Πανελλήνια κατακραυγή για τη φυλακισμένη καθαρίστρια - Παρέμβαση Εισαγγελέα και σκληρές ανακοινώσεις

Πανελλήνια κατακραυγή για τη φυλακισμένη καθαρίστρια - Παρέμβαση Εισαγγελέα και σκληρές ανακοινώσεις Facebook Twitter
9

Αίτηση αναίρεσης της απόφασης κατέθεσε ο δικηγόρος της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα ετών επειδή παραποίησε το ενδεικτικό του Δημοτικού, αναφέροντας πως είχε τελειώσει την ΣΤ' τάξη και όχι την Ε' τάξη.

Την ίδια στιγμή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε αντίγραφο της απόφασης του Εφετείου προκειμένου να ερευνήσει και η ίδια αν μπορεί να ασκήσει αίτημα αναίρεσης. 

Ακόμη, η Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της αποσταλεί αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο.

Με την κίνηση αυτή ο δικηγόρος της 53χρονης ζητά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο,να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισης της, ποινή που επέβαλε το Εφετείο.  Αυτή τη στιγμή η γυναίκα βρίσκeται στις φυλακές της Θήβας. 

Στο μεταξύ η πρωτοφανούς αυστηρότητας απόφαση της Δικαιοσύνης, ύστερα μάλιστα από δύο δίκες, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κόμματα και φορείς. 

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Την αποφυλάκιση της 53χρονης γυναίκας ζητά με ανακοίνωση του και το ΚΚΕ: Καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό» το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν.

Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της» καταλήγει το ΚΚΕ.

To tweet του Σταύρου Θεοδωράκη:

Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Τερατώδης ποινή που δείχνει την παθογένεια της Δικαιοσύνης 

 «Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και υπογραμμίζει ότι η ποινή είναι «τερατώδης».

Ουδέποτε, συνεχίζει η Ένωση, «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Παράλληλα, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.

Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».

Ακόμη, σημειώνει η Ένωση ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς».

Στις υποθέσεις αυτές, συνεχίζει η Ένωση, «εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου» και προσθέτει:

«Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη.

Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα φουντώνει ο σχολιασμός της υπόθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις ειδησεογραφικές σελίδες.

Από χθες διακινείται ανάμεσα στους χρήστες μια αφίσα που καλεί για την απελευθέρωση της, ενώ, όπως είναι ίσως αναμενόμενο βρίθουν οι συγκρίσεις με άλλες υποθέσεις παραποίησης τίτλων σπουδών που έτυχαν ευνοϊκότερων ποινών.

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό καμερών

Ελλάδα / Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό καμερών

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εφέτης ανακριτής, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζήτησε από τον ΟΣΕ όλο το υλικό για τη φόρτωση και την πορεία και της εμπορικής αμαξοστοιχίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το να βγαινει η εκτελεστικη εξουσια και να ειρωνευεται τη δικαστικη για το ότι εφάρμοσε τον υπάρχοντα νόμο ενώ η ίδια μπορεί να τον αλλάξει είναι συνταγματικός σουρεαλισμός.Αλλά ζουμε στη χώρα που οι γραπτοι νόμοι λίγη σημασία έχουν. Το συναίσθημα μετράει.Ο Σωκράτης ο δόλιος έκατσε να πεθάνει για να υπακούσει στο νόμο αλλά εδώ όλοι ζητάνε αποφυλάκιση... Ο νομοθέτης πρώτος διδάσκει την ανυπακοή στους νόμους...
Ο Σωκράτης δεν πέθανε γιατί υπάκουσε τον νόμο, αλλά για να αποδείξει το παράλογο και το άδικο που μπορεί να εμπεριέχει ο ίδιος ο νόμος.....πόσο δύσκολο είναι να το κατανοήσουμε, ακόμη, αυτό;...
@Γράφων 24.11.2018 | 08:17Θα σου πω κάτι και θα σε παρακαλέσω να μην επιμείνεις. Παρότι δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, οι σπουδές μου (Ελλάδα και Γαλλία), που ολοκλήρωσα πριν αρκετά χρόνια, καθώς και ο επιστημονικός-ανθρωπιστικός-ερευνητικός τομέας που ασχολούμαι, εκτός των άλλων έχει να κάνει άμεσα και έμμεσα και με τους μεγάλους φιλοσοφικούς στοχαστές, έλληνες και ξένους, κάθε εποχής, στους οποίους συγκαταλέγεται και μέγιστος ο Σωκράτης. Οπότε άσε να κρίνουμε, κατέχοντας την γνώση της ανάλυσης επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Εκφράζομαι χωρίς το παραμικρό ίχνος έπαρσης ή υποτίμησης, αλλά της εμπεριστατωμένης γνώσης. Το κείμενο που παρέθεσες δεν είναι σωστό. Οι σύγχρονες αναλύσεις περί της απολογίας του Σωκράτη και του θανάτου του είναι πολύ διαφορετικές. Ο Σωκράτης κακώς καταδικάστηκε και πολύ κακώς στην συνέχεια αποδέχτηκε την ποινή του. Ένας πνευματώδης και έξυπνος άνθρωπος με πολύ λανθασμένη κρίση την συγκεκριμένη στιγμή, όσο αφορά την προσωπική, συγχυτική και σχεδόν εμμονική, αποδοχή της ποινής του (ήταν και 70 χρονών). Ο ίδιος δήλωνε συχνά ότι άκουγε μέσα του μία φωνή που τον εμπόδιζε να πράττει ότι δεν ήταν σωστό, την οποία φωνή ονόμαζε «δαιμόνιο», κοινώς η συνείδηση. Λέγεται πως δυστυχώς το «δαιμόνιο» του δεν τον καθοδήγησε σωστά ή πως σκοπίμως δέχτηκε την ποινή για να αποδείξει το δικαστικό και νομοθετικό λάθος. Σε μεγάλο βαθμό παραμένει αινιγματικό το γεγονός για το πως, ένας τόσο αντισυμβατικός άνθρωπος, δέχτηκε τόσο συμβατικά τον θάνατο του.Η «Σωκρατική μέθοδος», κυρίως ο Σωκρατικός τρόπος ερωτήσεων, έχει χρησιμοποιηθεί και στην ψυχοθεραπεία (κυρίως στη Γνωστική, την Αντλεριανή και το Reality Therapy) για διευκρινίσεις, αλλά και για να κοιτάξει βαθιά μέσα του ο θεραπευόμενος ή να εξερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους δράσης.σ.σ.: Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο, όμως, υπήρξε η αντιζηλία του με **σημαντικούς άνδρες της εποχής**.Υ.Γ.: Αναλύοντας, με σημερινά -και όχι μόνο-, δικολαβικά και εγκληματολογικά δεδομένα το κατηγορητήριο, ξεκάθαρα μπορούμε να αναφερθούμε σε δικαστική πλάνη και οπωσδήποτε στο κενό του νόμου στον οποίο νόμο εμπλέκονται και τα Θεία... Εκτός της δικαστικής πλάνης, σύγχρονοι διεθνείς εγκληματολόγοι-αναλυτές, πολλάκις έχουν αποφανθεί πως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν νοθευμένη.
Με όλο τον σεβασμό τόσο σε εσένα όσο και στις σπουδές σου θα σου πω ότι τα περισσότερα που γράφεις στο σχόλιό σου όντως ισχύουν.Όλα εκτός από την κρίση του "γιατί". Η απάντηση βρίσκεται στον ίδιο τον Σωκράτη. "Προτιμώ να αδικούμαι παρά να αδικώ" και "δίκαιος δεν είναι αυτός που δεν αδικεί αλλά αυτός που μπορεί να αδικήσει και δεν αδικεί".
Πάντως όλες οι κυβερνήσεις τα έχουν βάλει με τις καθαρίστριες. Από αυτές που διέδιδαν τα κανάλια ότι έπαιρναν 3000 ευρώ μέχρι εκείνες που χρειάζονται πτυχίο Ιατρικής (το λιγότερο) για να καθαρίσουν μια σκάλα. Ωστόσο, ας αφήσουμε ελεύθερους κάτι εφοριακούς που διέγραφαν χρέη εκατομμυρίων και έχτιζαν βίλες ζημιώνοντας το δημόσιο και κάτι δήθεν πτυχιούχους που είχαν βγάλει δημοτικό και ήταν διευθυντές νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε πια σαν χώρα;