ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
8.5.2019 | 12:02

Νίτσε

"Ευτυχία είναι η αίσθηση ότι η δύναμη αυξάνεται - ότι μια αντίσταση εξουδετερωνεται". Πόσο δίκιο έχει. Ήμουν μικρή όταν το είχα ακούσει. Μετά από χρόνια το καταλαβαίνω. Από τα καλύτερα του Νίτσε.
4
 
 
 
 
σχόλια
Καλά όχι ότι ζω μες την ευτυχία κι εγώ, αλλά νομίζω είναι ένα θέμα που πρέπει να το προσεγγίσει κανείς με το συναίσθημα και όχι με τη λογική.
Δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω αλλά εάν αναφέρεσαι στο βιβλίο του "Η θέληση για δυναμη", που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του και αποτελεί ουσιαστικά έργο από σημειώσεις τις οποίες χρησιμοποίησε η αδερφή του, πολλά είναι δημιουργήματα αυτής και κατευθύνονταν από τον άντρα της, μέλος των Ναζί. Οπότε...
Πολύ σωστή. Δεν ήταν ούτε εθνικοσοσιαλιστής ούτε μηδενιστής όπως κατηγορήθηκε. Ίσως κυνικός. Πολλά παραφράστηκαν τότε για αυτό και παρερμηνεύτηκαν. Άλλωστε το είχε προβλέψει αυτό.
Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση από έναν ιδιαίτερο στοχαστή και φιλόσοφο. Είχε πει και άλλα σωστά, κάποια από τα οποία παρερμηνεύτηκαν. Στο θέμα της ευτυχίας όμως προτιμώ πρώτα την προσέγγιση του Σωκράτη: "Το μυστικό της ευτυχίας, βλέπετε, δεν βρίσκεται στο να αναζητάτε περισσότερα, αλλά στο να διαμορφώσετε τη δεξιότητα του να απολαμβάνετε τα λιγότερα". Όποιος δε μπορεί να νοιώσει ευτυχισμένος στα λίγα και απλά, δε θα μπορέσει να το νοιώσει οτι και αν αποκτήσει. Συμπληρωματικά έρχεται και ο έλεγχος των γύρων μας, του εαυτού μας και των εμπειριών μας, που αναφέρει ο Νίτσε, ως εγγύηση της ευτυχίας.
Scroll to top icon