Η νίκη της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ένας θρίαμβος για τους μετανάστες σε όλο τον πλανήτη

Η νίκη της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ένας θρίαμβος για τους μετανάστες σε όλο τον πλανήτη Facebook Twitter
Paul Pogba/ Getty Images-Ideal Image
23

Ο θρίαμβος της Γαλλίας στο Μουντιάλ αντιπροσωπεύει μια νίκη για την Αφρική και τους μετανάστες παντού στον κόσμο, σημειώνει ο αρθρογράφος του CNN.

Η επιτυχία της ομάδας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το αντι-μεταναστευτικό κίνημα, ειδικά εναντίον των μεταναστών με αφρικανικές ρίζες, έχει διχάσει τη γαλλική κοινωνία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι διαφωνίες σχετικά με την αστυνομική βαρβαρότητα, τη φυλετική δικαιοσύνη και τις οικονομικές ευκαιρίες διαμορφώνουν συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ποιος αξίζει το δικαίωμα να είναι πολίτης μιας χώρας.

Οι μετανάστες με αφρικανικές ρίζες είναι μέρος όλης της γαλλικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που απαιτούν σκληρή, χαμηλά αμειβόμενη και επικίνδυνη εργασία. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες - και πολίτες - συνδέονται με τη Γαλλία και το μεγαλύτερο αποικιακό παρελθόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κέρδισε το πρωτάθλημα της Γαλλίας διαθέτει τουλάχιστον 15 παίκτες με αφρικανικές ρίζες, όπως ο μπροστάρης Kylian Mbappe, με μητέρα από την Αλγερία και πατέρα από το Καμερούν.

Η νίκη της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ένας θρίαμβος για τους μετανάστες σε όλο τον πλανήτη Facebook Twitter
Paul Pogba / Getty Images-Ideal Image

Η παναφρικανική σύνθεση της ομάδας κατευθύνει τους ανθρώπους - συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων φίλων του ποδοσφαίρου που φώναζαν άσχημα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μαύρων παικτών - να επαναπροσδιορίσουν το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη και τι σημαίνει να είσαι πολίτης.


Η ενίοτε τοξική συζήτηση της Γαλλίας σχετικά με τη μετανάστευση έκανε αναμενόμενο τον παγκόσμιο διάλογο για τη μετανάστευση στην Αμερική, η οποία σήμερα χαρακτηρίζει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς ως κλέφτες, βιαστές και δολοφόνους.

Η απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε μετά από μια ξενοφοβική εκστρατεία και μια ρατσιστική προσέγγιση  της αγνής βρετανικής ταυτότητας. Ωστόσο ο αρθρογράφος σημειώνει πως το αποκορύφωμα είναι η πολιτική του Τραμπ.


Η φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία της γαλλικής ομάδας Παγκόσμιου Κυπέλλου προσφέρει ένα άλλο, πιο αισιόδοξο μάθημα για τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την ιθαγένεια.

Ενώ όλοι οι παίχτες της ομάδας θα έχουν υποδοχή ηρώων στη Γαλλία, εκείνοι της αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Αμέτρητοι Αφρικανοί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εγκαταλείπουν τις πολεμικές ζώνες, αντιμετωπίζουν τρομακτικές προοπτικές  για να κερδίσουν την είσοδό τους στη Γαλλία.

Η νίκη της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ένας θρίαμβος για τους μετανάστες σε όλο τον πλανήτη Facebook Twitter
Kylian Mbappe / Getty Images-Ideal Image


Η θερμή αγκαλιά των Γάλλων στους αφρικανούς παίχτες θα πρέπει να ανοίξει και για τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών από όλη την αφρικανική διασπορά που αναζητούν καταφύγιο κατά των τεχνητών και φυσικών καταστροφών στη χώρα καταγωγής τους.


Και μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τη γαλλική υποστήριξη στον Mbappe και τους συναθλητές του για να έχουμε καθοδήγηση. Οι Γάλλοι πολίτες, νέοι και ηλικιωμένοι, φορούσαν φανέλες με τον Mbappe και φώναξαν ενθαρρυντικά λόγια για τους παίκτες της ομάδας.


Εν ολίγοις, οι πρωταθλητές του Παγκόσμιου Κυπέλλου μας υπενθυμίζουν ότι σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, η φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία αντιπροσωπεύει μια διαρκή δύναμη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και οικοδομεί πολιτιστικές και πολιτικές γέφυρες εντός και μεταξύ χωρών και εθνών.

Για εκατομμύρια φιλάθλους ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, η Αφρική, στην πραγματικότητα, μόλις κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.Αυτό είναι κάτι περισσότερο από απλώς ευσεβής σκέψη. Η σύνθεση της γαλλικής ομάδας αντιπροσωπεύει μια ισχυρή αντίδραση κατά της κατασκευής τειχών και κέντρων κράτησης για την κράτηση και τον περιορισμό των μεταναστευτικών πληθυσμών.


Ο παγκόσμιος διάλογος για τη μετανάστευση είναι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τις οικογένειες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ευκαιρίες που ευδοκιμούν στη δυτική κοινωνία; Η μακρά ιστορία της Δύσης καθιστά αυτό ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες από την Αφρική και άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου επιδιώκουν να επιστρέψουν σε ένα έθνος που πρωτοστατούσε στην εκμετάλλευσή τους κατά τη διάρκεια της δουλείας.


Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται σε οποιοδήποτε έθνος στη γη δεν είναι συμπολίτες μας που αναζητούν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και να γίνουν πολίτες μιας νέας παγκόσμιας κοινότητας.

Η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας καταδεικνύει σε όλους πως η μετανάστευση κρατάει το κλειδί για ένα απελευθερωμένο και πιο ανθρωπιστικό μέλλον.

Διεθνή
23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα είναι οικοδέσποινα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας «Together at Christmas» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη με επικράτηση του φιλορώσου Γγκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο

Διεθνή / Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη η επικράτηση του ακροδεξιού, φιλορώσου Γκεοργκέσκου

Ο Καλίν Γκεοργκέσκου δεν έχει δικό του κόμμα και έκανε καμπάνια μέσω του TikTok, ζητώντας επιτακτικά να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ρουμανίας προς την Ουκρανία.
LIFO NEWSROOM
Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Αν η επικράτηση της Γαλλίας στο μουντιάλ είναι o θρίαμβος της πολυπολιτισμικότητας, τότε τα 200+ θύματα της τρομοκρατίας στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια είναι η αποτυχία της; Asking for a friend...
Να βγάλω κι εγώ το αυθαίρετο συμπέρασμα μου όπως ο "αρθρογράφος" του CNN; Η Γαλλία κέρδισε το Μουντιάλ γιατί υπήρξε αποικιοκρατική υπερδύναμη. Ζήτω η αποικιοκρατία!
Μία επιπόλαιη προσέγγιση του μεταναστευτικού μέσα από ένα άθλημα. (Οι Αφρικανοί είναι επίσης εξαιρετικοί δρομείς - και λοιπόν;)Αν επιλέγαμε να συνδυάσουμε το μεταναστευτικό με τις αθλητικές ή όποιες άλλες επιδόσεις, τότε το θέμα πάει στην ελεγχόμενη μετανάστευση: Ναι, δεχόμεθα μετανάστες, αρκεί να έχουν τα εξής προσόντα (1-2-3), γιατί αυτά χρειαζόμαστε, είτε πρόκειται για αθλητικές επιδόσεις είτε για άλλες επαγγελματικές δεξιότητες. Με συναισθηματικά γραπτά χωρίς πρακτική βάση δεν λύνεται το πρόβλημα, ούτε της Ευρώπης ούτε των μεταναστών.
Υπάρχουν περίπου 1,2 δις ανθρώπων από Αφρική και Ασία που είναι εν δυνάμει μετανάστες...Μέχρι ποιόν αριθμό αντέχει ο ανθρωπισμός των αριστερών διεθνιστών αλήθεια;
Τώρα που η Ευρώπη κλίνει κάθε μέρα και πιο ακροδεξιά, σε ένα mundial που διεξάγεται ήδη σε μια καθεστωτική χώρα με καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς κάθε κοινωνική ομάδα κ.ο.κ., με αποκορύφωμα μια χώρα ιστορικά δημοκρατική απέναντι σε μια χώρα χρωματισμένη πλέον με ακροδεξιά στοιχεία, σημαίνει πως οτιδήποτε μπορεί να αντιροπήσει την κλίση αυτή, οφείλει πλέον να λέγεται, έτσι ώστε να μην αφεθεί στις σκοπιμότητες και την πολιτικη εκμετάλευση.Για όποιον νομίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι μια μπάλα απλά και ένα παιχνίδι χωρίς πολιτική χροιά μάλλον δεν ζει στη γη ή δεν αντιλαμβάνεται τον κόσμο αυτό. Το ποδόσφαιρο συσπειρώνει μάζες (χώρες), όπως η πολιτική και η θρησκεία. Λαοφιλές ποδόσφαιρο με αθλητισμό πλήρως εμπορευματοποιημένο.
Δεν ξερω λukum, μπορει και να μας ψεκαζουν, δεν βρηκα αρθρο που να το αποδεικνυει στο popularsocialscience.com.Aπο την αλλη, ναι η τοποθετηση του αρθρογραφου ειναι επιπόλαιη και μάλλον ατυχης σε οτι αφορα τη μεταναστευτικη πολιτικη, αλλα πειτε μου αληθεια, οτι η ακροδεξια δεν κερδιζει εδαφος να τρελαθω. Για να μην πω κοιταχτε μες στο σπιτι μας ή το γαλλικό σπιτι ή το αυστριακο ή το σουηδικο ακομα ...Οσο για την πολιτικη ορθοτητα, ναι ειναι στοιχειο που χρησιμοποιει .. ή μαλλον καπηλεύεται η ακροδεξιά για να λεει για τα τα πάντα παντού και καλα με το όνομά τους-δλδ το ονομα που οριζει κατα τη δικη της εκτιμηση και εκει ακριβως ειναι η επικινδυνοτητα.
Έχει πολύ ενδιαφέρον ο casual ρατσισμός που αναζοπυρώνεται στα mainstream media τέτοιες περιόδους. Από την φάση των 8 και έπειτα, που έμειναν μόνο Ευρωπαϊκές ομάδες, διάβασα πολλά άρθρα που κατέληγαν μέσες άκρες στο εξής: οι Ευρωπαϊοι κυριάρχησαν γιατί έχουν στρατηγική και είναι έξυπνοι, οι Λατίνοι παραέχουν "ταμπεραμέντο" και δεν μπορούν να παίξουν τακτικά, και οι Αφρικανοί απλά είναι καλοί στο να τρέχουν (a.k.a. είναι χαζοί). Παρόμοιος casual ρατσισμός και στο μπάσκετ: η Ευρωλίγκα (που παίζουν περισσότεροι λευκοί) είναι "σκεπτόμενο" μπασκετ, ενώ το NBA που είναι υπεραθλητές (και κυρίως μαύροι) είναι "άμυαλο", απλά τρέχουν πάνω κάτω και σημασία έχει ποιος πηδάει ψηλότερα (σαν μαϊμούδες δηλαδή). Φαντάζομαι ότι σε τέτοια άρθρα αποτειπώνεται ο φόβος των λευκών ανδρών κυρίως, σου λέει ναι μεν σωματικά υπερέχεις από μένα, αλλά εγώ είμαι εξυπνότερος (vague έννοια που δεν ποσοτικοποιήται και εύκολα) και μένουν όλοι ικανοποιημένοι: μπορείς πλέον να παρακολουθείς τους υπεραθλητές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλό σου ότι βλέπεις ζώα στον ζωολογικό κήπο.
Μάλλον είναι θρίαμβος της ίδιας της Γαλλίας, μιας χώρα που διαθέτει μεταναστευτική πολιτική, εντάσσει στην κοινωνία της ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μέρος της, σεβόμενοι τον τρόπο ζωής και τους νόμους της χώρας και φυσικά μ αυτό τον τρόπο και σκληρή δουλειά αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνει το σύστημα.
Τι φάση ποια με τους μετανάστες. Γίνεται κουραστικό να προβάλουμε κάτι τόσο πολύ χωρίς λόγο. Είναι ενταγμένοι άνθρωποι στην κοινωνία εδώ και γενιές. Το θέμα είναι ότι η ομάδα είχε περισσότερους μαύρους απ'ότι λευκούς και αυτό αντικατοπτρίζει το δημογραφικό της Γαλλίας.Αν και οι Τσέχοι ήταν αποικιοκράτες και είχανε 10 μαύρους (που τρέχουν πιο γρήγορα και έχουν άλλη σωματική διάπλαση), πολύ πιθανόν να κέρδιζαν τον τελικό.
Οπως ακριβως πρεπει να σταματησει κ η αριστερη, υστερικη ,γεματη μισος και μενος αντιδραση για νηφαλια κριτικη στην ανεξελεγκτη ελευση μεταναστων στην Ευρωπη.Ναι η Ευρωπη οφειλει να δειξει συμπονια κ ανθρωπισμο.Ποσοι ομως;2 ;4;6 εκατομμυρια;που σταματαει ο λογαριασμος;Η αριστερα μασουλα τη καραμελα του ρατσισμου για ανεγκεφαλα ουγκανα κ τσουβαλιαζει μεσα κ εμας που κανουμε κριτικη για την ανευ ορων εισροη εκκατομ. ανθρωπων σε χωρες με ηδη υπαρχοντα προβληματα(.βλ ελλαδα.)Δεν υπαρχουν κατωτεροι ανθρωποι η κατωτερες φυλες.Αλλα η αριστερα παντα ειχε κακη σχεση με την πραγματικοτητα κ τον ρεαλισμο.ε λοιπον ναι.δε χωρανε ολοι εδω
Συγχαρητήρια για την κατάκτηση από τους Γάλλους.Ήταν μέσα στις συμπαθείς μου ομάδες και χαίρομαι για τον τίτλο που κατέκτησαν.Με ενοχλεί όμως η ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζετε το θέμα.Οι 15-20 παίχτες, καθώς και άλλοι 100-200 που αγωνίζονται στο γαλλικό πρωτάθλημα και έχουν ρίζες αφρικανικές σαφώς και δεν αποτελούν δείγμα επιτυχίας και καταξίωσης για τους μετανάστες που ζουν στη Γαλλία και κατ' επέκταση στην Ευρώπη μια και αποτελούν ένα αμελητέο δείγμα. Ούτε 0,001%. Η συντριπτική πλειοψηφία του υπόλοιπου 99,999% ζει στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην κοινωνική απαξίωση.Αυτοί άραγε αποδεικνύουν ότι το "πείραμα" της πολυπολιτισμικής Ευρώπης πέτυχε ή απέτυχε;Αν και λαϊκό άθλημα το ποδόσφαιρο, έχει χάσει από χρόνια την αγνότητα του στα κορυφαία επίπεδα ανταγωνισμού τύπου Champions League και World ή Euro Cup.Όλοι αυτοί οι "ήρωες" που θαυμάζουμε είναι πλέον εκατομμυριούχοι και δεν ξέρω κατά πόσο θυμούνται τον τόπο ή την χώρα καταγωγής τους, αλλά βλέπω την ευκολία με την οποία προσκυνούν το τρικολόρ τους εθνόσημο. Μεταξύ σοβαρού και αστείου σκεφτόμουν ότι οι απεχθείς παίχτες του polo (αυτού με τα άλογα, όχι της πισίνας) είναι σαφώς πιο φτωχοί από τους αστέρες του ποδοσφαίρου που λατρεύουμε ... να λατρεύουμε.Από την άλλη κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ρατσιστής, αλλά δυστυχώς βγαίνει αβίαστο ένα συμπέρασμα για την ανωτερότητα ορισμένων φυλών έναντι άλλων σε ορισμένα πεδία.Αλήθεια πώς είναι δυνατόν από μια χώρα που μόνο το 6-7% της είναι αφρικανικής καταγωγής, η εθνική της να εκπροσωπείτε στο 80% από αφρικανούς;Αν εξαιρέσουμε τον Κεντέρη :) , θυμάστε άλλον λευκό 100άρη ή 200άρη στο στίβο σε τελικό Ολυμπιακών αγώνων στίβου;Ή στο αμερικανικό billboard μπορείς να βρεις παραπάνω από ένα λευκό στη δεκάδα;Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι για άλλη μια φορά, η αφανής ελίτ του ποδοσφαίρου που ξέρουμε πολύ καλά από ποιους και από που διοικείται, έχει βρει νέους εργάτες, οι οποίοι αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους παλιούς, πουλάνε καλύτερα, και μέσα από το πολύχρωμο περιτύλιγμα είναι ελκυστικότεροι ως προϊόν τόσο στις υπάρχουσες όσο και στις νέες αναδυόμενες αγορές.
Η νίκη της Γαλλίας είναι μία ακόμα επιβεβαίωση των πολλών επιστημονικών ερευνών που υποστηρίζουν πως οι μαύροι αθλητές έχουν γενετικό πλεονέκτημα στα σπόρ από τους λευκούς. Προφανώς, και η νίκη τη Γαλλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά όπως θέλει η ατζέντα του καθενός. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία είχε μαύρους παίκτες στην ομάδα της, και φαντάζομαι πως θα είχε και το 2006 που έχασε από την Ιταλία.Το να χρησιμοποιείται η νίκη μίας ομάδας σε ένα σπορ για να βγαίνουν συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρά ζητήματα ταυτότητας και κοινωνικής συνοχής των εθνών ακούγεται το λιγότερο αφελές. Όλες τις προηγούμενες φορές που η Γαλλία έπαιζε ενάντια σε χώρες που δεν είχαν μετανάστες στην ομάδα τους και έχανε, ήταν δηλαδή μία νίκη της εθνικής, κοινωνικής και θρησκευτικής συνοχής απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα;
Καλό θα ήταν να μην αναπαράγεται τέτοιες θεωρίες χωρίς πηγές. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο συστημικός ρατσισμός στις ΗΠΑ έχει ως βάση αυτή τη θεωρία, θεωρώντας ότι οι έγρχωμοι είναι πιο κοντά γενετικά στα ζώα παρά στον άνθρωπο και έχει υποκινείσει γενετικά πειράματα που εαν τα διαβάσετε θα σας σηκωθούν οι τρίχες.
Δηλαδή αν το έπαιρνε η Κροατία θα ήταν μια νίκη της φυλετικής καθαρότητας και της Αρίας φυλής;Καλό είναι η μπάλα να παραμένει ό,τι είναι: ένα παιχνίδι. Με σημειολογίες μεν αλλά ένα παιχνίδι δε. Καλό είναι οι ρηχά πολιτικά σκεπτόμενοι (όπως ο αρθρογράφος του CNN) να μην πάνε να κλέψουν λαοφιλία για τις απόψεις τους προσεταιριζόμενοι λαοφιλή κοινωνικά φαινόμενα όπως η μπάλα διότι παίζουν το παιχνίδι με τους όρους των αντιπάλων τους.
Όταν όμως γράφονται σωρειδόν casual ρατσιστικά όμως άρθρα που λένε οι Ευρωπαϊκές ομάδες προχωράνε γιατί είναι έξυπνες, ενώ Αφρικανοί απλά ξέρουν να τρέχουν (δλδ είναι χαζοί εμμέσως) και Λατίνοι παραέχουν "ταμπεραμέντο" (άλλο ένα στερεότυπο) δεν ενοχλούνε. Τώρα όμως, 'ένα παιχνίδι είναι', 'ρηχές αναλύσεις' και διάφορα άλλα.
Μην λέμε άσχετα παρακαλώ.Οι συμψηφισμού σε τι βοηθάνε; Μας ενδιαφέρει η τήρηση λογικής ή σκοπό έχουμε να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε τις ανωτερότητας μας;
Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα: ένα κοινωνικό/πολιτικό/ανθρωπιστικό ζήτημα αντιμετωπίζεται με κριτήριο μια νίκη στο ποδόσφαιρό: δηλαδή η Γαλλία θα έπρεπε να δεχτεί και άλλους μετανάστες μόνο και μόνο επειδή κλωτσάνε μια μπάλα, είναι σοβαρό κριτήριο αυτό; Πολύ απλοϊκή και συναισθηματικά τεκμηριωμένη προσέγγιση....