Δεν αρκεί να πας στην Αφρική

Facebook Twitter
26

Έβλεπα πριν λίγο καιρό το ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου για την Γκάνα. Το ντοκιμαντέρ «Άνθρωποι και Αριθμοί» παρουσιάζει την αντίθεση ανάμεσα στην αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας (σ.σ Μια από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου) και τις ελλείψεις παροχών από την πλευρά του κράτους. Μερικές από αυτές τις ελλείψεις: 4.000 σχολεία δεν έχουν κτίρια και οι μαθητές κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα, 1 γιατρός αντιστοιχεί για 161.000 κατοίκους, οι μικροκαλλιεργητές έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Μερικές επισημάνσεις για τις οποίες θεωρώ ότι ο δημοσιογράφος κάνει όντως ντοκιμαντέρ και μάλιστα με σοβαρό τρόπο:

1.

Απουσία ναρκισσισμού

Πόσες φορές εμφανίζεται η εικόνα του δημοσιογράφου στην οθόνη; Καμία. Εκμεταλλεύεται μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να δώσει εικόνα της περιοχής, να πάρει συνεντεύξεις από τους κατοίκους και τα μέλη της Action Aid, να παραθέσει στοιχεία της έρευνας του. Από την άλλη η στάση του αυτή δείχνει ότι το θέμα έχει προτεραιότητα και μετά αυτός. Το βάζω νούμερο ένα γιατί στην τηλεόραση μετράει (και κοστολογείται) μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο που έχεις στην διάθεση σου.

 

2.

Έρευνα

Ο Αυγερόπουλος είναι διαβασμένος σχετικά με το θέμα που παρουσιάζει. Παραθέτει στοιχεία κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, ξέρει με ποιους θα μιλήσει και τι ακριβώς θα ρωτήσει. Ρωτάει για να πάρει απαντήσεις και όχι για να κάνει τον έξυπνο.

3.

Απουσία εκδήλωσης υπερβολικών συναισθημάτων απο την πλευρά του δημοσιογράφου

Είναι ο φορέας που μεταφέρει την είδηση στους τηλεθεατές. Οφείλει να το κάνει αν όχι με ψυχρό τουλάχιστον με ψύχραιμο τρόπο. Φαντάζεστε κάθε φορά να τον βλέπαμε να αγκαλιάζει τα παιδάκια με βουρκωμένα μάτια που δεν έχουν σχολείο, να έπιανε το κεφάλι του όταν οι γιατροί του έλεγαν για τις ελλείψεις προσωπικού, να βλέπαμε το τσαντισμένο βλέμμα του κάθε φορά που ένας μικροκαλλιεργητής του έλεγε ότι το κράτος τον έχει αφήσει στην τύχη του; Τότε δεν θα ήταν ντοκιμαντέρ αλλά ένα ταξίδι-σαπουνόπερα.

4.

Η μουσική είναι διακριτική- Επιλογή φυσικών ήχων

Στο ντοκιμαντέρ την μουσική, η οποία ακούγεται ελάχιστες φορές , έχει γράψει ο Γιάννης Παξεβάνης. Συνοδεύει διακριτικά κάποια πλάνα. Στα εξωτερικά γυρίσματα ακούγονται οι φυσικοί ήχοι. Φανταστείτε αυτό το ντοκιμαντέρ ντυμένο με διάφορες ακόμα και σούπερ μουσικές. Ένας Bob Marley εδώ που είναι συγκεντρωμένα τα παιδάκια, ένας David Bowie εκεί που ανατέλλει ο ήλιος, «Να βάλω και καμιά Cesaria Evora εδώ με τα δέντρα;» Και δεν βάζεις τσάμπα είναι! Τότε θα έπρεπε να πέσει και η επωνυμία του τουριστικού πρακτορείου στην οθόνη για να δέσει το γλυκό.

 

5.

Απουσία της σχολής MTV

Φανταστείτε ένα ντοκιμαντέρ με βουτιές της κάμερας, «παγωμένα» πλάνα (σ.σ Με Bob Marley μουσική υπόκρουση στην Αφρικανή που μεταφέρει το δέμα στο κεφάλι), καμιά Amy Winehouse καθώς διέσχιζε το «περίεργο» στενό και ένα ιλιγγιώδες τρεχαλητό της κάμερας αλά Blair Witch Project κάθε φορά που θα αισθανόταν ότι κινδυνεύει. Τότε δεν θα ήταν ντοκιμαντέρ αλλά εισαγωγή για ριάλιτι.

Επίλογος: Όσοι θέλουν να πάρουν μια κάμερα και να πάνε στην Αφρική ας το κάνουν. Τους παρακαλούμε όμως να μην ονομάζουν αυτό που κάνουν «ντοκιμαντέρ» διότι το ντοκιμαντέρ έχει πίσω του έρευνα, σκληρή δουλειά, ιδέες, γνώσεις και δεν γίνεται στο πόδι. Θέλουν να το ονομάσουν «Ταξίδι ευαισθητοποίησης του κόσμου»; Ας το ονομάσουν έτσι. Θέλουν να το ονομάσουν «Τουριστική περιήγηση με λίγο από όλα»; Και αυτό καλό είναι. Θέλουν να το πουν «Η ταινία μου από την Αφρική»; Μια χαρά. Τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα ελάχιστοι κάνουν και αυτοί φυσικά είναι δημοσιογράφοι. Και πάλι καλά να λέμε που υπάρχουν και αυτοί.

26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ