Xωρίς το Αττικόν

Xωρίς το Αττικόν Facebook Twitter
6

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Παύλος Γερουλάνος προχώρησε σε μια πανηγυρική ανακοίνωση που μπορεί να έγινε στους τέσσερις τοίχους ενός υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στο θυμικό χιλιάδων Αθηναίων που είχαν παρακολουθήσει δυο ημέρες νωρίτερα την πόλη τους να πυρπολείται. Το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το κόστος της μελέτης και των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου Δεκόζη-Βούρου στην οδό Σταδίου.

Ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις (ελάχιστες) επικοινωνιακές επιτυχίες του πρώην υπουργού, που έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και συγχρονισμό με τις ευαισθησίες της σοκαρισμένης (ακόμα) κοινής γνώμης. Το θέαμα δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, όπως το Αττικόν και ο Απόλλωνας, να έχουν παραδοθεί στις φλόγες επισκίασε εκείνο το μαύρο βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου κάθε άλλη καταστροφή. Οι υπόλοιπες βαρβαρότητες (με θύματα ιστορικά κτίρια που είχαν την «ατυχία» να στεγάζουν τραπεζικά υποκαταστήματα) πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς πολλοί Αθηναίοι, αντικρίζοντας τα λαμπαδιασμένα κελύφη, ένιωσαν ότι οι εμπρησμοί στις δυο αίθουσες τούς αφορούσαν περισσότερο. Είχαν συναισθηματική σχέση, αναμνήσεις, ήταν κομμάτι της ζωής τους.

Την Κυριακή είχαμε κοιμηθεί με επικηδείους για την αμετάκλητη καταστροφή του Αττικόν και του Απόλλωνα, τη Δευτέρα μάθαμε (ξεφυσώντας από ανακούφιση) ότι τελικά η φωτιά δεν έφτασε στις αίθουσες, την Τρίτη ξυπνήσαμε με μια «περίεργη» πληροφορία να κάνει τον γύρο της πόλης: όχι μόνο είχαν σωθεί οι κινηματογράφοι αλλά οι ζημιές θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μέσα σε 40 μόνο ημέρες! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έβαλε το δικό του λιθαράκι σε αυτό το απροσδόκητο γαϊτανάκι αισιοδοξίας. Το κράτος θα έκανε το καθήκον του, υπέροχα!

Φυσικά, οι προσδοκίες των 40 ημερών κατέρρευσαν πριν καλά-καλά αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος. Οι ιδιοκτήτες (η οικογένεια Τσακαλάκη) έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι θα έπρεπε να περιμένουν να καθαριστεί ο χώρος πριν γίνει ακριβής εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί για να επαναλειτουργήσουν οι αίθουσες. Eντάξει, μπορεί να μην προλαβαίναμε το Πάσχα, αλλά θα προλαβαίναμε τη νέα σεζόν...

Ο καιρός προχωρούσε, ο χώρος καθαρίστηκε και περιφράχτηκε και οι άνθρωποι του ετήσιου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας (οι γνωστές μας Νύχτες Πρεμιέρας) αγωνιούσαν.

Από τον πρώτο του χρόνο το φεστιβάλ στεγαζόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στο Αττικόν και στον Απόλλωνα, ήταν η «άτυπη» έδρα του, μια φθινοπωρινή συνήθεια που σηματοδοτούσε την έναρξη της σεζόν. Αρχές Ιουνίου έλαβαν την οριστική απάντηση από τους ιδιοκτήτες. Δεν υπήρχε καμιά περίπτωση το κτίριο να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Έτσι, για πρώτη φορά οι Νύχτες Πρεμιέρας (ή ένα σημαντικό τμήμα τους) δεν θα φιλοξενηθούν στην οδό Σταδίου. Μετακομίζουν υποχρεωτικά στην Ακαδημίας, στις δύο αίθουσες της Όπερας, που θα μοιραστούν τις προβολές με τον Δαναό της λεωφόρου Κηφισίας, άλλη παραδοσιακή «πιάτσα» του φεστιβάλ.

Απευθυνθήκαμε στους ανθρώπους της οικογένειας Τσακαλάκη για να μάθουμε τι έχουμε να περιμένουμε. Θα προλάβουμε τη σεζόν ή να ξεχάσουμε τις δύο αγαπημένες αίθουσες; Το κράτος θα τηρήσει την υπόσχεσή του; «Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι δεν προλαβαίνουμε την αρχή της σεζόν». Ρωτήσαμε για την επικοινωνία με το (πρώην) υπουργείο Πολιτισμού. Προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες; Κανένα σχόλιο. «Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα». Όπως ακούω την κυρία Λίλα Τσακαλάκη, μου δίνει να καταλάβω ότι οι εκκρεμότητες είναι σημαντικές, αλλά εφόσον επιλυθούν, οι εργασίες μπορεί να τρέξουν ανέλπιστα γρήγορα.

«Τα Χριστούγεννα να τα ξεχάσουμε, σωστά;», ρωτάω αφελώς, αλλά ακούω την κ. Τσακαλάκη κάπως διστακτική, «όχι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα...». Πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι το Δημόσιο, σε ένα περιβάλλον αιματηρών περικοπών, όπως το σημερινό, να μην είναι σε θέση να υλοποιήσει τη θεαματική δέσμευση του κ. Γερουλάνου.

Εντάξει, μια σεζόν θα την αντέξουμε. Άντε και δύο. Αλλά το 2014, που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα του Αττικόν, θα ήταν πολύ ωραία αν το πάρτυ γενεθλίων γινόταν με όλα τα φώτα ανοιχτά. Θα είναι ένα πάρτι που θα θυμόμαστε.

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Δεν θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι μέσω της Lifo ή κάποιας κίνησης όπως οι Atenistas να δραστηριοποιηθούμε και να ασκήσουμε πίεση? Μπορεί οι πολιτικοί να μην μας λαμβάνουν υπόψη τους όπως τους "πελάτες" τους που τους επισκέπτονται στα εκλογικά τους γραφεία, θα ήταν όμως χρήσιμο να τους υπενθυμίσουμε την ύπαρξή μας. Ειδικά ενόψει των δημοτικών εκλογών ίσως να γίνονταν το θαύμα αλλιώς ας δούμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες τι μπορούμε να κάνουμε γιατί η Αθήνα έχει καταντήσει ασφυκτική πόλη.
Και πως να ξανανοίξει το Αττικόν και γενικά όλο αυτό το υπέροχο τετράγωνο που ήταν μια πινελιά 19ου αιώνα στην σημερινή μας πόλη?ΠΟΙΟΣ με τα σωστά του θα επενδύσει τα εκατομμύρια που χρειάζονται για κτίσιμο και αποκατάσταση?Και πως ότι βρίσκεται κάποιος τρελός (ελπίζω ΟΧΙ το ευρύτερο δημόσιο) να κάνει αυτή την επένδυση, ποιος του/μας εγγυάται πως στην επόμενη πορεία δεν θα γίνει ΠΑΛΙ παρανάλωμα του πυρός?Να μην σας πω πως θα είναι και ο Νο1 στόχος.Ποιος θα κάνει το απονενοημένο διάβημα του να ρίξει τα ωραία του εκατομμύρια στο κέντρο?Όταν η πλήρης καταστροφή μας, οικονομική, κοινωνική, διάλυση υποδομών είναι ο στόχος μιας σημαντικής μερίδας των συμπολιτών μας επειδή την θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον ερχομό της Αναρχικής/Κομμουνιστικής/Κολεκτιβιστικής ουτοπίας που έχει ο καθένας στο κεφάλι του ποιος θα αναστηλώσει το Αττικόν και τα υπόλοιπα καμένα κτίρια της Αθήνας?
Στην Κων/πολη η επίθεση του τουρκικού όχλου και η ανυπολόγιστη καταστροφή έγινε στις 6-9-55, η ναζιστική νύχτα των κρυστάλλων συνέβη στις 9 με 10-11-38. Εδώ επί 20 και πλέον χρόνια ξαμολάνε κάθε τρις και μία τους τραμπούκους τους να δημιουργούν ίδια ατμόσφαιρα, ίδιο τρόμο, ίδιες ακριβώς σκηνές, ίδιες εικόνες στο υποσυνείδητο, να καίνε δημόσια κι ιδιωτική περιουσία, πολιτιστική κληρονομιά, μνημειακά κτίρια, κειμήλια, θησαυρούς, διατηρητέα, σχολές, έγγραφα, ντοκουμέντα, σινεμά, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, εξοπλισμό της πόλης,ανθρώπους.Και ανθρώπους, για να μην ξεχνιόμαστε. Είπατε τίποτα για ναζισμό;
Όποιος αθηναίος θέλει μπορεί να κατέβει αύριο το πρωί να δει πως βανδαλίστηκαν τις τελευταίες μέρες οι προσόψεις της Ακαδημίας Αθηνών στην Πανεπιστημίου και την Κοράη από πάνω ως κάτω, χωρίς να μείνει άγραφη ούτε μία σπιθαμή. Με μαύρο σπρέι και συνθήματα υπέρ των μεταναστών, κατά της Χρυσής Αυγής κτλ. Μακάρι και η Lifo να στείλει κάποιον επί τόπου για φωτορεπορτάζ.Οι άνθρωποι που τα κάνουν αυτά ισχυρίζονται ότι μάχονται το ναζισμό. Ακόμα και η ίδια η έννοια της ειρωνείας έχει χαθεί πλέον...
Συνέχεια για το Αττικόν διαβάζουμε. Απέναντι ακριβώς το ιστορικό βιβλιοπωλείο Κάουφμαν κάηκε ολοσχερώς την ημέρα των επεισοδίων μόνο και μόνο επειδή δεν διέθετε ειδικά ρολά όπως όλα τα πολυκαταστήματα της περιοχής. Ήταν το μοναδικό βιβλιοπωλείο όπου έβρισκες γαλλόφωνη λογοτεχνία στην Αθήνα και από ό,τι μαθαίνω δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά...Λίγα φωτάκια υπήρχαν στο κέντρο, έχουν βαλθεί να τα σβήσουν ένα-ένα. Και την ίδια στιγμή κάποιοι ωρύονται και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το "ναζισμό που είναι προ των πυλών" όταν δεν τους κάηκε καρφί που έγινε στάχτη ένα ολόκληρο βιβλιοπωλείο...Αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξή του.Αλλά βέβαια, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον Κάουφμαν γιατί η πραγματική κουλτούρα είναι κάτι ξεπερασμένο και "ρετρό", ενώ οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι τόσο σούπερ trendy...
Φοβαμαι οτι οι "θεαματικες δεσμευσεις Γερουλανου" θα καθυστερησουν αρκετα...Οσο φερειπειν καποιες αλλες του Σουφλια απο το μακρινο 2007, περι του "μεγαλυτερου μητροπολιτικου παρκου" στην Ευρωπη....