Του ''αφεντικού'' η κόρη

Του ''αφεντικού'' η κόρη Facebook Twitter
2

 

Η κόρη του αφεντικού, μία μικρή μόνιμη γρίπη: αγκαλιάζει το κτήριο, τσουλάει από τα λούκια, χάνεται μεσ’ τις χαραμάδες, τρυπώνει σε βρώμικα γραφεία,  μυρίζει ξινίλα κι απόγνωση.

 

Ο καημός του μπαμπά, ασουλούπωτος, ανάγωγος, άφιλος κι ανασφαλής.

 

Γινάτι και παράπονο της το ‘χε πάντα. Όχι που δεν του βγήκε γιος. Όχι. Αλλά που δεν «πονούσε» την επιχείρηση, τον κόπο, τη ζημιά του.

 

Πότε στα Λονδίνα και τις Αμερικές για σπουδές που δεν τέλειωναν ποτέ, πότε με καβγάδες για το πού θα κατέληγε η «οικογενειακή επιχείρησις», είδε κι απόειδε και κάποτε αποφάσισε να του κάνει το χατίρι.

 

Να αναλάβει ευθύνες, να βγει μπροστά, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να είναι στο «πόδι του», ο άνθρωπος του. Ναι, αλλά... πώς;

 

Για κάμποσο καιρό περιπλανιόταν στην «επιχείρηση», προσπερνώντας τα φαρμακερά σχόλια που υπογράμμιζαν ότι ειδικά τα παιδιά του αφεντικού έπρεπε να ξεκινούν από τα «χαμηλά».

 

Μετά, σιγά – σιγά άρχισε να της αρέσει. Η λέξη. «Αφεντικό». Δεν ήταν δα και τόσο βαρετά, στο άδειο πια κτήριο με τους λιγοστούς εργαζόμενους και την ανάγκη τους.

 

Είχε και γραμματέα! Κάποιον να σηκώνει τα τηλέφωνα για εκείνη, όσο βρισκόταν σε meetingsπου ‘χαν εκκρεμότητες και υποχρεώσεις και μπελάδες. Και κάπου να πρέπει να δώσεις λόγο. Κι αναφορά. Αυτό δεν της άρεσε.

 

Ήταν, όμως, πολύ ωραίο μετά, πολύ μαλακτικό για την τεθλασμένη της αυτοπεποίθηση να εξηγεί αυστηρά και με λίγο παραπανίσιο στόμφο – κάπως αδούλευτο ακόμη, κάπως σε αμηχανία, σαν παιδάκι που μόλις έμαθε ποίημα - , ότι «εδώ, (θεατρική παύση) άμα σας αρέσει! Άμα δεν σας αρέσει, υπάρχουν στρατιές πρόθυμων να σας αντικαταστήσουν! Αυτά είχα να πω!».

 

Το ‘χε μάθει απ’ έξω – νερό. Μαζί με άλλα: για το... "μικρό παχνί" που, όμως, παρέχει ασφάλεια, για το «θα ‘πρεπε να κάνετε το Σταυρό σας, που έχετε κι αυτή τη δουλίτσα και βάζετε λίγα λεφτούλια στην τσέπη σας» και εκείνο το άλλο, το πατρικό «ζόρισε τους. Κι άλλο. Δεν παθαίνουν τίποτα. Κι άμα σου βγάλουν γλώσσα , ξέρεις!»

 

Σκασίλα της η κατάρτιση, σκοτίστηκε για την εμπειρία. Ο μπαμπάς της είχε πει ότι η δουλειά βγαίνει και έτσι. Και με έναν, που λέει ο λόγος.

 

Εκεί ένιωθε κάπως καλύτερα. Κάπως πιο σίγουρη ότι κάνει το σωστό. Ότι δεν έμπλεξε κάπου απ’ όπου - οι βραδινοί εφιάλτες, της θύμιζαν ότι - μπορεί και να μην ξεμπλέξει. Ότι τελικά μπορεί και να μην είναι όλα για όλους. Μπορεί να μην έκανε για «αφεντικό».

 

Πεταγόταν έντρομη απ’ το κρεβάτι, έστρωνε ξανά τα ρούχα της πάνω στην καρέκλα, έβαζε το ένα παπούτσι δίπλα στο άλλο και ξανάπεφτε, πιο ήρεμη. Ξανασηκωνόταν για να ισιώσει το σεντόνι.

 

Και το άλλο πρωί, πάλι χαμένη ανάμεσα σε χαρτάκια, χαρτάκια, χαρτάκια κι αριθμούς, να προσπαθεί να αποφύγει παράπονα, απλήρωτους συνεργάτες, να κοπιάζει να τραμπουκίσει, για να αποκαταστήσει την τάξη, εκεί που η υπερωρία καβαλούσε την αγανάκτηση, (πόσο εύκολο το έκανε να φαίνεται ο μπαμπάς), αλλά να της λείπει ο τόνος και η...εργοδοτική πυγμή (κάπου το είχε ακούσει αυτό), που χωρίζουν τον τσαμπουκά από την υστερία, να απαιτεί τσιρίζοντας τον σεβασμό και μετά να τρέχει πάλι να κρυφτεί. Πίσω απ’ τα χαρτάκια. Και τον μπαμπά.

 

Καμιά φορά θέλει να βάλει τα κλάματα. Δεν δουλεύει πάντα το «διαίρει και βασίλευε», δεν πιάνουν πάντα τα ταχύρρυθμα «της ψυχολογίας του τρόμου στον υπάλληλο» που κρυφάκουγε χρόνια απ’ τον μπαμπά, δεν ωφελεί απαραιτήτως το ψαχούλεμα στα e-mails, στα τηλέφωνα τους, στα συρτάρια, στις επαφές τους στο LinkedIn.

 

Καμιά φορά ονειρεύεται ότι όλα είναι πιο εύκολα. Ακόμη πιο εύκολα. Για εκείνη.

 

Καμιά φορά απελπίζεται που κόλλησε κάπου στη μέση. Ούτε παιδί ούτε ενήλικας. Ούτε «αφεντικό» ούτε εργαζόμενος. Με εξουσία, χωρίς αρμοδιότητες.  Με αρμοδιότητες,  χωρίς τίτλο.

 

Καμίαμα καμία -  φορά, όμως, δεν εύχεται να μη χρειαστεί να αναζητήσει δουλειά και να πέσει πάνω στον εαυτό της ή σε κάτι που να της μοιάζει.

 

Η κόρη του αφεντικού. Μια δυστυχία περιφερόμενη. Από όροφο σε όροφο, από γραφείο σε γραφείο, να πρέπει να δίνει πειστικές απαντήσεις για πράγματα που αγνοεί, να πασχίζει να κάνει το άσπρο μαύρο και απλώς να ελπίζει ότι μια μέρα δεν θα δει τον καημό του μπαμπά να μεγεθύνεται.

 

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
"Καμία – μα καμία - φορά, όμως, δεν εύχεται να μη χρειαστεί να αναζητήσει δουλειά και να πέσει πάνω στον εαυτό της ή σε κάτι που να της μοιάζει." Δυστυχώς όλοι έτσι είναι όμως!