Ο Λίαμ Νίσον επιμένει πως δεν είναι ρατσιστής που κάποτε ήθελε να σκοτώσει έναν μαύρο

Ο Λίαμ Νίσον επιμένει πως δεν είναι ρατσιστής που κάποτε ήθελε να σκοτώσει έναν μαύρο Facebook Twitter
2

Παρά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πως κάποτε ήθελε να σκοτώσει έναν μαύρο με αφορμή τον βιασμό μιας φίλης του, ο Λίαμ Νίσον επιμένει πως δεν είναι ρατσιστής.

Ο διάσημος ηθοποιός εμφανίστηκε σήμερα στην εκπομπή Good Morning America, μόλις μια ημέρα μετά την αποκάλυψη που έκανε πως κάποτε κυκλοφορούσε για μια εβδομάδα στους δρόμους γύρω από μια παμπ, με ένα ρόπαλο, ελπίζοντας να δολοφονήσει «έναν μαύρο μπάσταρδο». 

Ο Νίσον είπε πως καταλαβαίνει τον σάλο που προκάλεσαν τα λόγια του, αλλά επέμεινε πως «Δεν είμαι ρατσιστής, αυτό ήταν πριν από 40 χρόνια». 

Στη συνέντευξή του είπε επίσης πως πήγε στην εκκλησία όταν συνειδητοποίησε πως ήθελε να επιτεθεί σωματικά σε κάποιον άγνωστο, ενώ μίλησε και σε φίλους του. «Όντως ζήτησα βοήθεια. Πήγα σε έναν παπά, που άκουσε την εξομολόγησή μου», ανέφερε. 

Ο 66χρονος ηθοποιός πρόσθεσε πως «ντρεπόταν» για την «απαίσια συμπεριφορά του», η οποία συνέβη πριν πολλά χρόνια όταν βιάστηκε μια φίλη του. 

Ο Λίαμ Νίσον τόνισε επίσης πως θα ενεργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αν το άτομο που επιτέθηκε στην φίλη του ήταν λευκός. «Αν μου έλεγε πως ήταν Ιρλανδός ή Σκοτσέζος ή Βρετανός ή Λιθουανός θα είχα την ίδια αντίδραση- το ξέρω. Προσπαθούσα να δείξω τιμή, να υπερασπιστώ την φίλη μου. Με σόκαρε και με πλήγωσε», είπε.  

Η σοκαριστική του αποκάλυψη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στα social media, με πολλούς να κατηγορούν τον Νίσον για ρατσισμό, ενώ άλλοι εμφανίστηκαν πιο ελαστικοί, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών». Οι δηλώσεις του έφτασαν πολλούς χρήστες στο σημείο να ζητούν αποκλεισμό του από τα Όσκαρ και γενικά από την βιομηχανία του θεάματος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως του αξίζει «μετάλλιο» για την παραδοχή του πώς αντιμετώπιζε η κοινωνία τους μαύρους την δεκαετία του 1970 και το 1980. 

Πολιτισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μερικοί, ή και πολλοί, άνθρωποι καταλαβαίνουν ό,τι θέλουν για να προωθήσουν μια συγκεκριμένη ατζέντα... Ο άνθρωπος είπε ότι ήθελε τότε να σκοτώσει ένα συγκεκριμένο άτομο, που τύχαινε να είναι μαύρος, αλλά και βιαστής! Όχι ότι είχε βγει παγανιά να σκοτώσει γενικά έναν μαύρο για αντίποινα... Έλεος δηλαδή κάπου με τους social media justice warriors ή όπως αλλιώς λέγονται, μεγάλη λέεεεεερα!!!
Σκληρή δήλωση, σκληρή η συνειδητοποίηση, αλλά δεν βλέπω κάτι "μεμπτό" στα λεγόμενά του, ίσα, ίσα. Είναι πρόβλημα όταν δεν γίνεται "επιτρεπτό" σε κάποιον να δηλώσει ότι δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος με πριν από 40 χρόνια, ότι ντρέπεται για την τότε του αντίδραση (που ευτυχώς δεν είχε κάποιο …πεπραγμένο), ότι σκεπτόταν για κάποια περίοδο με τρόπο "μεσαιωνικό" και ότι μεγάλωσε σε μία περιοχή/εποχή με σκατά/βία."Appearing on Good Morning America, Neeson explained his comments had originally been part of a discussion about the concept of revenge. “I remembered an incident nearly 40 years ago where a very dear friend of mine was brutally raped … I had never felt this feeling before, which was a primal urge to lash out.”He added: “I’m not racist. I was brought up in the north of Ireland. The Troubles. The 1960s, 70s and early 80s … There was a war going on in the north of Ireland. I had acquaintances who were involved in the Troubles. The bigotry. One Catholic would be killed; the next day one Protestant would be killed … I grew up surrounded by that, but I was never part of it.”Neeson was also asked if he would have reacted the same had the attacker not been black. He replied: “Definitely. If she had said an Irish, Scot, or a Brit, or a Lithuanian – I know I would have felt the same way. I was trying to show honour and stand up for my dear friend in this terrible medieval fashion … It shocked me when I came down … Luckily, no violence occurred, thanks be to God"Ακριβώς, όμως, επειδή τέτοια πράγματα: «Μετά τον βιασμό μια φίλης μου, ήθελα να σκοτώσω κάποιον μαύρο» στην όποια βερσιόν του αγγλιστί, δημιουργούν ένα κάποιο sensationalism απ΄τα media και γενικώς, αλλά και ολίγον χαλασμένο τηλέφωνο στα σόσιαλ και γενικώς και πάλι (και είναι λογικό -ως ένα βαθμό- όταν έχεις ανθρώπους που έχουν υποφέρει και υποφέρουν κάθε μέρα της ζωής τους από τις διακρίσεις, να έχουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα), χρειάζονται, ίσως, λίγο πιο προσεκτικοί χειρισμοί.