Τα ξενοδοχεία του Μπρουνέι εξαφανίστηκαν από τα social media - Παγκόσμιο μποϊκοτάζ

Τα ξενοδοχεία του Μπρουνέι εξαφανίστηκαν από τα social media - Παγκόσμιο μποϊκοτάζ Facebook Twitter
EPA
5

Σβήνουν τις σελίδες τους από τα social media, τα πολυτελή ξενοδοχεία που ανήκουν στο σουλτανάτο του Μπρουνέι, μετά την κατακραυγή για τους απάνθρωπους και εγκληματικούς νόμους περί ομοφυλοφιλίας που εγκρίθηκαν και τέθηκαν προχθές σε ισχύ

Από τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου, η σεξουαλική συνεύρεση με άτομα του ίδιου φύλου στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας τιμωρείται πλέον με μαστίγωμα και λιθοβολισμό μέχρι θανάτου. Η απόφαση προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη από κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, ενώ η είδηση διαδόθηκε στον δυτικό κόσμο, κινητοποιώντας οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. 

Διασημότητες όπως ο Τζορτ Κλούνεϊ κάλεσαν σε μποϊκοτάρισμα των ξενοδοχείων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία που ανήκουν στο πλούσιο κρατίδιο. Η δημοφιλής παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζενέρις ανέβασε στο Twitter μία λίστα με τα ξενοδοχεία που ανήκουν στο σουλτανάτο, ζητώντας από τους ακολούθους της (77,4 εκατομμύρια followers) να διακόψουν κάθε συναλλαγή. 

Μία ημέρα αργότερα, οι λογαριασμοί των εννέα ξενοδοχείων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς τους στα social media, μετά τα αναρίθμητα αρνητικά σχόλια που δέχθηκαν, για την απόφαση του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ.

Τα ξενοδοχείο σε Λος Άντζελες, Μπέβερλι Χιλς, Λονδίνο, Άσκοτ, Παρίσι, Ρώμη και Μιλάνο σβήνουν ή απενεργοποιούν τις σελίδες τους σε όλα τα δημοφιλή social media. 

 
Και τα 9 ξενοδοχεία έχουν κλείσει τις σελίδες τους στο Facebook ενώ οχτώ από από αυτά έχουν είτε διαγράψει, είτε απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς τους στο Twiiter. Το προφίλ του ένατου ξενοδοχείου, του Hotel Principle de Savoia στο Μιλάνο, είναι κλειδωμένο και κανείς δεν μπορεί να διαβάσει ούτε τα παλαιότερα Tweet. 

Οι υπεύθυνοι των 6 εκ των 9 ξενοδοχείων έχουν πράξει ακριβώς το ίδιο και στο Instagram, ενώ τα Le Meurice και Hôtel Plaza Athénée στη Γαλλία και το Hotel Eden στη Ρώμη έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους «ιδιωτικούς», καθιστώντας και σε αυτή την πλατφόρμα απροσπέλαστες τις παλαιότερες αναρτήσεις. 

Η εταιρεία Dorchester Collection που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως ως επιχείρηση δεν ανέχεται καμία μορφή ρατσιστικών, σεξιστικών και λοιπών διακρίσεων.

Εν τω μεταξύ, το TripAdvisor απενεργοποίησε τη δυνατότητα κριτικών και βαθμολογιών των συγκεκριμένων ξενοδοχείων στην πλατφόρμα, με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας να επικαλούνται στην ανακοίνωσή τους «πρόσφατα γεγονότα που προσέλκυσαν την προσοχή των media». 

Σύμφωνα με το TripAdvisor, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν κριτικές που δεν στηρίζονται σε πραγματικές εμπειρίες επισκεπτών και για αυτόν τον λόγο απενεργοποιήθηκαν τα σχόλια. 

Το μποϊκοτάρισμα λαμβάνει τώρα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η Virgin Australia τερμάτισε μια συμφωνία που είχε με τις βασιλικές αερογραμμές του σουλτανάτου Royal Brunei Airlines.

Η εισαγωγή της απαράδεχτης νομοθεσίας προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, με τα Ηνωμένα Έθνη να χαρακτηρίζουν «σκληρό και απάνθρωπο» τον νόμο.

Ο Χασανάλ Μπολκιάχ είναι ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες του κόσμου με προσωπική περιουσία περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται στον θρόνο από το 1967. Ο ίδιος εμφανίζεται μέχρι στιγμής ανυποχώρητος. 

Το Μπρουνέι, το οποίο έχει υιοθετήσει μια πιο συντηρητική μορφή του Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2014 την πρόθεσή του να εισαγάγει τη σαρία, το ισλαμικό νομικό σύστημα που επιβάλλει βάρβαρες σωματικές τιμωρίες για πράξεις και επιλογές που αποτελούν αναγνωρισμένα δικαιώματα στον πολιτισμένο κόσμο.

Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία έχουν καταδικάσει την απόφαση του σουλτανάτου. «Αυτός ο νόμος δεν ανήκει στον 21ο αιώνα. Πρόκειται να γίνει κάτι που θα μετατρέψει τον Μπρουνέι σε παρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον αναπληρωτής διευθυντής της Asia for Human Rights Watch.

Ο σουλτάνος πάντως δεν δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης και με δήλωσή του το Σαββατοκύριακο επέμεινε ότι το Μπρουνέι «επιβάλλει το δικό του κράτος δικαίου» καθώς η σαρία απαιτεί «σεβασμό και προστασία».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα: Νεκρός υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός

Διεθνή / Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα: Ποιος υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός σκοτώθηκε

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Baza, το οποίο διαθέτει πηγές στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ρωσίας, ανέφερε ότι μια βόμβα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο είχε πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ: «Loser» - Η απάντηση στη Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για την αντίδραση της στην απόφαση για τα τρανς άτομα

Διεθνή / Πέδρο Πασκάλ: «Loser» - Η απάντηση στη Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για την αντίδραση της στην απόφαση για τα τρανς άτομα

«Το λατρεύω όταν ένα σχέδιο πετυχαίνει» είχε αναφέρει η γνωστή για τις τρανσφοβικές απόψεις της συγγραφέας, στο άκουσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για τις τρανς γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Διαμάχη ιστορικών για το πόσα ανδρικά μόρια διακρίνονται στην Ταπισερί της Μπαγιέ

Διεθνή / Ταπισερί της Μπαγιέ: Πόσα ανδρικά μόρια διακρίνονται στο τεράστιο μεσαιωνικό κέντημα;

Δύο μελετητές του περίφημου έργου, βρίσκονται σε διαμάχη για συγκεκριμένο σημείο της Ταπισερί και το αν το κρεμαστό σχήμα που διακρίνεται απεικονίζει μαχαίρι ή αποτελεί τον 94ο φαλλό του κεντήματος
LIFO NEWSROOM
Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης στον Αμερικανικό Στρατό για μάχιμες θέσεις – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Διεθνή / Αμερικανικός στρατός: Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Οι γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις πρέπει να πληρούν τα ίδια σωματικά πρότυπα με τους άνδρες συναδέλφους τους σε αγωνίσματα όπως το τρέξιμο δύο μιλίων και η άρση βαρών
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά πλέον γίνεται πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Διεθνή / Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά την επίθεση με 26 νεκρούς τουρίστες - Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη σφαγή – Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ώρα για εμπάργκο και για απομόνωση, όπως το υπέστη η Ν. Αφρική για τις διακρίσεις. Αλλά τι να πει κανείς όταν τα λεφτουδάκια του τα έχει σε δυτικές τράπεζες το πηθίκι απ το Μπρουνέι.
Έχω την εντύπωση ότι όσο και να στενέψει η απομόνωση του συγκεκριμένου κρατιδίου, ο ηγέτης του θα μπορέσει να αυτο-συντηρήσει την εθνική του οικονομία με τα δισεκατομμύρια που ήδη διαθέτει.