Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο όλων τον πολιτισμό μας, αλλά σπάμε ρεκόρ στο κακό μάτι

Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο όλων τον πολιτισμό μας, αλλά σπάμε ρεκόρ στο κακό μάτι Facebook Twitter
12

Τις πολιτιστικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής σε πολλά ζητήματα και το πόσο διαφορετικά οι κουλτούρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα καταγράφει έρευνα της Pew Research με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Έλληνες,

Έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμα και την περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%. Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.

Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εμφανίζονται πιο ανεκτικοί απέναντι στους Εβραίους. Σχεδόν το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στη Γερμανία, που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, το ποσοστό βρίσκεται στο 69%. Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής 37% κατέγραψαν οι ερευνητές στην Βοσνία, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.

Διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής υπάρχουν μεταξύ των χωρών και στην αξιολόγηση των πολιτισμών. Το 89% των Ελλήνων για παράδειγμα είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Χάσμα παρατηρείται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% βλέπουν τον γάμο θετικά. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία με 77%, η Τσεχία με 65%. Αντίθετα οι Πολωνοί απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι Ρουμάνοι κατά 76% και οι Ρώσοι κατά 80%.

Στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας οι διαφορές είναι μικρότερες μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του διαχωρισμού καταγράφουν οι ερευνητές του κέντρου Pew σε Σουηδία και Φινλανδία με 80% και 77% αντίστοιχα. Σχεδόν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη θεωρούν θετικό τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Αναποφάσιστοι στο ζήτημα αυτό εμφανίζονται κυρίως οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Βούλγαροι με 50%. Αντίθετα χώρες όπως η Γεωργία και η Αρμενία θεωρούν σε ποσοστό 52% και 59% αντίστοιχα ότι ορθώς το κράτος στηρίζει τη θρησκεία.

Η έκθεση των αμερικανών ερευνητών επιβεβαιώνει ότι μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης υπάρχει ένα ιδεολογικό χάσμα. Παράλληλα όμως διαπιστώνουν διαφορές και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών στα επίμαχα ζητήματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μεταφυσικές πεποιθήσεις των Ελλήνων όπως καταγράφονται στην έρευνα της Pew Research καθώς το 59% πιστεύει στη μοίρα, το 66% στο κακό μάτι (αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη) και το 20% στη μετενσάρκωση.

Οι Έλληνες διατηρούν ακόμη μια πρωτιά στην έρευνα καθώς σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός με τους δεύτερους Ρώσους να βρίσκονται σε απόσταση (75%)

Επίσης οι Έλληνες σε ποσοστό 74%  πιστεύουν ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται ενώ το 52% δηλώνει ότι θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση

Ελλάδα
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλιμος: Συνεχείς αλλά άκαρπες οι καταγγελίες για τον καθηγητή που ασελγούσε σε μαθήτρια - «Τον κάλυπταν»

Ελλάδα / Άλιμος: Συνεχείς αλλά άκαρπες οι καταγγελίες για τον καθηγητή που ασελγούσε σε μαθήτρια - «Τον κάλυπταν»

«Της έδωσα μόνο ένα φιλί στο λαιμό και την άγγιξα στο πόδι και εφόσον εκείνη το ήθελε» ανέφερε - Οι προσπάθειες γονέων και κηδεμόνων να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Στο εδώλιο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ελλάδα / Στο Εφετείο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως, επτά εκ των οποίων σε ισόβια κάθειρξη και πολυετείς ποινές, και οι υπόλοιποι σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Εδώ υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα ήταν μεντεσές του "σιδηρού παραπετάσματος" κι ότι για την οξεία εθνοπληξία φταίει ο Μαρξ. Το ότι το 93% πιστεύει στην ανωτερότητα του "ελληνικού πολιτισμού" είναι το εντυπωσιακό;
Ευελπιστώ να μην έχει κανείς έκπληξη για το γεγονός ότι οι Έλληνες πιστεύουν στον θεό και στο κακό μάτι. Η πίστη, σε αντίθεση με τη λογική, είναι θεμελιακό κομμάτι της ταυτότητάς μας.Γι’ αυτό είμαστε η μοναδική χώρα που ακόμα υπάρχουν κομμουνιστές αριστεροί ή αναρχικοί αριστεροί επιπέδου ισπανικός εμφύλιος, με ανθρώπους που πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον «γιατί έτσι». Γι’ αυτό ο Αντρέας έχει ακόμα οπαδούς ενώ οι σημιτικοί ντρέπονται να φανούν.Έχει να κάνει με τον επί αιώνες –και ας γελάμε σήμερα- τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας. Ενώ η Δύση προχώρησε στην αποδοχή της αριστοτέλειας επιστήμης εμείς εδώ είχαμε τους παλαμιστές οι οποίοι ήταν υπέρ μιας πιο εσωτερικευμένης αντίληψης της πραγματικότητας. Το θέμα είναι να αποδέχεσαι αυτό που είσαι. Μόνο τότε μπορείς να το βελτιώσεις, αν χρήζει βελτίωσης.Δυστυχώς τα τελευταία 70 χρόνια (από την επιβολή του σιδηρούν παραπετάσματος και εντεύθεν) έχουμε ζήσει με την πεποίθηση ότι έχουμε γείτονες το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Λάθος. Είμαστε ό,τι είμαστε. Αυτό μας κάνει να έχουμε υπέροχη ποίηση και μηδενική βιομηχανία. Διότι δεν αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο λογικά. Αλλά με όρους πίστης.Ο ίδιος είναι ο λόγος που ο Ίψεν δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ορθόδοξος. Ο Ίψεν προερχόταν από ένα θεολογικό περιβάλλον το οποίο είχε την ψευδεπίφαση της γνώσης. Η ορθόδοξη ανάλυση της θρησκειολογίας έχει να κάνει με την πίστη, όχι με τη γνώση. Σήμερα όλα αυτά φαίνονται αστεία αλλά για 1000 και πλέον χρόνια ήταν πολύ σοβαρά.Μέσα στην ακυρότητα της πίστης σε μια εποχή που την απορρίπτει συλλήβδην, ναι το κακό μάτι είναι όντως κάτι αστείο όπως και τα ζώδια, είναι παγκοίνως γνωστό ότι χρειαζόμαστε να πιστεύουμε σε κάτι. Το μειονέκτημά μας είναι και η ελπίδα μου για το μέλλον.ΥΓ Θα μου άρεσε η γνώμη του Αλιόσα επί του θέματος.
Δεν "χρειαζόμαστε" να πιστεύουμε σε τίποτε μεταφυσικό. Είτε είναι το "μάτι", είτε ο οποιοσδήποτε "θεός". Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σκλαβιά από αυτήν την πεποίθηση. Αυτό είναι σκέτο μειονέκτημα. Χωρίς ελπίδα.
Η θεωρία από την πράξη έχει διαφορά. Και για να είμαι ειλικρινής δεν εμπιστεύομαι και πολύ τις πράξεις των (περισσότερων) συμπατριωτών μου και το δημοκρατικό τους φρόνημα που είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτο και εμφανίζεται ως επί το πλείστον όταν τίθεται θέμα συμφέροντος. Ήταν σαφές αυτό νομίζω.
Βλεποντας το 89% λυπαμαι που δεν υπαρχει ερωτηση στην ερευνα του στυλ "πιστευετε οτι οι ξενοι σας ζηλευουν και θελουν το κακο σας", θα ειχε πολυ γελιο το αποτελεσμα...
Πουθενά στο άρθρο δεν αναφέρεται πάντως, ποια ήταν τα κριτήρια που έθεσε η έρευνα για την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι ο πολιτισμός μιας χώρας ΣΗΜΕΡΑ είναι "ανώτερος".Μπορεί βέβαια να μην έβαλε και καθόλου κριτήρια, με στόχο να βγει συμπέρασμα πόση αυτογνωσία έχουν ή αντίθετα είναι "ψωνισμένοι" οι ερωτώμενοι.Και βγήκαμε πρώτοι.Τώρα, πως γίνεται με τον ανώτερο πολιτισμό μεν, να έχουμε χρεωκοπήσει δε - και φεσωθεί για 3 γενιές -, αυτό είναι ένα ερώτημα...Για πολιτισμένους βλάκες δεν υπήρχε ερώτημα πάντως, αν δεν απατώμαι.