Αίτηση αναίρεσης της απόφασης κατέθεσε ο δικηγόρος της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα ετών επειδή παραποίησε το ενδεικτικό του Δημοτικού, αναφέροντας πως είχε τελειώσει την ΣΤ' τάξη και όχι την Ε' τάξη.
Την ίδια στιγμή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε αντίγραφο της απόφασης του Εφετείου προκειμένου να ερευνήσει και η ίδια αν μπορεί να ασκήσει αίτημα αναίρεσης.
Ακόμη, η Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της αποσταλεί αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο.
Με την κίνηση αυτή ο δικηγόρος της 53χρονης ζητά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο,να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισης της, ποινή που επέβαλε το Εφετείο. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα βρίσκeται στις φυλακές της Θήβας.
Στο μεταξύ η πρωτοφανούς αυστηρότητας απόφαση της Δικαιοσύνης, ύστερα μάλιστα από δύο δίκες, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κόμματα και φορείς.
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».
Την αποφυλάκιση της 53χρονης γυναίκας ζητά με ανακοίνωση του και το ΚΚΕ: Καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό» το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν.
Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της» καταλήγει το ΚΚΕ.
To tweet του Σταύρου Θεοδωράκη:
Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια.
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) November 22, 2018
Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Τερατώδης ποινή που δείχνει την παθογένεια της Δικαιοσύνης
«Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και υπογραμμίζει ότι η ποινή είναι «τερατώδης».
Ουδέποτε, συνεχίζει η Ένωση, «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».
Παράλληλα, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.
Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.
Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».
Ακόμη, σημειώνει η Ένωση ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς».
Στις υποθέσεις αυτές, συνεχίζει η Ένωση, «εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου» και προσθέτει:
«Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη.
Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα φουντώνει ο σχολιασμός της υπόθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις ειδησεογραφικές σελίδες.
Από χθες διακινείται ανάμεσα στους χρήστες μια αφίσα που καλεί για την απελευθέρωση της, ενώ, όπως είναι ίσως αναμενόμενο βρίθουν οι συγκρίσεις με άλλες υποθέσεις παραποίησης τίτλων σπουδών που έτυχαν ευνοϊκότερων ποινών.
Άνθρωποι με πτυχία, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, με σεμινάρια και εξειδικεύσεις σπούδασαν χρόνια και χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να κλείσει στην φυλακή μια 53χρονη καθαρίστρια, της 5ης Δημοτικού, με παιδιά και ανάπηρο σύζυγο. pic.twitter.com/VCSd8SRBtP
— ΣΚΛΗΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (@sklivas1) November 21, 2018
σχόλια