Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι συγκλονιστικές εικόνες από την ατμοσφαιρική ρύπανση στις κινεζικές μεγαλουπόλεις έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα τοπικά αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί.
Τον περασμένο Μάρτιο, τουλάχιστον 2.000 νεκροί χοίροι έπλεαν σε ποταμό της Σανγκάη, ενώ πολλοί πολίτες έχουν λογοκριθεί από τις κινεζικές αρχές λόγω της διαδικτυακής διαμαρτυρίας τους, μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η μόλυνση των υδάτων συνδέεται με την ασταμάτητη βιομηχανική παραγωγή που ευθύνεται με τη σειρά της για τα γνωστά πλέον, χωριά του καρκίνου, όπου τα ποσοστά βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η αντίδραση των πολιτών και των ΜΜΕ αποδίδει σταδιακά καρπούς, καθώς την περασμένη εβδομάδα η κρατική εφημερίδα της χώρας ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του Πεκίνου. Το πρότζεκτ θα κοστίσει $16 δισεκατομμύρια και θα χρειαστεί τρία χρόνια για να υλοποιηθεί.
Μέχρι τότε εικόνες σαν αυτές θα δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα υπό τον φόβο της λογοκρισίας, όπου τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι πάει να πει καθαρό νερό, καθώς το μόνο χρώμα που τους είναι γνώριμο είναι το πράσινο των άλγεων, ανάμεσα στις οποίες επιπλέουν κάθε λογής σκουπίδια και νεκρά ψάρια.
σχόλια