Κεραυνός στην Ακρόπολη: Απόλυτη καταστροφή αν δεν λειτουργούσε το αλεξικέραυνο - Ισπανοί προσέφεραν βοήθεια

Κεραυνός στην Ακρόπολη: Απόλυτη καταστροφή αν δεν λειτουργούσε το αλεξικέραυνο - Ισπανοί προσέφεραν βοήθεια Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
2

Την πικρία της για τις αντιδράσεις των Ελλήνων στο συμβάν με τον κεραυνό στην Ακρόπολη εξέφρασε η Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας.

Η κυρία Μπάνου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην έλλειψη προθυμίας των ελληνικών εταιρειών να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους ώστε να «οχυρωθεί» καλύτερα το σημαντικό μνημείο της Ακρόπολης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη καταιγίδα και μετά από κεραυνό τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

Η κυρία Μπάνου έφερε το παράδειγμα του «χειμάρρου» δωρεών από Γάλλους επιχειρηματίες μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, για να τονίσει πόσο διαφορετική είναι η ελληνική αντιμετώπιση.

«Ως λαός δεν έχουμε την σύμπνοια την οποία είδαμε πάρα πολύ πρόσφατα με τους Γάλλους στη Νοτρ Νταμ. Θα ήθελα μετά το γεγονός αυτό να είχε χτυπήσει το τηλέφωνο του γραφείου μου από διάφορες εταιρείες και να μου λέγανε "Κυρία Μπάνου είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, είτε οικονομικά είτε σε πρακτικά θέματα". Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα εχθές τηλεφώνησε μια ισπανική εταιρεία. Το φαντάζεστε;», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί

 

Σύμφωνα με την κυρία Μπάνου τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί και πως ό,τι συνέβη οφείλεται στη σφοδρότητα του φαινομένου.

«Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ, σαν να έπεσε μια μεγάλη βόμβα και έσβησαν τα φώτα στην Ακρόπολη», δήλωσε στον ΑΝΤ1. 

Ερωτηθείσα εάν τελικά το αλεξικέραυνο βοήθησε ή όχι, απάντησε κατηγορηματικά υποστηρίζοντας πως λειτούργησε πολύ καλά.

«Αν δεν λειτουργούσε θα είχαμε θρηνήσει θύματα και μνημεία. Για να μιλήσω ειδικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ερέχθειο, θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

«Φαίνεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια αλλά σε αυτό που μας είπαν όλοι οι ειδικοί. Ότι συνέβη ό,τι συνέβη επειδή ήταν τόσο ισχυρό το φαινόμενο».

Αναφορικά με την παλαιότητα των αλεξικέραυνων στην Ακρόπολη η κυρία Μπάνου επισήμανε πως «αυτό που αντικαθίσταται δεν είναι ο ιστός του αλεξικέραυνου αλλά η κεφαλή. Οι κεφαλές ανανεώνονται πολύ τακτικά».

 
Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κατσάδα Ζιακόπουλου

Ελλάδα / Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κριτική Ζιακόπουλου

«Η αξιοπιστία πρέπει να διαφυλάσσεται, γιατί όταν θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός, δεν θα μας πιστεύει κανένας» σημείωσε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Υπερβολές. Δεν έπεσε και δα ο Παρθενώνας. Εαν γινόταν αυτό, σίγουρα θα μαζευονταν κάποια χρήματα και γενικά δεν θα έμενε ασυγκίνητη η ελληνική κοινωνία. Έναν νέο αλεξικέραυνο χρειάζεστε τώρα που κάηκε αυτός κάνοντας την δουλειά του (φρόντισε να αποφευχθεί κάτι σοβαρό). Είναι όμως σχετικά μικρό έξοδο και είναι αναλώσιμο. Επίσης η ίδια η Αρχαιολογία λέει πως αλλάζει τακτικά την κεφαλή του αλεξικέραυνου (και καλά κάνει), άρα έξοδα κάθε τόσο. Τι άλλαξε τώρα, γιατί ξαφνικά τώρα θέλετε δωρεές? Είναι σαν να έμπαινε νέο σύστημα για άλλη μία φορά απλώς λίγο πιο ακριβό αυτή τη φορά. Και μην πείτε για αφραγκίες, είστε απ τις Δημόσιες Υπηρεσίες με χοντρό χρήμα και δύναμη να επηρεάζετε μία Κυβέρνηση. Επίσης, στην Παναγία των Παρισίων παρακαλούσαν για χρήματα και δεν άκουγε κανείς. Τώρα που κατέρρευσε όμως, ξαφνικά εμφανίστηκαν όλοι. Επιλεκτική και ευκαιριακή η ευαισθησία και των Γάλλων απ ότι φαίνεται, όχι μόνο των Ελλήνων.
Όταν διαχρονικά αντιμετωπιζετε την Ακρόπολη (και όλους τους αρχαιολογικους χώρους) σα να είναι τσιφλίκι σας ανοιγοκλεινοντας τη ανάλογα με τα κέφια σας, γιατί σας κακοφαινεται όταν σας αφήνουν να βγάλετε μόνοι σας τα κάστανα απο την φωτιά?