Η ανθρώπινη λαίλαπα - Νέα σοκαριστικά δεδομένα αποκαλύπτουν πόσο δάσος καταστρέφαμε κάθε δευτερόλεπτο του 2017

Η ανθρώπινη λαίλαπα - Νέα σοκαριστικά δεδομένα αποκαλύπτουν πόσο δάσος καταστρέφαμε κάθε δευτερόλεπτο του 2017 Facebook Twitter
9

Πόσο καταστροφικοί είμαστε για τον πλανήτη; Πόσα δέντρα κόβουμε κάθε χρόνο και πόσο δάσος χάνεται για πάντα; Τα νούμερα τρομάζουν όταν δίνονται με παραδείγματα.

Το 2017 ο πλανήτης έχανε κάθε δευτερόλεπτο έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σύμφωνα με νέα στοιχεία από μια παγκόσμια δορυφορική έρευνα.

Αυτό αντιστοιχεί σε μια περιοχή του μεγέθους της Νέας Υόρκης καθημερινά και σε μια περιοχή ίση με ολόκληρη την Ιταλία κατά τη διάρκεια του έτους.

Η κλίμακα της καταστροφής δέντρων, μεγάλο μέρος της οποίας γίνεται παράνομα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την αντιμετώπιση τόσο της αλλαγής του κλίματος όσο και της μαζικής μείωσης της άγριας ζωής παγκοσμίως.

Η απώλεια του 2017 που καταγράφηκε από την Global Forest Watch ήταν 29,4 εκατ. εκτάρια, η δεύτερη υψηλότερη από την καταγραφή που ξεκίνησε το 2001. Και έρχεται σε μια εποχή που θα έπρεπε να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το πόσο επιβαρυντικό για το μέλλον είναι αυτό το μέγεθος.

Οι παγκόσμιες απώλειες δένδρων έχουν διπλασιαστεί από το 2003, ενώ η καταστροφή τροπικού δάσους ζωτικής σημασίας διπλασιάστηκε από το 2008.

Μία πτωτική τάση στην αποψίλωση δασών στη Βραζιλία έχει σημειωθεί λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα ενώ και η καταστροφή των δασών στην Κολομβία είναι λίγο μικρότερη.

Όμως τα τεράστια δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υπέστησαν απώλειες ρεκόρ.

Ωστόσο, στην Ινδονησία, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά 60% το 2017, εξαιτίας λιγότερων δασικών πυρκαγιών και κυβερνητικών ενεργειών.

Τα νέα δεδομένα καταγράφουν όλες τις δασικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της δασικής πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές κυριαρχούν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, προκαλώντας περίπου τα δύο τρίτα των ζημιών στη Ρωσία και τον Καναδά και μπορεί να γίνουν πιο κοινές λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Αν και νέα δάση αναπτύσσονται στην Κίνα και την Ινδία, το πώς αυτά αντισταθμίζουν την καταστροφή των υφιστάμενων δεν είναι ακόμη γνωστό, παρόλο που είναι σαφές ότι η αποψίλωση των δασών υπερβαίνει σημαντικά την αναδάσωση.

Εκτιμάται ότι μόνο το 15% περίπου των δασών που πιθανόν να υπήρχαν πριν από τον ανθρώπινο πολιτισμό παραμένουν άθικτα σήμερα: το ένα τέταρτο έχει καταστραφεί και το υπόλοιπο έχει κατακερματιστεί ή υποβαθμιστεί.

Οι δασικές απώλειες αποτελούν έναν τεράστιο συντελεστή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η καταστροφή των δασών είναι επίσης  η κύρια απειλή της άγριας πανίδας και ένας βασικός λόγος που πολλά άγρια ζώα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 40 χρόνια και σηματοδοτεί έτσι μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως η έκτη μαζική εξαφάνιση.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο εξαφανίζονται τα τροπικά δάση δεν είναι μυστήριο - οι τεράστιες εκτάσεις καταστρέφονται για την καλλιέργεια σόγιας, φοινικέλαιου, τη βιομηχανία παραγωγής κρέατος και την ξυλεία», δήλωσε η Frances Seymour στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων. «Ένα μεγάλο μέρος αυτής της εκκαθάρισης είναι παράνομο και συνδέεται με τη διαφθορά».

Μόνο το 2% της χρηματοδότησης δράσεων για το κλίμα πηγαίνει προς την προστασία των δασών και της γης, δήλωσε η Seymour η οποία σημάνει συναγερμό για άμεση λήψη μέτρων.

Διεθνή
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
ΣΤΕ για την κολοσσιαία επένδυση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Αταλάντη.«Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»https://m.lifo.gr/now/greece/189152/nai-apo-to-ste-gia-tin-toyristiki-ependysi-1-5-dis-eyro-stin-atalanti
Καλό είναι να έχουμε πλήρη εικόνα.Αν πούμε ότι στην Ελλάδα το δάσος κινδυνεύει από τις δικαστικές αποφάσεις και τους μεγαλοεπενδυτές είναι παρανόηση σε βαθμό ψεύδους.Η οικοπεδοποίηση από τον υποψήφιο εξοχικάριο της διπλανής πόρτας είναι ο εχθρός εδώ. Ξέρω ότι είναι πολύ βολικό και ενωτικό να πούμε ότι δικαστές και κεφάλαιο φταίνε.Αλλά ας είμαστε λίγο πιο κοντά στην αλήθεια:http://www.tovima.gr/society/article/?aid=291860https://tinyurl.com/ybwu2pa5https://tinyurl.com/ycqqqlhj (αυτό ακριβώς είναι η Ελλάδα)Μην προσπαθούμε να βγάλουμε μία βολική θεωρία. Στην Ελλάδα ο βασικός κίνδυνος είμαστε εμείς. Όχι το κεφάλαιο, η αστυνομία, οι δικαστές. Εμείς ο μέσος όρος, ο μέσος πολίτης που εκλέγουμε διεφθαρμένους πολιτικούς για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς που απλά θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τα χωράφια του παππού που δασώσανε, που βάζουμε φωτιά για να βοσκήσουν τα πρόβατα, που θέλουμε μια βιλίτσα μες στο πράσινο ή έστω μια μεζονετούλα.Όπου υπάρχει νόμιμη υλοτομία στην Ελλάδα (Φλώρινα, Πομακοχώρια κτλ) τα πράγματα είναι ελεγχόμενα. Φοβού τον "επιχειρηματία" της διπλανής πόρτας.Είναι απαράδεκτο εν έτει 2018 να μην έχουμε δασολόγιο στην Ελλάδα. Να ορίσουμε τι είναι δάσος και μετά τι είναι κτήμα (>κτηματολόγιο).Δεδομένων των ανωτέρω πρέπει να πούμε ότι τα νούμερα και τα μεγέθη σε παγκόσμια κλίμακα είναι τρομακτικά.ΥΓ Στην Ελλάδα για 10 χρόνια αδράνησε η οικοδομή και επανεμφανίστηκαν λύκοι στην Πάρνηθα και αγριογούρουνα στην Εκάλη.
«Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»Όταν το ΣΤΕ γνωμοδοτεί τέτοιες κυνικές αποφάσεις, τι περιμένετε να κάνει ο επιχειρηματίας της διπλανής πόρτας που δεν έχει καν διδαχθεί στο σχολείο τον κύκλο του νερού και του κλίματος;Δουλειά του ΣΤΕ και της εξουσίας είναι να ελέγχει το τι γίνεται σε περιβαλλοντικά ζητηματα και όχι να θυσιάζει εύκολα και κυνικά το μέλλον και την κληρονομιά της χώρας που είναι η πολιτιστικός και φυσικός της πλούτος...Υπάρχει πάντα και το παράδειγμα του τοπίου της Ρόδου. Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε;
Η παραπομπή σε άλλη δικαστική απόφαση που έχει κάνει αστείες παραδοχές δεν είναι ειρωνεία. Ακόμα κι αν γίνεται με ελαφρύ τρόπο.Θα επιθυμούσες ειλικρινά να απαριθμήσουμε όλες τις περιπτώσεις που η δικαιοσύνη ανέστειλε ή διέκοψε την ανάπτυξη έτσι όπως την εννοούμε (μην πιάσουμε την κουβέντα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτήν, είναι άλλη κουβέντα) για περιβαλλοντολογικούς λόγους; Από την υποβρύχια ζεύξη του Μαλιακού μέχρι τους κορμοράνους του Βοτανικού και από την οπτική όχληση των ανεμογεννητριών στο Costa Navarino.Αυτό που λέω είναι σαφές: πρόβλημα δεν είναι τα δικαστήρια. Πρόβλημα είμαστε εμείς και αυτοί που εμείς εκλέγουμε ως νομοθέτες.
Πρόβλημα είμαστε εμείς που θεωρούμε γελοίο ο,τι δεν καταλαβαίνουμε. Ναι, το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, είναι η κύρια βάση για την συζήτηση αυτή και σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με την αισθητική μας παιδεία.Ο διψασμένος νεοέλληνας για άκρατη τσιμεντοποίηση που θεωρεί δήθεν ανάπτυξη και δεν έχει καμία περιβαλλοντική και αισθητική παιδεία είναι η νόρμα στη χώρα, και οι νομοθέτες ξέρουν πολύ καλά με ποιους έχουν να κάνουν.Εμείς δεν έχουμε παρά να θυμόμαστε το περιβάλλον όταν πλημμυρίζουμε, καιγόμαστε ή όταν δεν βρίσκουμε θέση στην παραλία χωρίς ξαπλώστρα των 20ευρώ.
Άρα εσείς θέλετε να μιλήσουμε για την έννοια της ανάπτυξης. Άρα η κουβέντα σας είναι πολιτική και όχι αναφορικά με τα δικαστήρια. Πάει καλά.Σε κάθε περίπτωση: ανάπτυξη είναι το rooms to let που άνθισε τις δεκαετίες '80-'90 που επιτρέπει απόλυτη φοροδιαφυγή και δίνει δουλειά οριακά στην οικογένεια που το έχει (άντε και σε μία παράνομη, συνήθως, καθαρίστρια) και ανάπτυξη είναι το ξενοδοχείο των 500 κλινών που δίνει δουλειά σε 50-60 ανθρώπους και -σε γενικές γραμμές- είναι πιο δύσκολο να φοροδιαφύγει. Εμείς ψηφίζουμε πολιτικούς και αυτοί οφείλουν να κάνουν ό,τι είχαν υποσχεθεί στο πρόγραμμά τους.Αν με ρωτάτε εμένα εγώ θα ήθελα να κάνω ελεύθερο κάμπινγκ μόνος μου στην Εύβοια αγκαλιά με δελφίνια και φώκιες και να μην έρχονται τουρίστες. Κανένας. Δεν θέλω ούτε καφενεδάκι. Τίποτα.Έλα μου ντε που κάποιοι εργάζονται στον τουρισμό και αυτό μειώνει την ανεργία.ΥΓ Ποια ήταν η τελευταία φορά που είδατε κορμοράνο στο κέντρο της Αθήνας;
5 λεπτά πρίν κάποιος σχολιαστής προσπαθήσει να με πείσει πως η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αισθητική Λας Βέγκας. Ευτυχώς που τα μεγάλα ξενοδοχεία που τόσο πολύ προσφέρουν στην οικονομία του τόπου κατασκευής τους με το all inclusive δουλεύουν με νόμιμα καλοπληρωμένους Έλληνες εργαζόμενους και προσφέρουν με την αρμονία και το μέτρο τους στην ομορφιά του ελληνικού τοπίου.