Foreign Policy: Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης

Foreign Policy: Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
21

Τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις πολιτικές κινήσεις του στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ επαινεί η διεθνής πολιτική επιθεώρηση Foreign Policy, σημειώνοντας πως θα πρέπει να του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης.

«Οι δύο ηγέτες που αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης δεν συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη αυτή τη βδομάδα. Αντιθέτως θα βρεθούν την Κυριακή στις ακτές μιας λίμνης, που συνορεύει με την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία. Οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας και Ζόραν Ζάεφ της Μακεδονίας -μια χώρα που σύντομα να είναι επισήμως γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία- θα υπογράψουν μια συμφωνία που επιλύει μια μακρά διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία της πΓΔΜ», ξεκινά το άρθρο του Foreign Policy. 

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο με τίτλο «Alexis Tsipras Deserves the Nobel Peace Prize», ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ έχουν δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο στην επίλυση των εθνικών ζητημάτων.

Στο άρθρο σημειώνεται επίσης ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ.

«Η συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν οι δύο πρωθυπουργοί για την επίλυση της κρίσης σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, εισάγει μια έγκαιρη ώθηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον αντίστοιχο ηγέτη της κάθε μίας, ως προδότη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι επείγον να κερδίσουν οι Τσίπρας και Ζάιεφ όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση»., συνεχίζει το άρθρο.

Πολιτική
21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου, ακαριαία σκέφτηκα πόσο κατευθυνόμενες είναι οι εξελίξεις και οι ειδήσεις που διαβάζουμε και τι του τάξανε για να κάνει ό,τι κάνει, με μία από τις ανταμοιβές να είναι και αυτό το δημοσίευμα.
Το δε Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο από την Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ (και όχι στην Στοκχόλμη, από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας, όπως το άλλα Νόμπελ). Το έμαθα πρόσφατα σε κάποια ομιλία για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όπου παραλίγο να κράξω τον ομιλητή (περίπου όπως καμιά φορά κάνω εδώ...) όταν μίλησε για "Όσλο", αλλά ευτυχώς συγκρατήθηκα :-) Ο Τσίπρας μάλλον θα νομίζει πως το Όσλο βρίσκεται στην Σουηδία. Φαντάσου μπέρδεμα.
Επίσης, επειδή τα συριζοτρόλ σίγουρα θα λένε διάφορα, η μπλόφα Σημίτη να άρει το βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συγκρίνεται με το τωρινό ξεβράκωμα, γιατί ο Σημίτης (που αντιπαθώ λόγω Πασόκ και ψευτοεκσυγχρονισμού) γνώριζε πως η Γερμανία θα μπλοκάρει το όλον θέμα. Παρεμπιπτόντως αυτή ήταν επιτυχημένη διαπραγματευτική μπλόφα--και όχι οι μπουρδίτσες τού ετέρου ελληνικού φαβορί για Νόμπελ, Βαρούφα. ;-)
Σεφέρης-Ελύτης-Τσίπρας: Τριουμβιράτον αγλαόν (και τρολάρισμα κανονικόν).Πάντως σοβαρά τώρα, και μόνο ότι ενδέχεται να προτείνουν τον Χάχα για Νόμπελ είναι μεγάλο φτύσιμο προς τον ελληνικό λαό (η μεγάλη πλειοψηφία του οποίου είναι εναντίον της συμφωνίας). Και δαρμένοι (από την χρεοκοπία και την μακροχρόνια οικονομική κηδεμονία) και κερατάδες με την βούλα, πλέον.Αραφάτ Πέρες και Ραμπίν, που πήραν το Νόμπελ για την συνθήκη του Όσλο, τουλάχιστον πέτυχαν εκκεχειρία και (σχετική) ειρήνη και σώθηκαν πολλές ζωές (για λίγα χρόνια). Εδώ μιλάμε απλώς για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας σε ένα πρόβλημα που απλώς φυτοζωούσε, κατόπιν πίεσης προκειμένου να μπουν τα Σκόπια στο Νάτο (επειδή ΗΠΑ και ΕΕ φοβούνται την ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια).Οι Αλέξης και Ζάεφ, βέβαια, θα έχουν σκληρό ανταγωνισμό από Τραμπ/Κιμ (οπότε για φέτος δεν το βλέπω το τρίτο ελληνικό Νόμπελ :-)
Το Νόμπελ θα το αξίζει στα σίγουρα μόλις δώσει την Καστοριά στους Αλβανούς και μοιράσει το Αιγαίο στα δύο με του Τούρκους. Τότε ναι, θα είναι γαμάτος.
Οχι μονο Νόμπελ Ειρήνης, Και Χημείας και Μαθηματικών (έκανε το ΟΧΙ ->ΝΑΙ) και ένα για την Συνολική προσφορά του στην Ανθρωπότητα (Δημιουργός της Διεθνούς έκφρασης : )...
Είπαμε, εκτιμάμε την ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΤΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ - γιατί μέχρι την οριστικοποίηση υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη - να επιλυθεί μια διένεξη δύο κρατών στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά όχι και Νόμπελ Ειρήνης ! Δηλαδή τότε συγκριτικά, στους Βορειο / Νοτιο Κορεάτες ηγέτες - άλλη πυριτιδαποθήκη εκεί -, που οι μεταξύ τους απειλές είχαν φτάσει να είναι και πολεμικές, τι θα έπρεπε να απονεμηθεί ;
Απίστευτος ο συσχετισμός Βόρειας και Νότιας Κορέας με αυτό το θέμα, καθώς ο εμφύλιος, οι ξένες παρεμβάσεις (ΕΣΣΔ και Αμερική), οι βομβαρδισμοί, είναι το ίδιο ακριβώς με το θέμα Ελλάδας -π.Γ.Δ.Μ;