Πώς πραγματικά είναι η ζωή στη Βρετανία που εδώ και τρία χρόνια κινείται σε προ-Brexit ρυθμούς; Η βρετανική φτώχεια ακροθιγώς παρουσιάζεται στα ΜΜΕ ανά τον κόσμο που κυρίως εστιάζουν στις πολιτικές εξελίξεις και στους ελιγμούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και των αντιπάλων της, όμως υπάρχει και οι συνέπειες της δύσκολα καμουφλάρονται.
Η Zoe το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εργαζόταν ως καθαρίστρια. Πλέον δεν δύναται να συντηρήσει τον γιο της και το ενοίκιο ενός αυτόνομου διαμερίσματος. Η μόνη της επιλογή ήταν το δωμάτιο ενός φθηνού ξενοδοχείου στο Γουέστμινστερ, ενώ για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά της, της λείπουν τα απολύτως στοιχειώδη, όπως εξομολογείται.
«Δεν μπορώ να ανταποκριθώ ούτε στα βασικά, δεν μπορώ να προσφέρω στο παιδί μου τα βασικά, ούτε καν ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αισθάνομαι ότι κάποιος με εγκατέλειψε στη μέση του δρόμου και δεν μου άφησαν τρόπο να το αντιμετωπίσω όλο αυτό», λέει κλαίγοντας.
Υπερβολή; Όχι. Η ζοφερή αλήθεια αυτού που ζει η Βρετανία τώρα κρύβεται πίσω από τη glossy επικαιρότητα των γαλαζοαίματων που προωθούν τα tabloids. Όμως, πέρα από το αν μετακομίζει ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ μακριά από το παλάτι, η πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο μέρος του βρετανικού πληθυσμού -ειδικά των αστικών κέντρων- μετά βίας αγοράζει το φαγητό της ημέρας για την οικογένεια του, ενώ πολύ συχνά καταφεύγει σε κινούμενα κοινωνικά παντοπωλεία και σε λίστες που εξυπηρετούν άστεγους ή άπορους με κουπόνι ή άλλους τρόπους.
Η Ζoe δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας των μικρομεσαίων Βρετανών που είδαν το εισόδημα και τη ζωή τους να συρρικνώνεται σε μικρά μοτέλς, με καθημερινά γεύματα κονσέρβες και ελάχιστες πένες για να μετακινηθούν στην πόλη, αν χρειαστούν κάτι. Κάποιες μικρές παμπ και dinners στο Γουέστμινστερ προσφέρουν φθηνά γεύματα για κάποιες ώρες της ημέρας, κάποιες φορές και μέρες καραόκι ή φθηνής διασκέδασης για να ξεχαστούν άνθρωποι μέσης, κάποτε και Τρίτης ηλικίας που ξαφνικά βρέθηκαν στο περιθώριο, περιμένοντας το Brexit.
Στις κοινωνικές υπηρεσίες και στις δημοτικές αρχές του Λονδίνου, πολίτες προσφεύγουν καθημερινά, ζητώντας κάθε είδους βοήθεια: από το να ανανεώσουν τους κωδικούς τους για κάποια υπηρεσία υγείας, μέχρι κάποιο επίδομα επιπλέον, προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Στις τράπεζες, η λίστα με όσους χρωστούν δάνεια κατοικίας ή καταναλωτικά μεγαλώνει κάθε μέρα, όπως και η αδυναμία των δανειοληπτών να τα εξυπηρετήσουν, ενώ στα γραφεία ευρέσεως εργασίας η κατάσταση είναι το ίδιο ζοφερή...
Η ζωή στην κόψη του Brexit δεν είναι αυτό που φαίνεται στις ειδήσεις, δεν είναι καν αυτό που φαίνεται στην πόλη, που αυτή την περίοδο σφύζει από νέα έργα οδοποιίας και ανάπλασης...
σχόλια