@ ΚαραβανΑρα σε καποιους οταν εχω θα πρεπει να αφηνω 70 λεπτα ή και παραπανω (ωστε να θεωρειται αξιοπρεπες ποσο για τιπ), αλλιως θα αφηνω 0? Γιατι να μην αφηνω σε ολους εστω κ λιγο ωστε να ειναι ολοι ευχαριστημενοι κ να πρεπει να "αδικησω" καποιους εις βαρος αλλων? Κ αφου οπως λες η ετυμολογια της λεξης σημαινει "για να πιεις", ποιος εμποδιζει τον σερβιτορο να ενωσει τα 30 λεπτα τιπ που του αφησα εγω με τα 30 λεπτα που του αφησε καποιος αλλος κ τα 20 καποιου αλλου και να παρει ενα αναψυκτικο να πιει? Πρεπει εγω να του παρεχω το συνολικο ποσο για να παρει το αναψυκτικο του? (ΤΙ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!!).Εγω προσωπικα θεωρω υποχρεωση μου να αφησω μεγαλο τιπ μονο σε καποιον που με εξυπηρετησε και εκανε εναν παραπανω κοπο, ενω δεν οφειλε. Πχ ειχα παει τις προαλλες τον σκυλο μου για κουρεμα και η κοπελα που τον κουρεψε ειχε κατσει 100 ωρες να ξεμπλεξει ολες τις τζιβες του, τον χτενιζε υπομονετικα ενω δεν ηταν τοσο αναγκαιο πια να κανει τοσο λεπτομερη δουλεια! Και το τριχωμα του μετα ηταν τοσο μαλακο που δεν το ειχα ξαναδει ετσι. Ε ειπα στην κοπελα οτι την ευχαριστω πολυ που εκανε ολο αυτο τον κοπο και της αφησα 5 ευρω παραπανω. Επισης σε ενα παγωτατζιδικο που ειχα παει μια φορα ρωτησα την κοπελα αν μπορω να βαλω μιση μπαλα με μια γευση και μιση με μια αλλη (γιατι δεν μπορουσα να αποφασισω) και μου λεει οτι κανονικα δεν γινεται αλλα θα πει να μου το κανουν. Ε εκτιμησα το γεγονος οτι ενω δεν με ηξερε, το εκανε αυτο για μενα κ με εβγαλε απο το διλημμα του τι γευση να παρω. Κ πηρε επισης καλο τιπ. Ολοι οι υπολοιποι σερβιτοροι που απλα σου παιρνουν παραγγελια και μετα σου φερνουν αυτο που παρηγγειλες δεν κανουν τιποτα περισσοτερο απο αυτο για το οποιο εχουν προσληφθει. Αρα και τα 10 λεπτα που θα δωσω, τη στιγμη που δεν εχουν κανει κατι για να τα αξιζουν, μια χαρα τιπ ειναι. Δεν ειναι θεμα τσιγγουνιας το να μη θεωρω οτι αξιζουν παραπανω λεφτα, ειναι θεμα αξιοκρατιας. Γιατι να μην ειθισται να δινουμε πχ τιπ σε αυτον που μας ετοιμασε το σουβλακι, αλλα να δινουμε στον ντελιβερα? Η θα δινουμε σε οποιον μας εξυπηρετει ή σε κανεναν. Αυτη την επιλεκτικη επιβραβευση που δειχνουμε σε καποια επαγγελματα δεν την καταλαβαινω. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι στο τελος του μηνα αυτοι να εχουν ενα επιπλεον ποσο απο τα τιπς και να μην τα εχει καποιος αλλος εργαζομενος σε αλλη θεση. Πολυ το ανελυσα, ουφ, κουραστηκα. Αυτη ειναι η αποψη μου.
16.6.2019 | 00:17
Ναι, ξερω, θα φαω κραξιμο απο τους σερβιτορους αλλα...
Προσφατα ειχα παει σ ενα καφε με μια φιλη. Γενικα αφηνω φιλοδωρημα στους σερβιτορους, αλλα εκεινη τη μερα ετυχε να μην εχω πολλα ψιλα στο πορτοφολι, μονο 1 ευρω κ 10 λεπτα. Οταν ηρθε η ωρα να πληρωσω, δινω ενα 5ευρω για να πληρωσω τη σοκολατα που πηρα (εκανε ακριβως 5 ευρω) και αφηνω κ τιπ τα 10 λεπτα, γιατι μου φανηκε πολυ να δωσω το 1 ευρω. Θεωρησα οτι απο το να μη δωσω τιποτα, θα ηταν καλυτερο να αφησω εστω κ αυτο το πολυ μικρο ποσο. Ο σερβιτορος μου τα εδωσε πισω κοιτωντας με με ενα απαξιωτικο βλεμμα και αρνηθηκε να τα παρει. Εκεινη τη στιγμη δεν καταλαβα τι συνεβη. Μετα το συζητησα με εναν φιλο μου που εχει δουλεψει σερβις και με εκραξε, "καλυτερα να μην αφηνες τιποτα, ειναι ντροπη να αφησεις τοσα λιγα λεφτα". Κατσε ρε φιλε, θεωρει ντροπη ο σερβιτορος το οτι του αφησα 10 λεπτα, αλλα δεν θεωρει ντροπη το οτι ο ιδιος, παρολο που παιρνει μισθο (οσο χαμηλος και αν ειναι αυτος-δεν φταιω εγω για το υψος του μισθου του), περιμενει απο μενα και τους υπολοιπους πελατες να του δωσουμε λεφτα για να κανει απλα τη δουλεια του? Δεν καταλαβα ποτε γιατι ως πελατες καλουμαστε να "επιβραβευουμε" επιλεκτικα συγκεκριμενες κατηγοριες επαγγελματων για να κανουν τη δουλεια τους κ τιποτα παραπανω. Γιατι ναι, ειναι μεσα στα απαιτουμενα προσοντα των σερβιτορων (και γενικα οσων δουλευουν σε εξυπηρετηση πελατων) το να ειναι προθυμοι, ευγενικοι, χαμογελαστοι με τους πελατες, δεν μας κανουν χαρη. Γιατι λοιπον εφοσον ενας σερβιτορος παιρνει μισθο, ειθισται να του δινουν οι πελατες εξτρα μπονους για να τον επιβραβευσουν που κανει τη δουλεια του, αλλα στον ψιλικατζη και τον πωλητη που και αυτοι εξυπηρετουν πελατες δεν κανουν το ιδιο? Θα μου πειτε, "αν δεν θες, μη δινεις". Μα δεν ειναι αυτο το θεμα μου. Αναρωτιεμαι γιατι υπαρχει αυτη η συνηθεια να αφηνουμε σε σερβιτορους και οχι σε αλλα επαγγελματα που μπορει επισης να εξυπηρετουν πελατες. Θα ηθελα να ακουσω μια λογικη εξηγηση γι' αυτο.Δεν ειχα καμια προθεση να υποτιμησω το παλικαρι που με σερβιρε. Κ ενιωσα ασχημα που μου εκανε "ατυπη κριτικη" για το φιλοδωρημα που του αφησα δινοντας το μου πισω. Αν του αφηνα 1 ευρω φανταζομαι δεν θα ειχε την ιδια αντιδραση. Αναρωτηθηκε ομως αν μου περισσευε αυτο το 1 ευρω? Καποιος πιο ευκαταστατος ακομα και 5ευρω να αφησει σε ενα σερβιτορο δεν θα του λειψουν καν. Εμενα ομως που ειμαι φοιτητρια το 1 ευρω μπορει να μου λειψει. Ακομα και το 50λεπτο. Κ ομως πολλες φορες το δινω. Γιατι πρεπει να εισπραττω τετοια συμπεριφορα ομως οταν δεν εχω να το δωσω? Απο το να μη δωσω τιποτα δεν ειναι προτιμοτερο να αφησω ο,τι εχω? Εγω ειλικρινα δεν καταλαβα ποτε αυτη την λογικη πισω απο το να αφηνεις τιπ συγκεκριμενα σε σερβιτορους κ αλλα 2-3 επαγγελματα κ ομως παντα προσπαθω να δινω οταν εχω. Αλλα οχι και να με κοιταξει καλα-καλα ο αλλος που δεν του ενισχυσα αρκετα το μισθο του. Αυτο παει πολυ!! Αν δεν σε πληρωνει καλα ο εργοδοτης σου, να απαιτησεις απο αυτον τα επιπλεον λεφτα, οχι απο μενα. Στους πελατες σου οσα λεφτα και να σου αφησουν, θα λες απλα ευχαριστω. Δεν σου ειχαν καμια υποχρεωση. Αντε γιατι πολυ θαρρος εχετε παρει μερικοι.
5