Περσέας: Αυτό είναι το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για όλη την Ελλάδα - Τι αλλάζει στην αστυνόμευση

Περσέας: Αυτό είναι το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για όλη την Ελλάδα - Τι αλλάζει στην αστυνόμευση Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Νέο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Περσέας» βάζει σε εφαρμογή η ΕΛ,ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό περιλαμβάνει εποχούμενες περιπολίες σε κάθε δήμο της χώρας και συνεχή εμφανή παρουσία αστυνομικών, όλο το 24ωρο, με έμφαση στις περιοχές με αυξημένα προβλήματα.

Ο νέος, φιλόδοξος επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο δρόμο, την αναβάθμιση της ανταπόκρισης των αστυνομικών υπηρεσιών στις ανάγκες και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, σε όλη την επικράτεια.

Το νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης «βαφτίστηκε» συμβολικά με το όνομα του ήρωα της αρχαιότητας Περσέα («Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.») και σημαίνει «Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης», ενώ εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Αρχηγό, αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο και την παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροποπυλου, καθώς και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ο σχεδιασμός εκπονήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, με εντολή του αρχηγού κ. Ανδρικόπουλου, ενώ αποτελείται από 58 επιμέρους σχέδια, προσαρμοσμένα σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της επικράτειας ξεχωριστά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ενώ έχουν οριστεί αξιωματικοί για την εποπτεία και τον έλεγχο της εφαρμογής του, σε συνολικά 322 γεωγραφικούς τομείς όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.

Οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» είναι:

- εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου

 - κανένας Δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων Δήμων)

 - συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για το σχεδιασμό των 58 επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων που συνθέτουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ελήφθησαν υπόψη, συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανάλογα:

• οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής,

• τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα,

• η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων,

• το οδικό δίκτυο και η συχνότητα εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων,

• η ύπαρξη ή μη χρόνιων καταστάσεων που επιβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές,

• το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα,

• ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε περιοχής (νησιωτική, τουριστική, ορεινή, παραμεθόριος κ.λπ.) και γενικά

• κάθε στοιχείο, το οποίο κρίθηκε χρήσιμο να συμβάλλει στην πλέον πρόσφορη και ορθολογική επιλογή.

Τα 58 επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές της χώρας.

Τη σημερινή παρουσίαση του «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρακολούθησαν εκτός από την υπουργό και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και η λοιπή φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM
Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Διαρκής εμφανής αστυνόμευση παντού και όλο το 24ωρο. Μάλιστα. Στα αστικά μη υποστελεχωμένα Α.Τ. ναι και στις πόλεις που είναι έδρες Νομού (καθώς εκεί βρίσκεται πάντα η Αστυνομική Διεύθυνση όπου υπηρετούν και οι περισσότεροι). Πάρτε όμως και ρωτήστε έναν αστυνομικό Αστ. Τμήματος ή Σταθμού σε μικρή πόλη ή χωριό του υπόλοιπου Νομού να δούμε τι θα σας πει. Θα γελάσει πρώτα πρώτα. Θα ήθελα να δω στα μέρη μου τι θα λέγανε. Πχ στον έναν Δήμο καταγωγής μου που αποτελείται από δύο Δημοτικές Ενότητες, η μία (στην οποία και η έδρα του Δήμου) με μόνιμο πληθυσμό 8.500 κατοίκους που τριπλασιάζεται καλοκαίρι, αρκετά μεγάλη επικράτεια, 20-25 χωριά περίπου, μερικά τουριστικά παράλια, Εθνική Οδό να την διασχίζει και με εμπόριο ναρκωτικών (ευτυχώς διαρκώς πιάνουν άτομα) και νεανική αρκετά οδηγική παραβατικότητα διαθέτει ένα Α.Τ. με ΕΝΑ περιπολικό και 5-6 αστυνομικούς. Τι να πρωτοκάνουν αυτοί? Ούτε σωστή βάρδια δεν προκύπτει. Και ζητάνε διαρκώς ενίσχυση τόση ώστε να είναι σε θέση να βρίσκονται στον δρόμο ΔΥΟ περιπολικά ταυτόχρονα. Για σοβαρά περιστατικά εξαρτιόνται απ τα κεντρικά, 50 χλμ μακρυά. Μέχρι και οδικά μπλόκα καθώς η Τροχαία από εκεί δεν χαρίζει μιας και δεν παραξέρει τους ντόπιους. Βέβαια αυτό είναι θέμα Διοικητή εδώ που τα λέμε. Στην άλλη (τουριστικότατη όμως, Τοπ στην Ελλάδα) Δ.Ε. 4500 κατοίκων υπάρχει Τμήμα με 2 οχήματα και παραπάνω προσωπικό (10-12 άτομα και όντως χρειάζονται), είναι κάπως πιο οκ εκεί, μικρότερη επικράτεια κτλπ. Θα υποβαθμιστεί σε Αστυν. Σταθμό. Βρείτε λογική. Και όχι το να πάνε στο προηγούμενο. Τμήμα που ανέφερα (στο πνεύμα του "κάθε καλλικρατικός Δήμος και ένα Τμήμα") δεν έχει νόημα γιατί θα έμενε το τουριστικότατο μέρος με ελάχιστο προσωπικό μετά. Στον άλλον Δήμο μου το χωριό μου ανήκει σε μία Δ.Ε. 3500 κατοίκων με έναν απλό Σταθμό 2-3 αστυνομικών και ένα όχημα (δηλαδή 1 άτομο φέρνει λίγο γύρα, πρέπει βλέπετε και στο Σταθμό να κάθεται) και την νύχτα παραμένει κλειστό. Δεν έχει νόημα η ενίσχυση λένε. Βλακείες. Τουλάχιστον λόγω νέας ανακατασκευασμενης Εθνικής Οδού η έδρα είναι πια 20 λεπτά μόνο μακρυά οπότε η αλήθεια είναι έρχονται γρήγορα και νύχτα περιπολούν λίγο λόγω κλειστού Σταθμού. Λίγο πολύ οι περισσότερες επαρχίες έτσι. Δεν είναι τραγικά, μπορώ να πω καλύτερη παρουσία απ ότι κάποτε αλλά θέλει βελτίωση. Πάντως οι Κινητές Αστυν. Μονάδες εως τώρα ήταν θετικό εγχείρημα. Ο Περσέας δύσκολα να εφαρμοστεί δηλαδή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα Ελληνοαλβανικά σύνορα τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης είναι διαχρονικά αποδυναμωμένα. Στα μικρά νησιά είτε δεν υπάρχει είτε μικρότατη δύναμη. Και γενικά: ας αποσπαστούν και μερικοί απ τις Διευθύνσεις, σε μικρότερα μέρη εντός Νομού. Έχεις 300 αστυνομικούς στην νομαρχιακή πρωτευουσα μαζεμενους ενώ στα μικρά μέρη δεν βγαίνει η βαρδια. Δύσκολο δηλαδή 20 άτομα να μοιράζονταν στα μέρη αυτά...
Α, ναι μπράβο παιδιά! Αυτό που μας έλειπε είναι περισσότεροι μπάτσοι! Έχουν αφήσει τους τοξικοεξαρτημένους στη μοίρα τους και τους μεταφέρουν μια εδώ μια εκεί στο κέντρο αναλογα με το που κανονίζουν να είναι οι πιάτσες. Έχουν αφήσει τους ρομά στη μοίρα τους και τους αφήνουν ως μόνη διέξοδο το οργανωμένο έγκλημα. Οι μετανάστες βιώνουν καθημερινά τι σημαίνει να είσαι παράνομος, να αφήνεσαι στα χέρια του κάθε μαφιοζοαφεντικού γιατί δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τα ένσημα για να είσαι "νόμιμος". Αντί να υπάρχει ένα σχέδιο για το τι θα γίνει ΓΙΑ αυτούς τους ανθρώπους, για το πώς θα ενταχθούν και πως θα ζήσουν με αξιοπρέπεια, καταστρώνονται σχέδια για τι θα γίνει ΜΕ αυτούς. Αυτό δεν είναι πολιτική σοβαρού κράτους που βλέπει μπροστά, είναι για κλάμματα.