ΟΟΣΑ: Χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα έως το 2050 από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

ΟΟΣΑ: Χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα έως το 2050 από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά φάρμακα, αναμένεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη θνησιμότητα έως το 2050. 

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, εκτιμάται πως από το 2015 έως το 2050, περίπου 70.000 άνθρωποι θα χάσουν συνολικά τη ζωή τους εξαιτίας του φαινομένου. 

Ήδη στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά προσεγγίζει το 38% σημειώνοντας αύξηση 7% από την περίοδο 2005-2015 ενώ, έως το 2030, αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 3%. 

Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 7πλάσιο σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία ή η Νορβηγία, όπου τα κρούσματα ανθεκτικών λοιμώξεων διαμορφώνονται γύρω από το 5%.

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για περιορισμό στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής όπως το τακτικό και σωστό καθαρισμό των χεριών. 

Αν δεν ακολουθηθούν άμεσα αυτές οι οδηγίες, τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ έως το 2050.

Αυτά τα «απλά μέτρα» που, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, δεν κοστίζουν περισσότερο από 2 δολάρια ανά άτομο ετησίως, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 75% αυτών των θανάτων - περίπου 1.200 ζωές στην Ελλάδα, ετησίως. 

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα σε απόλυτους αριθμούς προβλέπεται στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στην Γαλλία. 

Όπως προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά «τρίτης γραμμής» όπως καρβαπενέμες αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και πλέον, οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας όπως οι πολυμιξίνες και οι συνδυαστικές θεραπείες.

Όμως ο Οργανισμός επισημαίνει πως σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα, έχει ήδη καταγραφεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, με «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες» για την δημόσια υγεία. 

Με πληροφορίες από ΟΟΣΑ

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οπως παντα για την χωρα μας αν υπαρχει αρνητικος δεικτης κατακταμε την κορυφη...Οταν υπαρχει κοσμος που παιρνει αντιβιωτικα για ενα απλο κρυολογημα χωρις να ρωτησει κανενα ειναι λογικο οτι θα καταληξουμε εκει. Θα ηταν κωμικο, αν δεν ηταν τραγικο οτι πολλοι απο την παραπανω ομαδα ανθρωπων ειναι και κατα των εμβολιων.
Αυτοί που παίρνουν αντιβιοτικα σαν καραμέλες είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους αντιεμβολιαστες. Οι τελευταίοι κάνουν κακό κυρίως στον εαυτό τους και στα παιδιά τους, ενώ οι πρώτοι διασπειρουν ανθεκτικους μικροοργανισμους σε όλο τον πληθυσμό.