕΛ. διεμήνυσαν λίγο μετά πως τα ζητήματα είναι κομματικά.

Όπως και να έχει σήμερα, εκτός απροόπτου όλοι περιμένουν ότι ο Τσίπρας θα έχει στα χέρια του την απάντηση του Ζάεφ και στη συνέχεια - αφού πρώτα την ανακοινώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας- θα την κάνει γνωστή στον ελληνικό λαό.

Ζάεφ: «Ιστορική ευκαιρία»

«Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει στο κοινή γνώμη, πως αφήσαμε για αύριο να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι για «τέτοια ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα, σημαντικά για το έθνος, πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα , όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες, να στέκονται μαζί. Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την πΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», είπε ο Ζάεφ.

«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Λες και δε ξέρουμε ήδη πως στο δημοψήφισμα οι ψευτομακεδόνες θα απορρίψουν όχι μόνο το όνομα αλλά και τις αλλαγές στο Σύνταγμα περί "Μακεδονικής" γλώσσας και αλυτρωτισμού. Το γεγονός ωστόσο πως οι Σλάβοι θα κάνουν δημοψήφισμα ενώ οι πραγματικοί Έλληνες όχι με ξεπερνά. Εκεί καταντήσαμε...
Επιτέλους τα καταφέραμε και τους κάναμε να λυγίσουν!!!Πραγματικά πια, ΠΟΣΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ;;; (για να μην χρησιμοποιησω βαρύτερες εκφράσεις)Δηλ, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε το όνομα που θέλαμε στο τραπέζι και εμείς το παίζαμε απλά δύσκολοι;;Θα βγεί μετά ο Τσίπρας και θα πει ότι έλυσε και το Μακεδονικό ζήτημα; Και τελικά ποιο ακριβώς ήταν το ζήτημά μας με την ονομασία; Να μην είναι ακριβώς ίδιο με το δικό μας γεωγραφικό διαμέρισμα;; Μοναδική ελπιδα να είναι τόσο ηλίθιοι οι γείτονες και να το απορρίψουν, καθότι είναι οι γνήσιοι και μοναδικοί Μακεδόνες ενώ το "Βόρεια" υποννοεί ότι υπάρχουν και άλλοι...
Μήπως το συγκεκριμένο όνομα -και οτι αυτό περιλαμβάνει- αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς και όχι της σλάβικης; Κοντολογίς, έχουμε παραχάραξη, απάτη, κλεψιά και ρέμουλα;