Σύγκριση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας με την ελληνική έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στο MSNBC, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εγώ και ο Ομπάμα παραλάβαμε οικονομίες-κουρέλια». Υποστήριξε ότι : "Τα υψηλά ελλείμματα στην Ελλάδα ήταν τα συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων. Βέβαια τα «συμπτώματα» θα μπορούσαν να μας εξαφανίσουν, αλλά καταφέραμε τελικά να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας βοήθησαν, αλλά αυτό που δεν κατάλαβαν είναι ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να έλθει από την αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά από βαθιές αλλαγές και περισσότερο ανθρώπινη προσαρμογή. Αυτό τους λέγαμε, χρειάζεται χρόνος και ηρεμία για βαθιές αλλαγές. Αυτές ξεκινήσαμε".
"Όπως στις ΗΠΑ ο Ομπάμα κληρονόμησε μία οικονομία σε άσχημη κατάσταση από τους Αμερικάνους συντηρητικούς, έτσι και η δική μου κυβέρνηση κληρονόμησε μία οικονομία σε άσχημη κατάσταση από τους Έλληνες συντηρητικούς", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.
Για τον Παπανδρέου το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν ήταν το κοινωνικό κράτος αλλά η σπατάλη και ένας πελατειακός καπιταλισμός. «Αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται η Ελλάδα είναι καλή, σωστή διακυβέρνηση», είπε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Η φράση του Παπανδρέου που συνέκρινε την αμερικανική με την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τες «κουρέλια», προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter: «Γ. Παπανδρέου: Ο Ομπάμα και εγώ παραλάβαμε οικονομίες κουρέλια. Όπως οι Αλβανοί επί Εμβέρ Χότζα: Εμείς μαζί με τους Κινέζους είμαστε 1 δισ.»
σχόλια