Επιστήμονες αναδημιουργούν το κεφάλι σκύλου που έζησε στη νεολιθική εποχή

Επιστήμονες αναδημιουργούν το κεφάλι σκύλου που έζησε στη νεολιθική εποχή Facebook Twitter
1

Το κεφάλι ενός σκύλου που έζησε πριν 4500 χρόνια στη Σκωτία αναδημιουργήθηκε, πρόκειται για την πρώτη φορά που ιατροδικαστικές και εγκληματολογικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για κάτι τέτοιο σε σκύλο. 

Ο σκύλος ήταν εξημερωμένος και έζησε τη νεολιθική εποχή σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους του Όρκνεϊ.

Παρότι ήταν οικόσιτος, διατηρούσε χαρακτηριστικά λύκου. Σύμφωνα με την υπηρεσία Ιστορικό Περιβάλλον της Σκωτίας, η οποία έκανε την αναπαράσταση σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, είχε το μέγεθος περίπου ενός σκύλου ράτσας κόλεϊ. 

Το κεφάλι του δημιούργησε ένας εγκληματολογικός σκιτσογράφος, χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές με αυτές που χρησιμοποιούν οι ερευνητές σε τόπους εγκλήματος.

Αυτό που τον καθοδήγησε ήταν ένα κρανίο σκύλου, το οποίο βρέθηκε μαζί με άλλα 23 κρανία από αρχαιολόγους κατά τις ανασκαφές στο κύριο νησί του αρχιπελάγους Όρκνεϊ.

Mε τη μέθοδο της χρονολόγησης του άνθρακα έγινε γνωστό πως το κρανίο βρισκόταν εκεί περίπου από το 2.500 προ Χριστού. 

Για την κατασκευή του τάφου των σκύλων χρησιμοποιήθηκαν παρόμοιες τεχνικές με αυτές που έχουν επισημανθεό σε άλλο τάφο του νησιού, ο οποίος είναι παλαιότερος κατά 600 χρόνια και στον οποίο ήταν θαμμένοι άνθρωποι. «To ότι σε έναν τάφο είναι θαμμένοι τόσοι πολλοί σκύλοι, κάτι πάρα πολύ ασυνήθιστο, δείχνει πως υπήρχε κάποιος τελετουργικός λόγος λέει η Άλισον Σέρινταν από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας. 

«Ίσως οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή έβλεπαν τους εαυτούς τους σαν ανθρώπους - σκύλους. Προσθέτει πως άλλες ομάδες που έζησαν κοντά σε άλλους τάφους ίσως ταυτίζονταν με άλλα είδη ζώων. 

Σε άλλους δύο τάφους που έχουν βρεθεί στα νησιά του αρχιπελάγους υπάρχουν παρόμοια ευρήματα.

Στον πρώτο, ένας αγρότης βρήκε πολλά κόκαλα και νύχια που ανήκαν σε θαλασσαετούς ενώ στον δεύτερο είχαν θαφτεί συνολικά 36 κόκκινα ελάφια.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια