Παρελθόν φαίνεται ότι έχει ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών που συνελήφθη τη Δευτέρα από αστυνομικούς για χρηματισμό από φοιτητές με αντάλλαγμα βαθμούς ώστε να περνούν τα μαθήματα του.
Την ίδια στιγμή υπήρχαν καταγγελίες πως ζητούσε και σεξουαλικά ανταλλάγματα, όμως για την ώρα δεν διώκεται ποινικά για αυτό.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης στο παρελθόν είχαν υπάρξει ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος του εν λόγω πανεπιστημιακού που είχαν καταλήξει τον Μάρτιο του 2015 σε έγγραφη επίπληξη.
«Όταν πρέπει τα παιδιά να έρθουν να καταθέσουν, δεν εμφανίζονται» πρόσθεσε ο κ. Χασάπης επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί τότε έγινε μόνο έγγραφη επίπληξη.
Η υπόθεση με τον συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μετά από έγγραφο που έστειλε τον Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Το Μάιο ήρθαν εδώ από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ και πήραν στοIχεία» είπε ο κ. Χασάπης στο Real FM Θεσσαλονίκης.
«Θέλω να πιστεύω ότι η υπόθεση θα κλείσει. Αν ευσταθούν οι κατηγορίες, τότε θα πρέπει να του επιβληθεί η αυστηρότερη τιμωρία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης ο κ. Χασάπης είπε ότι ο συλληφθείς κατηγορείται ότι «έστελνε παιδιά που δυσκολεύονταν σε κάποιο "φροντιστήριο". Και εκεί αφού πλήρωναν περνούσαν τα μαθήματα.
Το 2015 έλεγαν ότι ίδιος ζητούσε χρήματα και δεν μιλούσαν για «φροντιστήριο» ενώ για τις καταγγελίες ότι ζητούσε και σεξ από φοιτήτριες ο κ. Χασάπης αρκέστηκε στο ότι τις έχει ακούσει αλλά δεν έχει κάτι συγκεκριμένο.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη οι φοιτητές είτε έδιναν χρήματα για να περνούν μαθήματα είτε τα υποχρεώνονταν να κάνουν πρακτική άσκηση χωρίς αμοιβή σε συγκεκριμένα γραφεία.
«Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κατηγορείται για κακούργημα και αν τελεσιδικήσει η καταδίκη του, τότε θα πρέπει να απολυθεί από το υπ. Παιδείας» κατέληξε ο κ. Χασάπης.
Ζητούσε και σεξουαλικά ανταλλάγματα
Δεν λείπουν οι καταγγελίες από φοιτήτριες σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε ως αντάλλαγμα να συνάψουν ερωτικές σχέσεις μαζί του για να τους περάσει στα μαθήματα. Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ η αστυνομία έχει στα χέρια της ακουστικό υλικό από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και συνεχίζει τις έρευνες για την υπόθεση.
Ήδη από το 2012 πάντως υπήρχαν αναφορές για φακελάκια για τον συγκεκριμένο καθηγητή με ανώνυμη καταγγελία στο edosafakelaki.org.
Εκεί φοιτητής ανέφερε ότι όταν βρισκόταν στο τέταρτο έτος της σχολής δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο γιατί δεν πέρασε το μάθημα του συγκεκριμένου καθηγητή.
Όπως αναφέρει στην καταγγελία του σε κάθε εξεταστική το έδινε και δεν μπορούσε να το περάσει με τίποτα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει πτυχίο. Ζήτησε αναβαθμολόγηση του γραπτού του χωρίς αποτέλεσμα, με τον καθηγητή να του λέει θρασύτατα πως ό,τι και να κάνει θα κόβεται. Μετά από πέντε χρόνια λοιπόν κατάφερε να περάσει το μάθημα και να πάρει πτυχίο, αφού πρώτα έδωσε στον καθηγητή του φακελάκι με. 1.200 ευρώ.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σερρών ,όπως και οι δυο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου που συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, κατηγορούμενοι για εμπλοκή σε υποθέσεις δωροληψίας εις βάρος σπουδαστών του Ιδρύματος.
Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης τους απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή.
Η δίωξη εις βάρος του καθηγητή αφορά τις πράξεις της δωροληψίας και του εκβιασμού, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του διώκονται για άμεση συνέργεια σε δωροληψία. Οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή και μέχρι τότε παραμένουν σε καθεστώς κράτησης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ο καθηγητής κατηγορείται ότι παρέπεμπε σπουδαστές του στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του για να περάσουν τα μαθήματά του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επρόκειτο για σπουδαστές τους οποίους "έκοβε" στις εξετάσεις και προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους εκείνοι απευθύνονταν πράγματι στο φροντιστήριο, όπου καλούνταν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνονταν από 250 έως 400 ευρώ και τα οποία υποτίθεται ότι αφορούσαν σε δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων.
Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, χωρίς να παρακολουθήσουν καν τα φροντιστηριακά μαθήματα οι σπουδαστές πετύχαιναν στη συνέχεια στις εξετάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος καθηγητής τους υποχρέωνε να προσφέρουν πρακτική άσκηση σε επαγγελματικό γραφείο και ως αντάλλαγμα τους περνούσε στα μαθήματα. Στο πλαίσιο της έρευνας των ανακριτικών αρχών δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και ευθύνες εναντίον άλλων προσώπων που τυχόν εμπλέκονται.
σχόλια