Σεξουαλική παρενόχληση στη Θεσσαλονίκη: Ποια στάση αποφεύγουν και ποιους δρόμους «φοβούνται» οι γυναίκες

Σεξουαλική παρενόχληση στη Θεσσαλονίκη: Ποια στάση αποφεύγουν και ποιους δρόμους «φοβούνται» οι γυναίκες Facebook Twitter
10

Γυναίκες στη Θεσσαλονίκη θεωρούν πιο επίφοβη για σεξουαλική παρενόχληση τη στάση Κολόμβου ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν κυρίως τις βραδινές ώρες, δρόμους στο Βαρδάρη και την Ροτόντα, το πανεπιστημιακό campus αλλά και την παραλιακή.

Αυτό αποκαλύπτεται στη διπλωματική εργασία των φοιτητριών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Μαρίας Παπαδημητρίου και Μαρίας Σάσσαλου με θέμα «Ανοιχτοί χώροι και 'χωρικές αδικίες': η σεξουαλική παρενόχληση στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης», η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Η μελέτη που αποτελεί τη βάση της διπλωματικής τους και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019, έχει ως στόχο «να αναδείξει τη σεξιστική βία που δύσκολα έχει χωρική αναφορά και υποτιμάται», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι δύο φοιτήτριες, οι οποίες βασίστηκαν σε δείγμα 200 ερωτώμενων.

«Είναι ενδεικτικό ότι δρόμοι όπως η Δωδεκανήσου, ή η Γιαννιτσών, θεωρούνται εξίσου επικίνδυνοι για σεξουαλική παρενόχληση και το πρωί, αν και γενικότερα ο φωτισμός επηρεάζει την αίσθηση ασφάλειας. Φόβο δημιουργούν και διάφορα σημεία σε εργοτάξια του μετρό, που είναι ιδιαίτερα ψηλά και από τις δύο πλευρές και δεν φωτίζονται επαρκώς» ανέφεραν οι φοιτήτριες.

Επισήμαναν μάλιστα, ότι η αστική ασφάλεια ή ο φόβος στο δημόσιο χώρο, καθορίζουν τις βραδινές διαδρομές των γυναικών, οι οποίες επιλέγουν για μεταφορά το ταξί ως ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο και αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόνες με τα πόδια το βράδυ.

«Οι εμπειρίες των ανδρών και των γυναικών μέσα σ' ένα δημόσιο χώρο είναι εντελώς διαφορετικές. Σκεφτείτε για παράδειγμα, ότι τα αγόρια μπορεί να παίζουν συνέχεια έξω, σε αντίθεση με τα κορίτσια» τόνισαν οι ερευνήτριες, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στις οδούς, κυριαρχούν τα ανδρικά ονόματα.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα «βαθιάς πολιτισμικής αλλαγής που περνάει μέσα από την εκπαίδευση», ενώ ομιλήτριες ήταν και η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων, Φωτεινή Κούβελα, και η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Σάσα Λαδά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δεν γνωρίζω πώς θα είναι η έρευνα όταν ολοκληρωθεί και σε τι συμπεράσματα θα καταλήξει, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη δημογραφική αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή πχ γύρω από τη Ροτοντα έχει γίνει πολύ "περίεργη" το τελευταίο διάστημα. Όσοι ζουν Θεσσαλονίκη, ξέρουν τι εννοώ.
Αγαπητε μου πέρα από την αριστεριστών που πουλάει στις ΜΚΟ και στο προσφυγικό η κυβέρνηση δεν την πουλάει πουθενά αλλού. Η οικονομική της και κοινωνική της πολιτική είναι κάργα δεξιά. Αμφιβάλλω μάλιστα αν θα ειχαμε λιγοτερα μεταναστευτικά κύματα με κυβέρνηση δεξιας στροφής καθώς οι αποφάσεις δεν ορίζονται από την κυβέρνηση αλλά από άλλες επιτροπες- δυνατές οικονομικά χώρες απλώς δεν θα είχαν τόση υποστηρίξη αυτοί οι άνθρωποι. Για πληροφόρηση σου δύο φορές έχω δεχτεί κανονική σεξουαλική παρενόχληση και ήταν από Ελληνες νεους που αν τους έβλεπες θα τους καμαρωνες.
... "τόνισαν οι ερευνήτριες, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στις οδούς, κυριαρχούν τα ανδρικά ονόματα." Δηλαδή αν η οδός έχει γυναικείο όνομα είναι ασφαλής! Ότι νά'ναι...Όσο αφορά την επικινδυνότητα κάποιων δρόμων υπάρχουν πολλές υπερβολές. Είναι δυνατόν η παραλιακή της Θεσσαλονίκης να είναι επικίνδυνο σημείο; Το ίδιο ασφαλής είναι και η Δωδεκανήσου, υπάρχει εκεί και το Αστυνομικό Τμήμα.Η Γιαννιτσών είναι επικίνδυνη μόνο την νύχτα. Το βράδυ κάνουν πιάτσα διάφοροι και διάφορες και γεμίζει Πακιστανούς κτλ, αλλά τι γυρεύει μία φοιτήτρια τα βράδια στην Γιαννιτσών;Το Βαρδάρι (και όχι 'Βαρδάρη') θεωρείται τα βράδια σχετικά επικίνδυνη περιοχή εδώ και 50 χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο.Προσωπικά θεωρώ επικίνδυνα τα σημεία κοντά στο Πανεπιστήμιο και τα δαιδαλώδη στενάκια της Άνω Πόλης.Πάντως ένα παλιό Σαλονικιώτικο ρητό λέει: "όταν πέσει η νύχτα όποιος κυκλοφορεί στα στενά του Βαρδαρίου, είτε άντρας είτε γυναίκα, κάτι ψάχνει"
Δηλαδή άμα ήσουν δικαστής και σου έλεγε ο βιαστής: {Μα κύριε δικαστα, η γυναίκα κυκλοφορούσε νύχτα στα στενά του Βαρδαρίου, άρα έψαχνε για σεξ.} , θα τον αθωωνες; {Τι γυρεύει μία φοιτήτρια τα βράδια στην Γιαννιτσών;} Ότι γουστάρει γυρεύει.
Ναι μωρέ εκεί πέρα δεν κατοικούν άνθρωποι. Μόνο δράκοι και μάγισσες. Δεν μένουν ολοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κέντρο και ανατολικά.Μιλάει για τη στάση Κολόμβου που ιδιαίτερα τη νύχτα επειδή είναι η Βαλαωρίτου πολλές κοπέλες περιμένουν το λεωφορείο εκεί. Θα προσθέσω και τη στάση Αντιγονιδών. Που το τι έχουμε ακούσει σε αυτές τις στάσεις οι γυναίκες...
Εδώ που τα λέμε οι περισσότεροι από αυτούς τους δρόμους είναι πολύ επικίνδυνοι ακομα και για τους άνδρες. Δυστυχώς η σεξουαλικη παρενοχληση είναι το λιγότερο που μπορεί να υποστεί κάποιος όταν τους διασχίζει την λάθος ώρα. Η πρόσφατη τραγωδία στο Φιλοπαππου και τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για τα εγκλήματα του δρόμου καταδεικνυουν το μέγεθος του προβλήματος.
{Επισήμαναν μάλιστα, ότι η αστική ασφάλεια ή ο φόβος στο δημόσιο χώρο, καθορίζουν τις βραδινές διαδρομές των γυναικών...} Πολύ σωστή η λέξη {καθορίζουν}. Και για να το πούμε πιο γενικά, η τραγική αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η ζωή της γυναίκας προσαρμόζεται στον (όχι απλά {επηρεάζεται από} αλλά {προσαρμόζεται στον} ) φόβο του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης.