ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα μοναχικά Χριστούγεννα της Θάτσερ και ένας βουβός εσωτερικός σεισμός

Facebook Twitter
13

 Η Μάργκαρετ Θάτσερ σε ηλικία 35 ετών με τα εξάχρονα τότε δίδυμα Carol και Mark

Όταν έμαθα για το θάνατο της Θάτσερ το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια είδηση που είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια. Η ίδια έπασχε από άνοια και θα έκανε Χριστούγεννα μόνη. Έψαξα στο Google το κείμενο, είναι από τα Χριστούγεννα του 2011. Ένα απόσπασμα:

«Oλομόναχη χωρίς τη συντροφιά των παιδιών της πέρασε τα Χριστούγεννα η πρώην Πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, στο κομψό διαμέρισμά της στο Belgravia του Λονδίνου. Το δυσαναπλήρωτο κενό ανέλαβαν να καλύψουν οι άνδρες της προσωπικής της ασφάλειας, η πιστή της οικονόμος Kate και μια αργοπορημένη πρόσκληση για την ημέρα των Χριστουγέννων από την ανιψιά της. Παρόλο που η άλλοτε «Σιδηρά Κυρία» είναι αδύναμη μετά τα επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη και πάσχει από άνοια αντιλαμβάνεται έντονα την απουσία των παιδιών της. Ο γιος της Sir Mark βρίσκεται ήδη κάτω από τον καυτό ήλιο της Καραϊβικής στα νησιά Barbados παρέα με τους διάσημους φίλους του ενώ η δίδυμη αδελφή του Carol επέλεξε να περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων στο ελβετικό θέρετρο Klosters».

Τότε θυμάμαι είχα καθίσει για μερικά λεπτά πάνω από την οθόνη του υπολογιστή. Με είχε αρπάξει από τα μούτρα η πληροφορία «πάσχει από άνοια όμως αντιλαμβάνεται έντονα την απουσία των παιδιών της». Είναι κάποιες στιγμές που συνειδητοποιείς ότι ανεξάρτητα από την φήμη και την εξουσία που συγκέντρωσε ένα πρόσωπο στην διάρκεια της ζωή του, τελικά φτάνει μια στιγμή που έχει ακριβώς τις ίδιες ανάγκες με τους άσημους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ότι όλοι τελικά είμαστε το ίδιο και οδεύουμε ταχύτατα προς το  χώμα. Αν και την αντιπαθούσα για μια στιγμή αισθάνθηκα μια συμπάθεια για αυτή.

Διαβάζω για τους εορτασμούς και τα πάρτι που θα γίνουν εξαιτίας του θανάτου της. Απορώ με τους ανθρώπους. Αν είναι νέοι και δεν έχουν βρεθεί ποτέ μπροστά σε ένα φέρετρο αγαπημένου τους προσώπου κάπως τους δικαιολογώ. Οι μεγαλύτεροι όμως δεν έχουν καμιά δικαιολογία. Δεν μπορεί να γράφεις «Σκατά στον τάφο σου» και να έχεις παραβρεθεί κάποια στιγμή σε κηδεία αγαπημένους σου προσώπου. Ή ακόμα και αν δεν έχεις βιώσει αυτή την εμπειρία, η ζωή δεν σου έχει μάθει τίποτα;

Έκπληξη μου προκάλεσε και η ανακοίνωση του Morrissey. Συμφωνώ εν μέρει με το περιεχόμενο διαφωνώ όμως με την χρονική στιγμή. Έτσι και αλλιώς ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει καταφέρει να εκφράσει την απέχθεια του για αυτή μέσω της μουσικής του. Τι νόημα έχει μια τέτοια ανακοίνωση αυτή την ώρα;

Μπροστά στο θάνατο ενός άγνωστου διάσημου ή άσημου προσώπου καλύτερη είναι η σιωπή. Τα συναισθήματα σε τέτοιες περιπτώσεις βιώνονται μόνο αν γνωρίζουμε τον άνθρωπο προσωπικά(μετάφραση: Όλα τα ψηφιακά μοιρολόγια για την Amy δεν είναι αληθινά). Εκτός από την σιωπή καλύτερος θα ήταν ένας βουβός εσωτερικός σεισμός στον καθένα από εμάς όταν ακούμε για το θάνατο κάποιου άλλου. Από τις εμπειρίες και την ενσυναίσθηση του καθενός εξαρτάται το μέγεθος του.

13

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Δεν μπορώ να φανταστώ μια αριστερά χωρίς καρδιά. Γι' αυτό, μου φαίνεται τόσο λυπηρή η έλλειψη στοιχειώδους ανθρωπισμού και ανθρωπιάς που χαρακτηρίζει πολλά λόγια και πολλές πράξεις κάποιων αριστερών (και τόσο αποκαλυπτική για τον κόσμο που θέλουν να φτιάξουν). Είτε τώρα με το θάνατο της Θάτσερ είτε με τόσες άλλες αφορμές.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν "ο νεκρός δεδικαίωται" και συμπλήρωσε κάποιος "όταν έχουν δίκιο". Σίγουρα οι πανηγυρισμοί αποτελούν ένδειξη μικροψυχίας αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γενικότερο πλαίσιο, κι εννοώ την ρίζα αυτών των πανηγυρισμών. Ίσως αυτοί οι πανηγυρισμοί ταρακουνήσουν κάποιους που νομίζουν πως θα βρίσκονται αιωνίως στο απυρόβλητο, ξεχνώντας ότι εκτός από την καλοπέραση σημαντική είναι και η υστεροφημία, η κληρονομιά δηλαδή που αφήνουν στους υπόλοιπους. Προφανώς στην ΜΒ υπάρχουν πολλοί που δεν αποδέχονται τέτοιες κληρονομιές.
> Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν "ο νεκρός δεδικαίωται"Δεν το έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά το έγραψε ο Απόστολος Παύλος προς τους Ρωμαίους: «ὁ γὰρ ἀποθανὼν δεδικαίωται ἀπό τῆς ἁμαρτίας». Το νόημα είναι ότι αυτός που έχει πεθάνει δεν κινδυνεύει ν' αμαρτήσει ξανά, διότι μόνο οι ζωντανοί μπορούν ν' αμαρτήσουν. Δηλαδή το πραγματικό νόημα της φράσης δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που της δίνει ο πολύς κόσμος.
Bρίσκω τα πανηγύρια για το θάνατο της, όπως τα περισσότερα σχόλια παραπάνω, από ηλίθια εως αντιφατικά. Ηλίθια γιατί δε καταλαβαίνω τι αλλάζει ο θάνατος της- καταργεί τις πολιτικές τις οποίες κράζετε ή ακυρώνει την απήχηση τους;Αντιφατικά γιατί με το να πανηγυρίζεις πάνω από το πτώμα κάποιου γιατί ήταν 'άπάνθρωπος΄ σίγουρα δεν δείχνει ανθρωπιά.
> Ο γιος της Sir Mark βρίσκεται ήδη κάτω από τον καυτό ήλιο της Καραϊβικής στα νησιά Barbados παρέα με τους διάσημους φίλους του ενώ η δίδυμη αδελφή του Carol επέλεξε να περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων στο ελβετικό θέρετρο KlostersΊσως την παράτησαν διότι κι εκείνη τα είχε παρατήσει όταν ήταν μικρά: [Η Θάτσερ που δεν γνωρίσαμε](http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63810297).«Τα παιδιά στάλθηκαν εσωτερικά πριν κλείσουν τα δέκα -η μητέρα τους είχε ήδη εκλεγεί βουλευτής- κι όπως ισχυρίζεται η Κάρολ, όχι μόνο την έβλεπαν ελάχιστα, αλλά πολλές φορές την αποκαλούσε με τα ονόματα των γραμματέων της, μέχρι επιτέλους να θυμηθεί το δικό της.»
Είναι δύσκολο να είσαι και γυναίκα και πολιτικός. Ένας άνδρας που απουσιάζει συχνά απ' το σπίτι του διότι φροντίζει τα εθνικά θέματα είναι αποδεκτός – μια γυναίκα όχι.
Νομίζω ότι τα Χριστούγεννα που περιγράφονται στο κείμενο είναι μια περιεκτική εφαρμογή του αγγλοσαξωνικού όρου "ποιητική δικαιοσύνη" για έναν άνθρωπο που αμόλησε στην κοινωνία άκρατες δόσεις θεοποιημένου ατομισμού και παρτακισμού.Μην βιαστείτε να με κατατάξετε στους βαρβάρως επιχαίροντες. Απλώς αγαπώ τον Ντίκενς. Και η νύχτα που περιγράφεται στο κείμενο είναι σαν το τρίτο φάντασμα "των Χριστουγέννων που θα έρθουν" (από το Christmas Carol) να μην εισακούστηκε από μια στυφή ψυχή.Και, σας παρακαλώ, βγάλτε μου και τον Ντίκενς κομμουνιστή να γελάσω, γιατί τώρα τελευταία, με την επέλαση απανθρωπιάς που ζούμε, ύστατη ουρά των πολιτικών που εφάρμοσε η Βαρώνη, μου λείπει λίγο γέλιο.
Το ενδεχομενο να εχει τα παιδια που της αξιζαν το εχετε σκεφτει; Γιατι δηλαδη του μπαρμπα μου οι γιοι δεν κανουν ντολτσε βιτα και περνουν το Αλτσχαιμερ που τον εχει χτυπησει μαζι του;; Η Θατσερ και οι ομοιοι της, εχουν απολαυσει πααααααααααρα πολα για να αξιωνουν λυπηση μεσα απο την ηλεκτρονικη σας πενα ,κυριε Μακρη. Θα προτεινα λοιπον σε εσας και τους θιασωτες των αποψεων σας, την απεραντη συμπονια σας να την διαθεσετε πουθενα που να αξιζει. Αν και μονο για ντορο πιστευω οτι τολματε τετοιες δημοσιευσες.
"κάκαλα", "αρ***ια" - πάλι καλά που δεν δέχεσθε σεξιστικά σχόλια... Θα μού πεις, βέβαια, ο καθένας και τα αντικείμενα θαυμασμού του... όσο για την ακατανόμαστη, ειλικρινά τώρα, δεν σας λέει κάτι ότι για κανέναν από τους εκατοντάδες λαομίσητους "ηγέτες" δεν έχει υπάρξει τέτοια ανακούφιση; το savoir-vivre μάς μάρανε, κατά τ' άλλα