Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως Facebook Twitter
2

Μία 28χρονη που φορούσε νικάμπ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Horsholm, στη βορειανατολική περιοχή του Nordsjaelland, όπου η εν λόγω γυναίκα είχε εμπλακεί σε καυγά με μία άλλη, η οποία προσπάθησε να της το σκίσει. 

«Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε τη φωτογραφία της γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό.

Επίσης, ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.

Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν σφόδρα τον συγκεκριμένο νόμο. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.

Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.

Αντίστοιχοι νόμοι ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εκ νέου το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας και είχε ανοίξει προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: «Σπάει» την παράδοση για τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του - Από πού θα τη δώσει

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Σπάει» την παράδοση για τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του - Από πού θα τη δώσει

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια που Βρετανός μονάρχης δεν απευθύνει το ετήσιο μήνυμα για τα Χριστούγεννα από κάποια βασιλική κατοικία - Ο ισχυρός συμβολισμός μετά από μια δύσκολη χρονιά
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ήθη. Ναι στην ελευθερία του ατόμου αλλά υπάρχουν όρια.Και εν τέλει αν έχω φάω πρόστιμο γτ είμαι κουκουλοφόρος με μολότοφ γτ όχι και αυτή που δε ξέρω τι κρύβεται από πίσω.Και ναι, αν γουστάρουν τόσο να κρατάνε τα έθιμά τους να πάνε πίσω. Για τα λευτα μόνο έρχονται εδώ?
Θα την κάνουν ηρωίδα σε λίγο. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη. Αν εγώ στο Ριάντ όταν είναι το ραμαζανι φάω πριν την δύση του ήλιου δεν κινδυνεύω να πάω φυλακή. Στο κάτω κάτω στην Δανία από επιλογή είναι. Αυτό το φορούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.