Έλληνας νευροεπιστήμονας κατηγορείται για κακομεταχείριση πειραματόζωων- «Φίμωση» καταγγέλλουν συνάδελφοί του

Έλληνας νευροεπιστήμονας κατηγορείται για κακομεταχείριση πειραματόζωων- «Φίμωση» καταγγέλλουν συνάδελφοί του Facebook Twitter
11

Στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον έχει βρεθεί ένας διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο δρ Νίκος Λογοθέτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής «Μαξ Πλανκ» στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας.

Ο ίδιος πραγματοποιεί εδώ και χρόνια πρωτοποριακή διεθνώς έρευνα πάνω στη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου και στις γνωστικές-νοητικές διαδικασίες αλλά έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις προστασίας των ζώων για τα πειράματά του με πιθήκους.

Να σημειωθεί πως ο Ν. Λογοθέτης υπήρξε στη δεκαετία του '70, μαζί με τον Βλάση Μπονάτσο και άλλους, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού ροκ συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού», όπου έπαιζε όργανα με πλήκτρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν φιλόζωοι ακτιβιστές κατόρθωσαν να μπουν στο εργαστήριό του και βιντεοσκόπησαν τα πειραματόζωα, ενώ ακολούθησαν καταγγελίες και ο σχετικός «θόρυβος» στην κοινή γνώμη.

Παρότι οι έρευνες τις οποίες έκαναν το 2015 τόσο το Ινστιτούτο «Μαξ Πλανκ» όσο και οι τοπικές αρχές, δεν έφεραν στο φως κάποιες σοβαρές παραβιάσεις των πρωτοκόλλων για τη μεταχείριση των πειραματόζωων, η υπόθεση δεν τέθηκε στο αρχείο, αλλά στις 20 Φεβρουαρίου φέτος απαγγέλθηκαν από γερμανικό δικαστήριο κατηγορίες εναντίον του, ενώ δεν έχει ακόμη ορισθεί η δίκη του.

Όταν απαγγέλθηκε επίσημα κατηγορία κατά του Λογοθέτη, το Ινστιτούτο «Μαξ Πλανκ» του αφαίρεσαι πολλές από τις αρμοδιότητές του σχετικά με την έρευνά του, παρόλο που εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Ν. Λογοθέτης, που έχει σταματήσει τα πειράματά του με ζώα και δεν έχει πλέον καν το δικαίωμα να επιβλέπει τα ανάλογα πειράματα των συνεργατών του, έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες περί κακομεταχείρισης των ζώων.

Στήριξη από την επιστημονική κοινότητα- Καταγγέλλουν «φίμωση» της επιστημονικής έρευνας

Η υπόθεση είχε εξαρχής δημιουργήσει αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος «φίμωσης» της επιστημονικής έρευνας.

Τώρα, δύο μεγάλες εταιρείες νευροεπιστημόνων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Λογοθέτη και επέκριναν το αξιοσέβαστο Ίδρυμά του, το Ινστιτούτο «Μαξ Πλανκ», για τη δυσμενή μεταχείριση που του έχει επιφυλάξει, αντί να τον υποστηρίξει ρητά απέναντι στις κατηγορίες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Εταιρεία Νευροεπιστήμης των ΗΠΑ (SfN) και η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστήμης (FENS), οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 60.000 επιστήμονες διεθνώς, έρχονται να ταχθούν στο πλευρό του Έλληνα ερευνητή.

Είχαν προηγηθεί μια ανάλογη ανακοίνωση-στήριξη από την επιστημονική οργάνωση MPI-Biocyb, καθώς και ανοικτή επιστολή, την οποία, μεταξύ άλλων, συνυπογράφουν το Αμερικανικό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η Μεσογειακή Εταιρεία Νευροεπιστήμης, η Εταιρεία Ερευνών για τον Αλκοολισμό, η Αμερικανική Εταιρεία Ζωολόγων Πρωτευόντων Θηλαστικών κ.α.

Οι δύο εταιρείες νευροεπιστημών αναφέρουν ότι είναι «υπερβολικά απογοητευμένες από τη μεταχείριση του καθηγητή Νίκου Λογοθέτη και των συνεργατών του». Επισημαίνουν ότι «δημιουργείται ένα ανησυχητικό προηγούμενο όπου τα ερευνητικά ινστιτούτα παραμελούν να υποστηρίξουν τους επιστήμονες συνεργάτες τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπόδεικτες κατηγορίες, παραγνωρίζοντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας».

Οι δύο φορείς ζητούν από το «Μαξ Πλανκ» «να διορθώσει την άδικη μεταχείριση του καθηγητή Λογοθέτη» και, παράλληλα, καλούν «όλους τους ερευνητικούς φορείς να αναπτύξουν μηχανισμούς που θα εγγυώνται την υποστήριξη στους επιστήμονές τους, όταν αυτοί στοχοποιούνται με παρόμοιο τρόπο από ακτιβιστές υπέρ των ζώων και λασπολογούνται δημοσίως, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του καθηγητή Λογοθέτη».

Οι δύο εταιρείες των νευροεπιστημόνων αναγνωρίζουν ότι «ασφαλώς η έρευνα με ζώα είναι ένα συναισθηματικό θέμα», όμως επισημαίνουν ότι «είναι ανυπολόγιστη για την πρόοδο της Ιατρικής και για άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις η αξία της επιστημονικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των πειραμάτων που διεξάγονται στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής "Μαξ Πλανκ"».

Η στάση του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής «Μαξ Πλανκ»

Μέχρι στιγμής το γερμανικό Ινστιτούτο, σύμφωνα με το «Nature», δεν έχει αντιδράσει επίσημα στις διαμαρτυρίες των επιστημονικών φορέων. Ανεπίσημα αφήνει να διαρρεύσει ότι πιστεύει σθεναρά στην ανάγκη για έρευνα με χρήση ζώων και έχει περιορίσει την έρευνα του Ν. Λογοθέτη για να «περάσει» στο κοινό το καθησυχαστικό μήνυμα ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες περί μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία που αφορά τα πειραματόζωα.

Το Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής «Μαξ Πλανκ» είναι ένα από τα 84 Ινστιτούτα της «οικογένειας» Μαξ Πλανκ, η οποία έχει το μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος στη Γερμανία.

Ποιος είναι ο Νίκος Λογοθέτης

Ο Ν. Λογοθέτης έχει κάνει σειρά ανακαλύψεων για το πώς δουλεύει ο εγκέφαλος, ιδίως όσον αφορά τους νευρωνικούς μηχανισμούς της αντίληψης και της αναγνώρισης αντικειμένων, οι οποίες του έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950 και είναι απόφοιτος τόσο του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει πάρει το διδακτορικό του στην ανθρώπινη νευροβιολογία από το Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου. Μετά από επταετή μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ (μεταξύ άλλων στο ΜΙΤ), από το 1997 μετακινήθηκε στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής «Μαξ Πλανκ», όπου σήμερα είναι διευθυντής του τμήματος γνωσιακών διαδικασιών. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών «Λεοπολντίνα», ενώ έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ελλάδα / Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου είχε εκφράσει σε πρόσφατες αναρτήσεις του τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πατέρα του, μοιραζόμενος τις δυσκολίες της υγείας που αντιμετώπιζε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Το άρθρο (αναγκαστικά) υπεραπλουστεύει μερικά πράγματα.Μιλάμε για την Γερμανία, ένα κράτος που έχει αρκετά ακριβείς νόμους στο θέμα της προστασίας των ζώων. Οι γερμανικοί νόμοι επιτρέπουν την χρήση ζώων για επιστημονικά πειράματα, μέσα σε ένα πολύ στενά προκαθορισμένο νομικό πλαίσιο και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.Πριν αρχίσει λοιπόν ο καθένας να αραδιάζει την ηθική του και την προσωπική του ηθικοθρησκευτικοκοινωνική κοσμοθεωρία, πρέπει να ξεκαθαριστεί ένα πράγμα: Έχει παραβεί ο συγκεκριμένος επιστήμονας τον συγκεκριμένο γερμανικό νόμο, ναι ή όχι;Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτόματη. Γι' αυτό άλλωστε ασχολούνται τα γερμανικά δικαστήρια.Πριν λοιπόν αρχίσουμε να διατρανώνουμε τις προσωπικές μας ηθικές πεποιθήσεις γύρω από το θέμα των πειραματόζωων, ας δούμε αν αυτός ο κύριος έχει παραβεί τον γερμανικό νόμο. Είτε αυτός ο νόμος αφορά τα πειραματόζωα, είτε αφορά το αν πέρασε με κόκκινο στα φανάρια.Το αν παρανόμησε δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με το ηθικό ερώτημα περί πειραματόζωων. Αν τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι καταπάτησε τον νόμο, είναι εντελώς αδιάφορο το τι πιστεύεις εσύ για τα πειραματόζωα.Το θεωρώ ΥΠΟΠΤΟ να στέλνει γράμματα συμπαράστασης η "επιστημονική κοινότητα" και να μιλάει για φίμωση. Τι υπονοούν; Οτι ο γερμανικός νόμος φιμώνει; (αν φιμώνει, γιατί δεν μίλαγε κανένας τόσα χρόνια; ). Η μήπως υπονοούν ότι ο γερμανικός νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται; Ελλάδα το περάσατε ρε μάγκες; Που τους νόμους τους έχουμε διακοσμητικούς, χωρίς να τους εφαρμόζουμε;Συμπέρασμα: Ας δούμε πρώτα, αν αυτά που έκανε ο συγκεκριμένος κύριος είναι νόμιμα. Μετά μπορούμε να δούμε αν είναι και ηθικά.Υ.Γ. Το Max Plank είναι το πιο έγκυρο επιστημονικό ίδρυμα της Γερμανίας. Προφανώς με άριστους δικηγόρους. Αν ο ίδιος ο εργοδότης του απομάκρυνε αυτόν τον κύριο από τα καθήκοντα του, κάτι βρωμάει (νομικά μιλώντας) στην ιστορία.Το Max Plank είναι τόσο μεγάλο και τόσο έγκυρο, που δεν φοβάται μερικούς ακτιβιστές ζωόφιλους. Φοβάται όμως (και καλά κάνει) τα γερμανικά δικαστήρια.Η απομάκρυνση ενός επιστήμονα από τα καθήκοντα του είναι πολύ σαφές σημάδι.
Δυο σημεία στο σχολιο σας μου φαίνονται κάπως αμφιλεγόμενα1. Μπορεί και καλά κάνει το ίδρυμα να φοβάται τα Γερμανικά δικαστήρια, το τεκμήριο της αθωότητας το θίγει παραπάνω το άρθρο ως έναν από τους λόγους που η επιστημονική κοινότητα προσφέρει στηριξη στον συγκεκριμένο επιστήμονα.2. Νομίζω ότι υποτιμάτε την πίεση που ασκεί η κοινή γνώμη στην χρηματοδότηση του ιδρύματος εφόσον αυτή εξαρτάται από ιδιωτικές εταιρίες ή το δημόσιο (δηλ. τους πολιτικούς)
Δυστυχώς, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.Υποθέτω (χωρίς να μπορώ να ξέρω σίγουρα) ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας ακολουθούσε πρακτικές για τα πειράματα του, που είναι παράνομες σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο.Αν συνέβαινε αυτό, τότε ο εργοδότης του - δηλαδή το Max Planck Institut - είναι συνυπεύθυνο ενώπιον του νόμου. Δεν μπορεί κοτζαμ εγκυρότατο επιστημονικό ίδρυμα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι κάνουν οι υπάλληλοι του.Και αν αποδειχτεί ότι ένας επιστήμονας κάνει παράνομα πειράματα, τότε ο δικαστής θα ρωτήσει το Max Planck "ήξερες τόσα χρόνια και δεν μίλαγες;"Η απομάκρυνση ΠΡΙΝ την δίκη, δείχνει ακριβώς αυτό. Στην δίκη το Max Planck θα μπορεί να ισχυριστεί "μόλις έμαθα για την παρανομία, τον απομάκρυνα".Απομάκρυνση από τα πειράματα δεν σημαίνει απόλυση. Ο τύπος είναι ακόμα υπάλληλος του ιδρύματος. Μόνο που δεν του επιτρέπουν να κάνει πειράματα που (πιθανώς) έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο.Σαν εργοδότης, το Max Planck δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι ποινικό δικαστήριο, εργοδότης είναι. Μπορεί να απομακρύνει τον υπάλληλο του από μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα, όπως κάνει ο κάθε εργοδότης. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ενοχή ούτε αθωότητα.Τώρα για την κοινή γνώμη είναι μεγάλη ιστορία. Δυστυχώς, η γερμανική κοινή γνώμη κοιμάται (όρθια). Το θέμα με τα παράνομα πειράματα δεν είναι ούτε στα ψιλά των γερμανικών ΜΜΕ (μια αναζήτηση στο γκουγκλ θα σας πείσει).Μακάρι να είχαν ξεσηκωθεί όλοι εναντίον των πειραμάτων πάνω σε ζώα, αλλά δυστυχώς δεν.
Δεν κάνει πειράματα για σαμπουάν σε ζώα.Όσο να το θεωρούν ηθικά βάρβαρο και ανήθικο για τα ζώα, μάλλον οι ερευνητές γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν και αυτούς που έχουν, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.Εκτός κι οι ακτιβιστές δεν έχουν πάρει ποτέ αντιβίωση .
Ανέκαθεν ιστορικά οι γιατροί-ερευνητές ΠΑΝΤΑ, ΠΡΩΤΑ προσπαθούσαν να δουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους σε πειραματόζωα και μετά έκαναν εφαρμογή σε άνθρωπο.Μπορεί να είναι σκληρό αυτό πράγματι για τα ζώα, αλλά γίνεται αποδεκτό λογικά να θυσιάζεται ένα ζώο αντί ένας άνθρωπος.Αν δε δεν είστε βήγκαν, έπρεπε να έχετε το ίδιο συναίσθημα λύπησης όταν μαγειρεύετε κρέας στο σπίτι.
Για όποιον ενδιαφέρεται απέχω απο κρέας, γαλακτοκομικά κ.τ.λ. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία 60.000 γιατροί προσυπογράφουν λες και θα μπορούσαν να γνωρίζουν ξεχωριστά τι συμβαίνει σε κάθε εργαστήριο
car der ine 23:06'Ωραία, είστε προφανώς βήγκαν και δικαίωμά σας.Αν χρειαστείτε εσείς ή συγγενικό σας πρόσωπο μια αντιβίωση που πρώτα δοκιμάστηκε 99 % σε πειραματόζωα, θα την παίρνατε ή θα πηγαίνατε σε Μάνη ή Ψηλορείτη για βότανα και καθαρό αέρα ;
Σε κάθε ερευνητικό ίδρυμα, πολύ περισσότερο σ'ένα Max Planck, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που καθορίζουν και περιορίζουν τα πειράματα που μπορεί να πραγματοποιηθούν, ελαχιστοποιώντας, σχεδόν εκμηδενίζοντας, το πόνο και την κακομεταχείριση των πειραματόζωων. Αν δε τα πειράματα γίνονται σε μεγάλα θηλαστικά, όπως πίθηκοι κλπ, τα πειραματόζωα μετά τη διεκπεραίωση των πειραμάτων "συνταξιοδοτούνται" σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης για το υπόλοιπο της ζωης τους.
car der ine Από το πλικτολογιο πολοί είναι VeganΒέβαια και τις ντομάτες που τρώτε της ψεκάζουν για τις βρομούσες, τις πατάτες για δορυφόρους, τα μαρούλια για γυμνοσάλιαγκες.Αλλά αυτά δεν έχουν αξία μια και δεν είναι θηλαστικά ή εκτός από Vegan είστε και τροφοσυλλέκτης και ζείτε με ρίζες, μανιτάρια και γκόρτσα αυτή την εποχή. Αν όμως έχετε λοίμωξη δεν νομίζω πως θα απέχετε από την δυτική ιατρική.
annibas 09.531.Μπορεί να είσαι εσύ ο Τζακ ο αντεροβγάλτης και εγώ να κάθομαι και συζητάω μαζί σου. Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε πίσω από το πληκτρολόγιο εσύ λες αλήθεια και εγω ψέμματα. Καλώς όρισες στον κόσμο του Ινερνετ.2. Επειδή υπάρχει παντού πόνος και δυστυχία σε παιδιά ή ζώα δεν συνεπάγεται ότι αν συμβαίνει μπροστά μου σε ένα παιδί ή ένα ζώο θα αδιαφορήσω.3. Αν πραγματοποιήσεις αυτά που γράφεις δηλαδή αν κακοποιήσεις ένα ζώο τότε εσύ θα διώκεσαι ποινικά. Η ανθρωπότητα εξελίσσεται και θα εξελίσσεται έχει καινούργιους νόμους και καλό είναι να το πάρεις χαμπάρι