Η ΑΡΧΗ LENFOU
Θέλω να το πατεντάρω πριν με προλάβει άλλος, γιατί είναι σίγουρο ότι αν δεν το κάνω εγώ κάποιος θα το κάνει. Σήμερα, εδώ και τώρα, θέλω να εκφράσω μια Αρχή που ισχύει σε όλες τις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων εδώ και 4 χρόνια και αυτή η Αρχή από δω και πέρα θα περιγράφεται ως «Αρχή LENFOU». Η Αρχή LENFOU έχει ως εξής:
«Κάθε φορά που σε μια συζήτηση, πραγματική ή διαδικτυακή, κάποιος κάνει μια γενική παρατήρηση για την πορεία της Ελλάδας που οδήγησε στην κρίση, είτε οικονομικής είτε κοινωνικής φύσης, τουλάχιστον 1 στις 10 απαντήσεις είναι του Συνομιλητή με την Αδιάφορη Προσωπική Ιστορία.
Ο Συνομιλητής αυτός πιστεύει ότι επειδή η Αδιάφορη Προσωπική του Ιστορία δεν ταιριάζει (ή πιστεύει ότι δεν ταιριάζει) με την γενική παρατήρηση, αυτό σημαίνει ότι η γενική παρατήρηση είναι λανθασμένη».
Παράδειγμα 1
«Παλιά υπήρχαν οικογένειες με ένα μισθό που τα έβγαζαν πέρα. Τώρα δουλεύουν τρεις και τα λεφτά δεν φτάνουν. Γιατί;"
Πιθανή απάντηση 1
«Οι μισθοί εκείνης της εποχής δεν ανταποκρινόταν στο έργο που παραγόταν – κανείς δε δημιουργούσε πλούτο, τα λεφτά ήταν δανεικά, και ήταν από τους λόγους που ξέσπασε η κρίση»
Πιθανή απάντηση 2
«Έφταναν γιατί η Ελλάδα δεν είχε ούτε δρόμους, ούτε τηλέφωνα, ούτε αυτοκίνητα, ούτε νοσοκομεία».
ΑΡΧΗ LENFOU
«Δεν ισχύει αυτό που λες, γιατί εμένα ο μπαμπάκας μου έπαιρνε ένα μισθό και δεν τα βγάζαμε και πολύ εύκολα πέρα».
Παράδειγμα 2
«Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δυσκολεύεται να βγει από την κρίση είναι η συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή».
Πιθανή απάντηση 1
«Αυτοί που θα έκαναν τη διαφορά αν πλήρωναν τους φόρους είναι οι πλούσιοι, κι έτσι όπως είναι τώρα το σύστημα όσο πιο πλούσιος είσαι τόσο λιγότερους φόρους πληρώνεις».
Πιθανή απάντηση 2
«Το πρόβλημα έχει τόσο βαθιές κοινωνικές και ιστορικές ρίζες, που οι πολιτικοί προτιμούν να κόβουν συντάξεις για να δουν άμεσα λεφτά, παρά να πολεμήσουν αυτό το Τέρας, κάτι που θέλει δουλειά και οργάνωση».
ΑΡΧΗ LENFOU
«Δεν ξέρω για τι μιλάς, αλλά εγώ και η οικογένειά μου ποτέ δεν δώσαμε φακελάκι, πάντα ζητάμε απόδειξη και πάντα πληρώναμε τους φόρους μας».
Παράδειγμα 3
«Το μεγαλύτερο λάθος της Ελλάδας είναι οι περικοπές στην παιδεία, γιατί είναι ο μοναδικός τομέας που δημιουργεί σωστές βάσεις για το μέλλον».
Πιθανή απάντηση 1
«Πράγματι, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει να τα δώσουμε όλα για τη νέα γενιά, η μόνη μας ελπίδα για να ξεφύγουμε από τους χαμηλούς μισθούς είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας».
Πιθανή απάντηση 2
«Το βάρος που πρέπει να δοθεί είναι στις υποδομές και στο εμπόριο, γιατί η κρίση βαθαίνει συνέχεια. Η παιδεία είναι σημαντική σε κοινωνίες που μπορούν να βαδίσουν αυτόνομα».
Αρχή LENFOU
«Τα πτυχία είναι σκέτα χαρτιά. Εμένα ο παππούς μου δεν έβγαλε δημοτικό και ήταν ο πιο μορφωμένος από πολλούς του Πολυτεχνείου».
Αρχή LENFOU
«Δεν ξέρω σε ποιά σχολή πήγες και το λες αυτό, εγώ ήμουν μέλος φοιτητικής νεολαίας και έχω να σου πω ότι στα αμφιθέατρα γίνονται πολύ δημιουργικές συζητήσεις».
Προέκταση ΑΡΧΗΣ LENFOU
Υπό προϋποθέσεις η Αρχή μπορεί να εφαρμοστεί και για παρατηρήσεις που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, αρκεί ο Συνομιλητής με την Αδιάφορη (και Ασήμαντη) Προσωπική Ιστορία να μπορεί να την συσχετίσει με κάτι που έχει ζήσει ο ίδιος, διότι η αναγωγή από το ειδικό στο γενικό του είναι εντελώς αδύνατη.
Παράδειγμα
«Πώς κατάφεραν οι Αμερικάνοι και κυβερνούν τον κόσμο; Αφού είναι εντελώς ηλίθιοι».
Πιθανή απάντηση 1
«Δεν είναι πιο ηλίθιοι από άλλους λαούς, το ποσοστό έξυπνων είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους, μη γίνεσαι ρατσιστής από την ανάποδη».
Πιθανή απάντηση 2
«Όχι μόνο δεν είναι ηλίθιοι αλλά έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό έξυπνων γιατί συλλέγουν επιστήμονες από όλη τη γη και μετά τους κρατάνε στη χώρα τους».
Πιθανή απάντηση 3
«Είναι εντελώς ηλίθιοι, ναι, το έχω καταλάβει από τις εφημερίδες τους και από τον κινηματογράφο τους».
Προέκταση Αρχής LENFOU
«Είναι εντελώς ηλίθιοι, ναι, κάποτε είχα γνωρίσει στη Μύκονο έναν Αμερικάνο από τη Νεμπράσκα που ήταν εντελώς τύφλα, και ήταν ηλίθιος».
σχόλια