Εκτενές ρεπορτάζ για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενούν οι New York Times στις οποίες τονίζεται πως οι Έλληνες στρέφονται στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.
«Οι Έλληνες υποφέρουν και είναι οργισμένοι μετά από μία δεκαετία σκληρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» ξεκινά το άρθρο που έχει τίτλο «Η μακρά οικονομική κρίση συνοδεύεται με αλλαγή ηγεσίας».
Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις εθνικές εκλογές και θα χάσει από τη ΝΔ, που υπόσχεται περικοπές φόρων και νέα ευημερία, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της. «Οι υποστηρικτές του Τσίπρα λένε ότι έπειτα από χρόνια λιτότητας έσωσε τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης και ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί. Αλλά οι επικριτές λένε ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού υπήρξε καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου», συνεχίζουν οι New York Times.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, που θα περιόριζε τη δυνατότητα να προωθήσει τη δική του ατζέντα, σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι ένας μεγάλος χαμένος των εθνικών εκλογών μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή.
«Ο Μητσοτάκης διέσχισε όλη τη χώρα υποσχόμενος ανακούφιση από τον πόνο της λιτότητας και το μήνυμά του έχει απήχηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι NYT για τις εθνικές εκλογές, αλλά η αμερικανική εφημερίδα τονίζει «Παρότι η χώρα ξεκάθαρα ανακάμπτει από τα βάθη της οικονομικής κρίσης η χλιαρή ανάκαμψη, περίπου 2%, δεν είναι ούτε καν αρκετή για να ανατρέψει τα δεινά του αποκορυφώματος της λιτότητας».
Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει: «Η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία, πετσοκομμένες έπειτα από περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας. Και η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξο υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ».
σχόλια