Μπροστά σε ένα θλιβερό θέαμα βρέθηκε ο φωτογράφος άγριας ζωής Aaron Gekoski, που επισκέφθηκε το Safari World, έναν δημοφιλή ζωολογικό κήπο στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, για να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.
Πίσω από τα κάγκελα ενός κλουβιού βρισκόταν ένας ουρακοτάγκος, που εκλιπαρούσε τους επισκέπτες για φαγητό. Ωστόσο κάθε άλλο παρά πεινούσε, καθώς ήταν ξεκάθαρο πως έτρωγε με το παραπάνω, όντας απίστευτα υπέρβαρος.
«Καθόταν εκεί με τα χέρια του απλωμένα έξω από τα κάγκελα, περιμένοντας τον κόσμο να τον ταΐσουν. Εκείνη τη στιγμή έτρωγε ήδη ένα καλαμπόκι», είπε ο Gekoski στο The Dodo.
Ο ουρακοτάγκος συνέχισε να τρώει σχεδόν όλη την υπόλοιπη ημέρα, κυρίως από βαρεμάρα, εξηγεί ο Gekoski. «Δεν θέλω να του αποδώσω πάρα πολύ ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά φαινόταν αδιάφορος, βαριεστημένος και ήταν συνεχώς καθισμένος, μάλλον λόγω του όγκου του», σημειώνει. «Έχω δει πολλούς άγριους ουρακοτάγκους και ποτέ δεν έχω γίνει μάρτυρας οποιουδήποτε που να δείχνει έτσι. Δεδομένου του πόσο ενεργοί είναι στη φύση, είναι σχεδόν απίθανο να γινόταν τόσο παχύσαρκοι», προσθέτει.
Εκτός από το καλαμπόκι, που δεν είναι μέρος της φυσικής τους διατροφής, είναι ασαφές αν ο συγκεκριμένος ουρακοτάγκος ταΐζεται σωστά στη διάρκεια της ημέρας. Ο Tom Taylor από το Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), μια οργάνωση που σώζει ζώα από συνθήκες αιχμαλωσίας και διακινητές στην Ταϊλάνδη, είναι σίγουρος πως ο ο ουρακοτάγκος ταΐζεται όλες τις λάθος τροφές και μάλιστα περισσότερο από όσο πρέπει.
Να σημειωθεί πως το ζώο βρίσκεται σε ένα κλουβί μαζί με άλλους ουρακοτάγκους, παρόλο που τα αρσενικά του είδους τείνουν να είναι μοναχικά ζώα, οπότε αυτές οι συνθήκες διαβίωσης σίγουρα του προξενούν περισσότερο στρες.
Δυστυχώς, ο παχύσαρκος ουρακοτάγκος είναι μόνο ένα από τα ζώα που υποφέρουν στο Safari World. Τα περισσότερα που ζουν εκεί, ανάμεσά τους τίγρεις, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι και δελφίνια, μένουν σε στριμωγμένα, υπερπλήρη και ακατάλληλα περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον Taylor.
Ο ζωολογικός κήπος υποχρεώνει επίσης τα ζώα να συμπεριφέρονται με τρόπους αφύσικους- τα δελφίνια καλούνται να πηδούν μέσα από κύκλους, οι ελέφαντες να κάνουν κόλπα τσίρκου και να φτιάχνουν ζωγραφιές και τα μωρά τίγρεις να ταΐζονται με μπουκάλια από τους επισκέπτες. Κάποιοι ουρακοτάγκοι αναγκάζονται δε ακόμη και να παλεύουν μεταξύ τους σε ένα τύπου ρινγκ του μποξ.
Την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες μπορούν ελεύθερα να φωτογραφίζονται και να βγάζουν selfies με τα περισσότερα από αυτά, όπως οι ουρακοτάγκοι, τα δελφίνια και οι καμηλοπαρδάλεις.
«Μην επισκέπτεστε τέτοια μέρη. Με το να το κάνετε, απλώς συνεισφέρετε στη βάναυση μεταχείριση που δέχεται κάθε ζώο, το οποίο μένει εκεί. Μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας για αυτά τα μέρη και τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα ζώα», τονίζει ο Tom Taylor.
σχόλια